V hladilniku sva imela odprt lonček domačega čemaževega pesta (čemaž, mandlji, olivno olje), ki sva ga na Zelemenjavi dobila za kivijevo marmelado. Pa dva piščančja medaljona. Piščanec v solati z zelenim delom mlade čebule in jabolkom je noro dober, in ker je pesto tako lepo zelen, sem morala zraven dodati še jabolko.
S sestrino babico, Primorko, ki je, preden je šla na faks, hodila v italijanske šole, sva se eno leto dobivali skoraj vsak dan. In vadili italijanščino. Brali sva članke, se o njih pogovarjali, reševali vaje, ki so se znašle v knjigi. Potem je babica naredila kosilo, prišel je še dedek in smo skupaj jedli. In se pogovarjali o vsebini prebranih italijanskih člankov, o knjigah, o minljivosti spomina, o slovnici in o zanimivostih iz zgodovine matematike. Kulinarični spomin, ki me veže na dedka, so hudo hudi kijevski kotleti. Na babico pa … Še preden sva začeli z italijansko urico, je navadno nekaj malega narezala. Kruh, z mašino in zelo na tenko, da ni preglasil ostalega. In pršut. Dostikrat tudi kaj drugega, ampak največkrat pršut. Tako pridem enkrat na Prule in me že čakajo sendvički. Ugriznem v kruh s pršutom … in je tako dober, nekaj skrivnostnega je še namazanega vmes, nek okus, ki ga okušam prvič, osvežilen, pa hkrati temen, umami. Privzdignila sem rezino pršuta s kruha in vame je zazijala — gorčica.
V hladilniku nobene druge zelenjave, razen najinih paradižnikov. In paradižniki se noro dobro razumejo z gorčico (paradižnik, čebula, pehtran, gorčica, sol, poper, kis, olje = fraking dobra solata). Tako je nastal tale sendvič za Nejca, ki je ves dan letal po Sloveniji in ni imel časa sesti in jesti, preden smo šli na vikend.
Sendvič s čemaževim pestom in piščancem
Sestavine:
- 2 kosa toasta
- 1 žlica čemaževega pesta
- 1/4 jabolka
- 1 piščančji zrezek
- mešanica začimb za piščanca ali sol in poper in poljubno začimbovje
- žlica olivnega olja
- 1 češnjev paradižniček
- 1 žlica gorčice
Postopek:
- Toast popeci.
- Piščanca nareži na tanke zrezke (jaz sem prepolovila medaljon), potresi z začimbami in popeci na olivnem olju.
- Jabolko nareži na trimilimetrske rezine.
- Na en toast namaži pesto, nanj položi rezine jabolka in pečenega piščanca.
- Paradižnik nareži na polcentimetrske rezine in jih postavi po piščancu (ali za slikovno predstavo po drugem toastu).
- Na drug toast namaži gorčico (toast prekrij z rezinami paradižnička, če jih nisi že postavil po piščancu) in toast postavi na sendvič.
- Uživaj.