Rožma-rožmarin je za spomin

Naj tudi to objavo začnem s še enim magdaleničastim vsakič: vsakič, ko kuham z rožmarinom, me poprime neka sentimentalnost pesmi Dekle, daj mi rož rdečih, spomnim se, kako sva z mami peli to pesem v starem rumenem jugotu, ona spredaj, jaz na zadnjem sedežu, tik preden nama je na križišču pred Trzinom zmanjkalo bencina, spomnim se, kako je stara učiteljica v prvem razredu osnovne šole, ki je spor med dvema ravsačema zgladila tako, da je s stoli oblikovala ring in priredila čisto pravi dvoboj med njima, zaprosila za tišino, ko sem pela to pesem med delanjem domače naloge, in kako me je enkrat skupaj z mojo najboljšo prijateljico poslala nekaj iskat k njej domov, v staro mračno hišo nedoločljivega vonja, kjer nama je odprla vrata za moje osemletne oči prastara učiteljičina mama. In vsakič, ko kuham z rožmarinom, se ozrem čez ramo, da me slučajno ne vidi Nejc, ki je enkrat pred leti izjavil, da ne mara rožmarina. In čez ramo se oziram tudi, ko dodajam žajbelj. In meto. In peteršilj. No, ampak ko sem mu zadnjič postregla s temle rožmarinsko-žajbljevim kosilom, je končno priznal, da sta tako rožmarin kot žajbelj čudoviti začimbi … in sva družno oh-ala in ah-ala, ko sta vilica in nož plesala svoj jedilni ples. 😉

Piščanec arista in toskanski fižol z žajbljem (recepta nekoliko prirejena po receptih Susan Roberts :))

čas priprave: aktivnega dela v kuhinji vsega skupaj 15 minut, peka piščanca 40 minut, čakanje, da se marinira, pa 4 do 10 ur

št. porcij: 3                    zahtevnost: preprosto

Piščanec arista

sestavine:

  • 2 žlički posušenega rožmarina (ali 4 žlice svežega)
  • 2 nasekljana stroka česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol (pb. pol žličke)
  • poper (pb. pol žličke)
  • večja polovička piščančjih prsi

postopek:

  • Vse sestavine (razen piščanca) zmešaj v skodelici in z mešanico natri piščanca.
  • Piščanca prekrij s folijo in ga za 4 do 10 ur postavi v hladilnik.
  • Pečico ogrej na 190 stopinj.
  • Piščanca postavi na peki papir (samo zato, da ni treba praskati česa s pekača, seveda lahko peki papir tudi izpustiš ;)) in peci v pečici pb. 40 minut.
  • Nareži in postrezi s toskanskim fižolom.

Toskanski fižol z žajbljem

sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 rezina pršuta
  • 1 konzerva fižola, odcejena in oprana pod tekočo vodo
  • 2 velika lista svežega žajblja
  • sol
  • poper

postopek:

  • Česen in žajbljeve liste nasekljaj, pršut pa nareži na trakove.
  • V ponvi na srednji vročini segrej olje, dodaj česen in ga kuhaj le toliko, da se zmehča, ne pa porjavi, pb. 1 minuto.
  • Dodaj pršut in dobro premešaj.
  • Zdaj dodaj oprani fižol, žajbelj, sol in poper, in kuhaj 3 minute, vsake toliko malo pomešaj.
  • Ponev odstavi z vročine, jo pokrij s tesno prilegajočo se pokrovko in  pusti 10 minut, da se okusi prepojijo.

Dober tek!

Rožmarinsko kosilce.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Rožma-rožmarin je za spomin : Huferka -- Topsy.com

  2. Uu, Ajla, veš, kako je pasal zraven! 🙂 Ti bom enkrat naredila vse skupaj, prideš na kosilo! 🙂

  3. Pingback: Hrustljava solata s puranom, fižolom in mešanico začimb taco : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *