Mücver (turški bučkini polpeti)

Prvi post, no, tehnično ante scriptum: Tole objavo sem začela pisati, ko je kazalo, da bo celo nekaj jeseni, preden je nenadno nastopila zima. Ampak zdaj je spet jesen.

Drugi post/ante scriptum: Ne morem verjeti, da je že več kot mesec od zadnje objave. Začela se je sezona stepa, družabnih plesov in badmintona (kdaj sem postala tako … atletska? :P 1), dela dovolj z delom in z redakcijami za en drug blog, pa potem je treba še kaj pojesti pa kaj prebrati pa se kaj podružiti, pa me je čisto vrglo iz ritma. Potem se pa jezim sama nase, ko grem v trgovino, na tulifonu iščem recept na lastnem blogu, pa ugotovim, da ga še nisem objavila … ampak zašla sem. Spodaj torej recept za nadkulj bučkine polpete.

Jesen je lepa. Jabolka, kutine, kmalu še kiviji, zadnjič sem premotikala svojo zaplato grede — potem ko jo je Nejc pokosil –, na kateri sem se učila na napakah (kdo je vedel, da ni smiselno vreči 20-ih celih vrečk različnih semen na 3 x 1.5 metra? :mrgreen: jaz zdaj empirično vem, da se ne splača ;) ), in presenečeno odkrila korenčke in redkvice, ki so si gneči navkljub priborili prostor pod, no, v zemlji. Dnevi so topli, glavnina dela s trto je za nama, kvasovke vrejo mošt v vino, luknja za ribnik je končana, kompostnik ima vrata, kurišče deluje, češnja je prestavljena na ugodnejše mesto. Vseeno me, zimoljubko, grabi nostalgija za pomladjo. Komaj sem se nekaj naučila o vrtu, pa je že konec sezone in ne preostane mi drugega, kot na listu načrtovati naslednjo.

Tole je ena mojih najljubših jedi iz bučk. Zadeva izhaja iz Turčije, moj recept pa je mešanica več receptov, npr. tega in tega in tega. Naslednje leto bom naredila mücver iz svojih bučk in mlade čebule. Zaenkrat pa so tudi kupljene super.

Mücver

čas priprave: 20 minut za pripravo testa, 15 minut za peko

zadošča za: 2 lakotnika oz. kakih 8 polpet

zahtevnost: enostavno

Sestavine:

Za mücver:

  • 500 g bučk
  • 1 mala čebula ali 3 mlade čebule
  • 200 g fete
  • 2 jajci
  • 100 g moke
  • ščep rdeče paprike
  • ščep pekoče paprike
  • 1 šopek peteršilja (neobvezno, lahko pa tudi sveže mete ali svežega koriandra)
  • zvrhana žlička soli
  • olivno olje za peko

Za jogurtov preliv:

  • 1 lonček jogurta
  • 2 stroka česna
  • pol limone

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Najprej pripravi jogurtov preliv: ožemi sok pol limone, 2 stroka česna dobro sesekljaj in oboje vmešaj v jogurt. Preliv postavi v hladilnik.
  • Bučke nastrgaj (ja, kar z lupino vred). Prestavi jih v cedilo, jih zmešaj z žličko soli in počakaj 15 minut, da se odcedijo. Lahko pa jih tudi postaviš v skledo, zmešaš s ščepcem soli in jih po petnajstih minutah rahlo ožameš, ko jih jemlješ iz sklede. Ne pretiravaj z ožemanjem, nočeš stisniti vseh sokov ven in jesti bučkasti ekvivalent žaganja. ;)
  • Čebulo nastrgaj, če imaš mlado čebulo, pa jo nasekljaj
  • Feto nastrgaj.
  • Peteršilj (meto, koriander), če ga uporabljaš, nasekljaj.
  • V skledo predeni odcejane bučke, nastrgano čebulo in feto, nasekljane začimbe, jajca, moko, papriko in ostro papriko, vse skupaj z rokami dobro premečkaj, da dobiš homogeno zmes.
  • Ponev postavi na srednje močan ogenj, jo ogrej in vanjo vlij nekoliko olja, da se polpeti ne sprimejo.
  • Veliiiko (glej sliko zgoraj) žlico mase položi v vroče olje in jo nekoliko speštaj kar s hrbtno stranjo žlice, da dobiš obliko polpeta. Ponovi vajo tolikokrat, kolikorkrat ti dovoljuje velikost ponve, ampak polpetov ne natlači.
  • Naj se pečejo kakih 5 minut, potem jih obrni in jih zapeci še na drugi strani do zlatorjave barve. (Mimogrede, jasno ti bo, da polpete še niso pripravljene na obračanje, ker se masa še ne bo obnašala kot polpeta, ampak kot masa in bo ob poskusu obračanja razpadla. En tak razpadek potem veliko nauči o tem, kdaj je zadeva dovolj čvrsta, da se pusti obrniti.)
  • Na krožnik postavi papirnato brisačko in nanjo položi pečene polpete, krožnik pokrij s pokrovko, medtem ko s preostalo maso ponoviš vajo oblikovanja in peke polpet.
  • Postrezi še vroče, prelito z jogurtovim prelivom. Dober tek!
  • Mücver lahko ješ samostojno kot glavno jed ali pa kot prilogo, preizkušeno gre fino z lososom in s kijevskimi kotleti.
Print Friendly
  1. tisti, ki me poznajo v živo, dobro vedo, da mi ta termin niti slučajno ne pristoji :D []

Komentarjev: 2

  1. Čav,
    jaz sem jih danes naredila in povem ti, da so bili odlični. Vendar vseeno imam eno vprašanje. Jaz sem jih pekla na vsaki strani 5min (pa se mi zdi, da je to malo preveč)…a je to v redu ali bi mogla vsega skupaj peči 5min. Malo me je zmedla razlaga o obračanju:))).
    Hvala za odgovor in čestitke za tako dober kuharski blog

  2. Živijo, me veseli, da so ti bili všeč. :) Drugače pa je tako, da na eni strani pb. 5 minut, zato da je polpet že dovolj trden in da ne razpade, ko ga obračaš, na drugi strani pa toliko, kot je treba, da se popeče še z druge strani, kaki dve minuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>