Jabolčni namaz, jabolčno maslo, jabolčna božanskost

Tale recept je prišel v mojo kuhinjo in zdaj na blog kot posledica mercatorjevega #KuhaM. Tokratni izziv, ki so nam ga zadali, je bil vzeti nekatere sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka (kruh, maslo, med, jabolko in mleko) in narediti iz njih zajtrk. Ob omembi masla in medu sem se takoj spomnila mešanice masla in medu, ki se je najbrž vsi spomnite iz šolskih klopi, če ne tudi drugače. Kot otrok nisem preveč marala medu, še vedno mi je, razen redkih izjem, kot je tale dolenjski hojin med, ki sva ga dobila za darilo od novih prijateljev, v resnici sam po sebi presladek. Sem ga pa zelo zelo obrajtala, če sem si na kruh namazala maslo, čezenj pa med, potem pa vse skupaj kar na kruhu z nožem premazovala gor in dol, dokler nisem dobila prav takega namaza, kot smo ga jedli v šoli. Spomnim se, kako je moja 7 let mlajša sestrična enkrat negodovala, ker prav tako ni hotela jesti medu za zajtrk. Pa sem ji naredila masleno-medeno kombinacijo in je bila vsa navdušena. Ampak ta objava ne bo o masleno-medeni kombinaciji, čeprav vas je morda prvi odstavek zavedel v to smer. 😉 Ta objava bo o jabolčni božanskosti, ki sem jo naredila iz kile in pol jabolk in ki se pusti lepo namazati na topel kruh ali popečen toast, ne da bi bilo spodaj treba dajati maslo. Moj mali mulček je včeraj za zajtrk pojedel en kos kruha in pol s tem namazom. Glede na to, da mali ni hud fen kruha in ga navadno poje le nekaj koščkov, ne glede na to, kaj je namazano gor, je to kar dosežek. 🙂

Jabolčnega namaza pa ni treba le mazati na kruh ali ga jesti z žlico (hej, ne obsojajte me, dokler ga ne poskusite! ;)), lahko ga npr. vmešate v sladoled ali pa, če ostanem pri zajtrku, ga vmešate v kuhano pšenico, skupaj z medom in mlekom, kar bom, čim mi pod roke pride pšenica v zrnu, naredila tudi sama. 🙂1) Do takrat pa bom jabolčno maslo za zajtrk mazala na kruh, zraven pa spila kozarec toplega mleka z žličko medu in potresom ali dvema cimeta.

Jabolčni namaz, jabolčno maslo, jabolčna božanskost

Sestavine:

  • 1,5 kg jabolk
  • sok pol limone
  • 4 žlice sladkorja ali 4 žlice medu
  • 2 cimetovi palčki
  • ščep soli
  • malo vode (toliko, da pokrije dno posode, da se jabolka ne sprimejo)
  • nekaj klinčkov v žbici

Postopek:

  • Jabolka olupi, odstrani peške, meso pa nareži na kocke.
  • Tako narezana jabolka z vsemi ostalimi sestavinami predeni v posodo in zavri, potem pa zmanjšaj vročino in pokrito kuhaj pol ure, da se jabolka zmehčajo.
  • Vse skupaj, razen cimeta, predeni v mešalnik in zmiksaj. Na tej točki imaš čežano, ki je tudi sama po sebi čisto super, ampak za še bolj skoncentriran okus bomo zdaj zadevo pokuhavali še dve uri.
  • Najlažje to storiš tako, da vse preliješ v ognjevarno posodo in postaviš v pečico na 150 stopinj. Dodaš še klinčke, ki sem jih jaz dala kar v kovinsko pripravico za čaj, da sem jih zlahka odstranila, in obe prej odstranjeni cimetovi palčki. Ta korak sem pozabila slikati, ker sem pripravljala spoznavno kosilo za sestrinega fanta. (Fajn dečko, btw. ;))
  • Vsake toliko je treba zadevo premešati, moj nos je v sodelovanju s pečico določil, da je to na vsake 20 minut. Tako sem čežano pokuhala, dokler ni bila pošteno zreducirana, nič več svetlorumena, ampak bolj rjavkasta, in, oh, tako zelo dobra. Menda se temu, kar sem naredila, reče jabolčno maslo. Mazavo je vsekakor tako, da si ta naziv zasluži. Dobro pa tudi. 🙂
Print Friendly, PDF & Email
  1. Zdaj sem se spomnila, da se mi je na vrtu zasadilo nekaj klasov pšenice, ampak nisem ničesar naredila iz njih. Pa drugo leto, ko jih bo najbrž še več. : []

2 Comments

  1. Super! 🙂 Zadala sem si enega na teden, po možnosti v ponedeljek, včasih ponedeljek pade na torek. 😉 Da blog malo zaživi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *