Polnozrnate hamburgerjeve štručke

Tele štručke sva imela včeraj za večerjo. Skupaj z zelenjavno polpeto. Vegetarijanski hamburger je bil nadodličen in nad receptom za štručke sem tako navdušena, da sem komaj čakala, da ga delim z vami, čeprav imam v vrsti že dobrih deset poslikanih receptov, ki samo čakajo, da jih spišem.

Kakšno leto nazaj sem delala hamburgerjeve štručke po receptu nekega možakarja, ki se ukvarja z obratnim inženiringom jedi ameriških verižnih restavracij ipd., pa je tako rekonstruiral tudi McD-jeve hamburgerje. Moram reči, da je bil okus tistih štručk (in celotnega hamburgerja) točno tak, kot so v mêku, in da je bil učinek tudi točno tak, kot takrat, ko tam jem hamburgerje … slabo mi je bilo. ;) Zato sem tisti presladki recept odpisala in se podala v novo iskanje. Recept, ki ga tukaj podajam, je nekoliko spremenjena verzija tega recepta, postopek za obliko pa sem vzela z neke druge strani, ker mi je bilo všeč, da štručke zaradi njega niso preveč narasle (ne maram previsokih štručk), pa še lepše so na pogled. :D

Mimogrede, priča ste zgodovinskemu dogodku … vse spodnje slike sem sama sfotošopirala! Hvala, hvala … zadržite aplavz … rada bi se zahvalila Nejcu, da me je naučil ribariti, svojim staršem, ki so mi … okok, sem že nehala. :D Spodaj te torej čaka recept za zelo enostavne (razen enournega čakanja gre vse izjemno hitro), mehke in noro dobre hamburgerjeve štručke.

Hamburgerjeve štručke

(sestavine zadoščajo za 8 štručk)

sestavine:

za štručke:

  • 225 g tople vode
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 260 g polnozrnate moke
  • 230 g večnamenske moke
  • 30 g poljubne mešanice semen
  • 5 g soli
  • 27 g olivnega olja
  • 3 žlice medu

za lepotičenje:

  • rumenjakov premaz (zmešana rumenjak in 1 žlica vode)
  • sezamova semena za posip

(Klikni na sliko za večjo različico.)

postopek:

  • V skledo ali v multipraktik (odvisno od tega, ali se ti da ukvarjati z lepljivimi rokami ali ne :) ) zlij toplo vodo in vanjo vmešaj vrečko suhega kvasa. Naj stoji 10 minut, da se kvas zbudi.
  • Dodaj vse ostale sestavine (od moke do medu) in mešaj, dokler se ne združijo v kepo.
  • Kepo testa gneti nekaj minut, da testo postane mehko in gladko.
  • Posodo na tenko premaži z oljem in vanjo položi kepico testa. Naj pokrita počiva 1 uro, da testo lepo naraste.
  • Pečico ogrej na 190 stopinj.
  • Pekač obloži s peki papirjem.
  • Testo razdeli na 8 enakih delov (pri meni je 1/8 testa tehtala 220 gramov :) ) in jih oblikuj v kroglice.
  • Kroglice položi na s peki papirjem obloženi pekač, jih z dlanjo potlači, da dobiš take testene polpetke :) , nato pa z dvema kozarcema različnih velikosti vtisni kroge v testo, kot prikazujejo slike zgoraj.
  • Tako pripravljene štručke premaži z rumenjakovim premazom in potresi s sezamom.
  • Peci na 190 stopinjah 10 do 15 minut (pri meni 15), dokler niso štručke zlatorjave.
  • Pečene štručke prestavi na rešetko in naj se tam ohladijo.
  • Preden jih uporabiš, jih seveda prerežeš na pol, ne pozabi pa jih tudi popeči po obeh notranjih straneh polovičk, kar na teflonu, brez olja. Dan stare štručke, ki so nekoliko trše od svežih iz pečice, se bodo spet zrahljale, poleg tega pa menda hamburger ni pravi hamburger, če kruh ni popečen, vsaj David Lebovitz je tako prepričan in kdo sem jaz, da bi lahko ugovarjala Davidu Lebovitzu! ;)
  • Odvečne štručke se lepo zamrznejo.

Zdaj, ko znam sama uloviti ribo (in ko nimam treh različnih korektur in dveh prevodov, ampak samo še en prevod na krožniku :) ), bom lahko lahko kmalu objavila še recept za vegetarijanski hamburger, ker je bil reeees dober. :) Do takrat pa: hvala za branje in dober tek! :)

Print Friendly

En komentar

  1. Pingback: Vegetarijanski hamburger : Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>