Ovsene skodelice s hrenovim namazom, pečeno papriko in prekajeno skušo

Z Nejcem spet vpeljujeva sistem vnaprejšnje priprave hrane. To pomeni, da se v petek počiva na kavč, odpreva nekaj kuharskih knjig, predebatirava, kaj bi hotela jesti čez vikend in potem naslednje tri dni (cilj je sicer poskrbeti za vso hrano čez teden, čas čez vikend, ko sva v vinogradu, teče čisto drugače), v nedeljo pa se potem lotiva priprave vsega, kar se da pripraviti vnaprej, da je potem vsakodnevno pripravljanje hrane čimbolj enostavno. Kar je dobro tako zaradi časa, ki ga čez teden kronično primanjkuje, kot zaradi dejstva, da se meni sredi dneva samo zase ne da pripravljati medslužbenega kosila, čeprav imam hladilnik in štedilnik le dvoje vrat stran od delovne sobe, in potem žvečim sendvič ali kaj podobno hitrega. Tako sva prejšnji teden imela takšen jedilnik:

zajtrk: brusketa s češnjevimi paradižniki in svežo baziliko, bananin šejk; (medslužbeno) kosilo: čilijeva juha s puranom in fižolom, hrustljava solata taco (ampak s šampinjoni namesto purana); (skupno kosilo ali) večerja: testenine karbonara, zelena solata; malica: pomaranča, žitna ploščica;

ta teden pa takšnega:

zajtrk: ovsena kaša z malinami in borovnicami; kosilo: korenčkovo-ingverjeva juha, pečeni paradižniki s sirovim namazom z olivami in drobnjakom, oviti v pršut, čabata; večerja: ovsene skodelice s hrenovim namazom, pečeno papriko in prekajeno skušo, peresniki s pestom, mocarelo in češnjevimi paradižnički, azijska korenčkovo-zeljna solata; malica: začinjene suhe slive, banana.

Zadnji jedilnik se bo, razen juhe, v resnici izšel samo za tri dni, tako da v četrtek in petek za kosilo reciklirava hrustljavo solato taco, ker imava vse sestavine doma, kakopak, za večerjo pa enkrat špagete karbonara (toliko pančete je še ostalo), drugič pa losos s stročjim fižolom (oboje čaka v zamrzovalniku). In ker se je izkazalo, da so tele ovsene skodelice odlične (pregrešnejše bi bile samo, če bi namesto ovsenega kruha, spremenjenega v skodelico, skodelice naredil iz slanega krhega testa) in predvsem bolj nasitne od pečenih paradižnikov s sirovim namazom, ovitih v pršut, bova tiste paradižnike spremenila v predjed pri večerji, pa čeprav se bo potem v dveh jedeh pojavila ista ključna sestavina, kar je menda naglavni greh jedilnikarjev. Ampak dokler sodbe dajejo samo najine brbončice in želodca, bo ostalo pri tem, naglavni greh gor ali dol.

Zdaj, ko veš vse o najinih prehranjevalnih navadah zadnjih osmih dni (z izjemo srede, ko smo imeli kulturno-muzejski dan tisoč kilometrov stran in sva jedla sendviče, ker sicer sem dovolj geekovska, da imam termovsko za hrano s štirimi posodicami za juho, glavno jed, solato in sladico, še iz absolventskih časov, ko sem dneve med osmo zjutraj in osmo zvečer preživela v knjižnici, pa le nimam dveh takih termovskih posod), je končno čas za tole odlično predjed oz. medslužbeno kosilo … ali zajtrk, if that’s your thing.

Ovsene skodelice s hrenovim namazom, pečeno papriko in prekajeno skušo (povzeto po Pite in sladice)

Zahtevnost: najbolj zahtevno je valjanje kosov kruha … če ti to kaj pomaga 😉

Čas priprave: od začetka do konca menda 45 minut, ampak ne vem čisto zagotovo, ker sva vmes pripravljala še druge jedi 🙂

Zadošča za: 6 oseb (oz. 3 dni za dva lakotnika)

Sestavine:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 ovseni hlebček oz. 6 3-centimetrskih rezin ovsenega kruha 12 1.5-centimetrskih rezin kruha1)
  • 15 g masla
  • 150 g (lahke) philadelphie
  • 1 žlica pekoče hrenove omake
  • sol
  • poper
  • 75 g prekajene skuše
  • 200 g rukvice
  • sok pol limone
  • 2 žlici olivnega olja
  • pol žličke gorčice
  • ščep sladkorja
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Pečico ogrej na 190 stopinj.
  • Papriko prereži na pol, jo razsemeni, položi na s peki papirjem obložen pekač in peci na 190 stopinjah 15 minut.
  • Pečeno papriko položi v vrečko (ali v posodo in jo pokrij s pokrovom) in položi na stran.
  • Ovsenemu hlebčku obreži skorjo in tako odskorjen kruh nareži na 6 debelih rezin.
  • Rezine kruha zvaljaj na pb. pol centimetra debelo, toliko, da lahko iz vsake rezine izrežeš dva kroga premera 7 cm. Nič ne skrbi, če je treba kdaj rezino doštukati z ostankom prejšnje. 🙂
  • Maslo raztopi na ognju ali v mikrovalovki (v 10-sekundnih intervalih, potrebni bodo najbrž trije) in z njim namaži modelčke za mafine.
  • V modelčke položi okrogle rezine kruha, jih potisni noter, do dobiš nizke skodelice, in take skodelice namaži s preostalim maslom.
  • Peci na 190 stopinjah pb. 12 minut, toliko, da skodelice postanejo zlatorjave. Po peki jih vzemi iz pečice in pusti, da se ohladijo. Mirno jih lahko pripraviš vnaprej, lepo jih spraviš v vrečko, pa je.
  • Papriko, ki se je zdaj že dovolj ohladila, vzemi iz vrečke, jo olupi in nasekljaj.
  • V posodici zmešaj philadelphio, nasekljano papriko, hrenovo omako in sol in poper po okusu. S tem namazom boš kasneje nadeval ovsene skodelice, zaenkrat pa ga lahko shraniš (tudi v hladilnik, če zadevo pripravljaš vnaprej :)).
  • Iz gorčice, olivnega olja, limoninega soka, sladkorja in po okusu soli in popra pripravi preliv za solato.
  • Rukvico razporedi po krožniku jo pokapaj z limonino-gorčičnim prelivom.
  • Skuši olupi kožo in file nadrobi na velike kose.
  • Skodelice napolni z žličko namaza, na vrh pa razporedi kose skuše. Tako napolnjene skodelice položi na posteljico iz rukvice.
  • Dober tek. 🙂
Print Friendly, PDF & Email
  1. Tako ne bo treba popolnoma nič štukati, rezino samo sploščiš, iz nje izrežeš krog in je življenje veliko lažje. : []

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *