Domači plastelin

Za novo leto sva letos (lani) z Nejcem podarjala samo stvari, ki so nastale v najini kuhinji. Odrasli so dobivali praline in mila, otroci pa plastelin. Doma pripravljen plastelin je tako hitro narejen in meni je dogajalo že, ko sem ga delala. Tako mehek in gibljiv je, poleg tega pa sem ugotovila, da poleg igre pride prav tudi, ko si je treba predstavljati kaj v 3D. ;) Kako dolgo zdrži, ne vem, sodeč po strani, kjer sem dobila recept, nekaj mesecev, ampak jaz sem plastelin zavila v celofan in dober mesec kasneje sem zavite paketke raje vrgla stran in naredila novo rundo plastelina. Kaže namreč, da mu ni prijalo, da smo pozabili nanj, zato je razvil gledališča in muzeje in nasploh je postal zelo kulturen.

Najboljše pri tem plastelinu je, da ni nič hudega, če ga otrok nese v usta. Lahko ga tudi poje, malo je slan, to je pa tudi vse. Dobro, barve ima nekaj notri (tiste, ki je tudi v lizikah in bonbonih in sladoledih ;) ), ampak saj obstajajo tudi bio barve v prahu oz. se za barvanje lahko uporabi rdeča pesa in podobno.

Plastelin

Zahtevnost: verjetno najenostavnejši recept na tej strani

Čas priprave: približno 15 minut

Zadošča za: veliko ustvarjalnega veselja (oz. pol tako veliko kepo testa, kot je na sliki, jaz sem uporabila dvojno mero sestavin za vsako barvo)

Sestavine:

 • 125 gramov moke
 • 240 ml vode
 • 4 jedilne žlice soli
 • 1 vrečka bio pecilnega praška (= vinskega kamna), deluje pa tudi z navadnim pecilnim praškom, preizkušeno
 • 1 jedilna žlica poljubnega olja (jaz sem uporabila olivnega)
 • nekaj kapljic tekoče jedilne barve ali ščep barve v prahu
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

 • Na pultu si pripravi velik kos peki papirja.
 • Vse sestavine zmešaj v posodi in med nenehnim mešanjem kuhaj na srednji vročini, dokler se ne sprime v kepo.
 • Kepo prestavi na peki papir in počakaj, da se nekoliko ohladi, kakih 5 do 10 minut.
 • Zdaj, ko testo ni več tako vroče, da bi te vse bolelo, ko se igraš z njim, pa ga nekajkrat dobro pregneti, da postane lepo gladko in mehko. To traja morda kake tri minute, ampak ne izključuj možnosti, da bo gnetenje tako zabavno, da se utegne malo zavleči. ;)
 • To je vse. Veselo igranje! :)
Print Friendly

Komentarjev: 4

 1. O, kaj vse sem uporabnega že nasla na tvoji strani. Čestitam in hvala.
  Res, občudujem vse napisano, od a do ž.
  Lep pozdrav,
  Albina

 2. Hojla, Kaja,

  oprosti za malo daljši ping. :) Če prebereš navodila na kvarkadabri in se jih držiš, bi moralo iti vse bp. Točna razmerja med posameznimi sestavinami sem pa jaz zračunala s pomočjo soap calculatorja. Trenutno ne najdem listov z mojimi razmerji, tako da puščam še en uporaben link z veliko recepti za mila, kjer sem precej firbcala za inspiracijo.

  Kvarkadabrine osnove: http://www.kvarkadabra.net/article.php/priprava_mila_doma

  Soap calculator: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

  Inspiracija in recepti: http://teachsoap.com/

  Pa hvala za pohvalo! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>