Ravnokar je Nejc prinesel domov 4 bučke. Zaželel si je pohanih, ampak je zmanjkalo jajc. Ja, tudi to se zgodi v našem gospodinjstvu. No, pa sem jih izdolbla, se spomnila na kozice, ki sem jih imela še v zamrzovalniku, v shrambi našla paradižnikovo omako z baziliko, origanom in šampinjoni, in spacala tale recept. Dobro je bilo, potrjujeva oba, čeprav nisva oba ljubitelja kozic. 🙂 Pa izkazalo se je, da je ena bučka na človeka dovolj, tako da sem polovico file in dve izdolbeni bučki, zaviti v folijo, shranila v hladilnik za jutri.
Sestavine:
- 4 bučke
- 1 manjša čebula
- pb. 150 g kozic
- 4 žlice paradižnikove omake (moja je bila že začinjena z origanom, baziliko in obogatena s šampinjoni)
- svež parmezan (kakih 10 (20? — toliko, da zadošča za 4 zagrabke — gramov)
- pb. 4 žlice olivnega olja
Postopek:
- Pečico ogrej na 200 stopinj.
- Bučke najprej po dolgem prereži na pol, potem pa jih z manjšim nožkom izdolbi, tako da dobiš pb. pol centimetra debel “drevak“.
- Izdolbeni del bučk nareži na centimetrske kockice.
- Čebulo nasekljaj.
- V ponev daj žlico olivnega olja, na njej najprej malo popraži čebulo, potem pa dodaj kocke bučk in vse skupaj praži pb. 10 minut. Občasno premešaj, hočeš pa doseči, da se bučke malo rjavo zapečejo.
- Kozice nareži na tretjine, tako da imaš manjše koščke, zdaj to vrzi k prepraženim bučkam, pomešaj in dodaj 4 žlice paradižnikove omake. (Če imaš omako že pripravljeno, kot sem jo imela jaz, potem ni potrebe po soljenju in začinjanju, sicer pa zdaj zadevo malo posoli, popopraj in dodaj kakšno baziliko ali origano ali oboje.)
- V ognjevaren pekač zlij olivno olje, toliko da je dno malo prekrito (pb. 3 žlice olja). Z izdolbeno stranjo navzgor v pekač položi polovice bučk. Dobro jih posoli in popopraj.
- Zdaj v polovičke nadevaj bučkino omako. Dobra žlica omake pride na eno bučkino polovico.
- Pekač za 20 minut postavi v pečico.
- Zdaj naribaj parmezan (toliko, da ga zadošča za kake 4 zvrhane žlice).
- Po 20 minutah po vsaki bučki potresi parmezan in zadevo vrni v pečico za slabo minutko, toliko, da se parmezan stopi.
- Postrezi še vroče in uživaj.