Slani bučni mafini s sirom

Zadnjič sem rekla, da ne maram mafinov, ker ne maram suhih, neokusnih kep testa. Ampak … vedno je kak ampak … Majcha mi je v komentarju pustila link do receptov za bučne mafine na svoji strani. In v objavi je mafine opisovala z besedami, ki jih (z izjemo sestrinih čokoladnih mafinov) jaz nisem nikoli povezovala z njimi. In to je bila odlična popotnica, da mafinom dam še eno priložnost.

In kako sem vesela, da sem jim! Narejeni so izredno hitro, pečeni tudi, od začetka do konca rabiš pol ure, in to če vmes še slikaš zadeve in tehtaš skodelice sestavin v grame. In potem, ko pridejo iz pečice … so mehki (mehki!), dišeči (dišeči!), sočni (sočni! sočni!!!). Nadodlični mafini. Ker sem jih naredila zvečer, takorekoč tik pred spanjem, sva si delila samo enega. Ostali ostanejo za jutri za medslužbeno malico. Koga hecam, zajtrk se bo začel z njimi. 🙂

Osnovni recept sem spremenila samo toliko, da sem v testo vmešala še trakove posušenega paradižnika, ker sem imela še pol kozarca v hladilniku in jih je bilo treba porabiti. Drugič, ko se lotim teh mafinov, bom v vsakega položila cel paradižnik. In morda ne bi bilo slabo, ko bi si priskrbela knjigo, ki jo Majcha omenja. Ja, spreobrnjena sem.

Apdejt dan kasneje: ko so mafini hladni, se sir seveda strdi in niso več tako noro mehki, kot takrat, ko pridejo naravnost iz pečice. Segrevanje v mikrovalovki jim nekoliko pomaga, še najbolj pa jim pomaga, če jih daš nazaj v hladno pečico, pečico prižgeš na 100 stopinj in pustiš, da se počasi segrejejo skupaj z njo. Vseeno priporočam, da se jih je, ko so sveže narejeni, takrat so res res res res res najboljši ewah! :mrgreen:

Slani bučni mafini s sirom (in posušenimi paradižnički)

Zahtevnost: izipizi

Čas priprave: 7 minut (na uč ;)) za pripravo sestavin, 14 minut v pečici

Zadošča za: 12 mafinov

Sestavine:

  • suhe sestavine:
    • 250 g moke
    • 1/2 žličke soli
    • 1 žlica sladkorja
    • 200 g mletega sira
    • 100 g narezanih suhih paradižnikov (oz. 12 suhih paradižnikov, za v vsak mafin po enega, v tem primeru jih dodaš kasneje, med filanjem v modelčke)
    • 1 žlička origana
    • 1/2 žličke kajenskega popra
  • mokre sestavine:
    • 1 jajce
    • 200 ml mleka
    • 250 g bučnega pireja
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Pečico ogrej na 220 stopinj C.
  • Suhe sestavine zmešaj v eni skledi.
  • V drugi skledi najprej malo stepi jajce, potem pa dodaj še mleko in bučni pire in dobro zmešaj.
  • Zdaj mokre sestavine združi s suhimi. Pri tem mešaj samo toliko, da so vse sestavine vkorporirane. To bo zagotovilo lahnost mafinov (če moko s tekočino preveč obdeluješ, se razvija elastičnost glutena v moki, kar je super za kruh, ni pa super za sladice … in tudi ne za slane mafine. :))
  • Peci v pečici na 220 stopinjah 12 do 14 minut. Pri meni je bilo 14 minut, potem sem stestirala z nožem, ki sem ga zapičila v mafin in ga čistega izvlekla ven.
  • Dober tek.

 

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Pingback: Začinjeni bučni sirup in pampkinspajslate ali bela kava s prav tem sirupom : Huferka

  2. Pingback: Bučni pire : Huferka

  3. Poznam trik, kako mafine obdržati mehke – seveda pride v poštev predvsem pri sladkih mafinih. V mafine torej dodaj naribana jabolka. Prisežem, da deluje. Tudi ko so mrzli, so še vedno sočni. 🙂

    Lp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *