Ne vem, kdaj sem bila nazadnje tako navdušena nad idejo torte, preden sem torto sploh poskusila. Že same sestavine za testo so tako dišale, da sem morala o čudovitih vonjavah prav tvitniti.
Ampak pojdimo po vrsti. 🙂
Sosteperka je imela rojstni dan in si je zaželela čokoladne torte. Edina želja je bila, naj ima torta čim manj glutena. In sem začela razmišljati o popolnih okusih in prišla do tega recepta, ki je mešanica štirih drugih. Takoj, ko sem slišala brezglutensko željo, sem se spomnila na čokoladno-lešnikovo torto brez moke, ki sem jo videla pri Eddyju Van Dammu in si takrat naredila mentalni zaznamek :P, da jo moram poskusiti. In ko sem delala tele limonsko-malinaste petit fourje (ki so bili obupno presladki, kljub temu, da sem namesto limet uporabila limone, tako da recepta, dokler se jih spet ne lotim in ne stvikam sestavin, ne bom objavila), sem se zaljubila v recept za malinov žele/marmelado s te strani (žele nastane, če kuhaš dlje kot 7 minut, preizkušeno). Potem sem na Kulinarični Sloveniji pri čokoladni torti našla recept za čokoladni mousse, ki mi je bil všeč po sestavinah, ni pa mi bil všeč postopek. Zato sem večino tega potegnila od Davida Lebovitza (ki ga je pobral od Julie Child). Ko sem nato kupovala sestavine in zagledala na stojalu banane, sem vedela, da jih moram vključiti v torto. Kar je nastalo, je, vsaj zame, ki ne maram presladkih tort, čokoladna popolnost. Sočen spodnji del torte, v katerega bom naslednjič morda dala dvakrat toliko kiselkaste malinaste marmelade, bananska pregrada in svilnat, bogat čokoladni mousse.
Torto bom v taki obliki definitivno še naredila. 😀 In ker je lešnikovo-čokoladno testo tako božansko dišalo po nuteli na deseto potenco, se že igram z mislijo, da bi naredila še eno torto z isto tortno osnovo, namesto malinove marmelade pa bi jo premazala z domačo lešnikovo-čokoladno kremo. Ammmpak, preden me odnese v čokoladno-lešnikovo sanjarjenje, je tule še recept:
Popolna čokoladna torta
čas priprave: 3 ure peke, kuhanja in mešanja, 4 ure pa hlajenja v hladilniku
zadošča za: menda 16 kosov
zahtevnost: ok, ni težko, ampak priznam, da je pa veliko dela 🙂
sestavine:
- za testo:
- 12 rumenjakov
- postrgana semena pol stroka vanilije
- 12 beljakov
- 360 g sladkorja
- 100 g kakava v prahu (120 g v izvirnem receptu)
- 150 g lešnikov (120 g v izvirnem receptu)
- za malinovo marmelado:
- 250 g zmrznjenih malin (naslednjič rajši 500 g) //posodobitev: z 2-kratno količino malin se je podvojil tudi čas kuhanja
- 75 g sladkorja (naslednjič rajši 150 g)
- za čokoladni mousse:
- 250 g čokolade s 70 % kakava
- 125 g masla
- 4 rumenjaki
- 4 beljaki
- 2,5 dl sladke smetane
- postrgana semena četrt stroka vanilije
- 75 g sladkorja
- za vmes:
- 2 banani
(Mimogrede, posodobila sem vtičnik (plugin) za slike, in zdaj prikazuje tale “show as slideshow”, ampak ni videti, da bi delal. Bom še malo raziskala, kaj se dogaja (in ali se da navodilo napisati v slovenščini), do takrat pa prosim, ignorirajte ta obljubljajoči slideshow, iz katerega nič ni.
In apdejt na apdejt: po dobrem letu (!) sem se končno spravila googlat, kaj je s tem show as slideshow in nadležni link odpravila po 5 minutah od začetka guglanja!!! En nase usmerjen grrr je na mestu. ;))
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)
postopek:
- za torto v celoti:
- Pečico ogrej na 180 stopinj Celzija.
- Maline daj v posodo, posodo pa na visoko vročino, in jih pretlači. Ko dobiš enakomerno mešanico, pusti, da zavre in naj vre 1 minuto.
- Medtem pekač obloži s peki papirjem in nanj razporedi lešnike.
- Prevrete maline odstavi z vročine in precedi skozi gosto cedilo, da ločiš semena od mesa.
- Lešnike postavi v pečico, kjer naj se pečejo 8 do 10 minut. Vmes jih vsaj enkrat premešaj, da se na kakšnem mestu ne zažgejo.
- Malinam brez semen dodaj sladkor, vse skupaj dobro premešaj in postavi nazaj na štedilnik.
- Ko zavre, pusti, da se vre še 5 do 7 minut, toliko, da se marmelada zgosti. Ne kuhaj dlje, ker boš dobil žele, ki se ga ohlajenega da samo še rezati, mazav pa ni več! Kuhano marmelado odstavi in pusti, naj se ohladi. //POSODOBITEV: z dvakratno količino sestavin se je čas podvojil, marmelado sem kuhala dobrih 10 minut. Vodilo, kdaj je marmelada gotova, je: ko po hrbtni strani žlice potegneš črto, pa se marmelada ne zlije skupaj, in, ko na krožniček kapneš za pol čajne žličke marmelade in se ta (ko pihaš vanjo ali ko jo postaviš v zamrzovalnik, toliko, da se ohladi) strdi in ni več tekoča.
- Vmes, ko se marmelada kuha, vzemi lešnike iz pečice (pečeni so, ko postanejo zlatorjavi), jih pretresi na čisto kuhinjsko krpo in z gnetenjem in valjanjem olupi. Pečico pa še kar pusti prižgano na 180 stopinj.
- Olupljene lešnike v multipraktiku zmelji v lešnikovo moko, dodaj ji kakav v prahu (ki ima menda precej škroba in zato lahko igra nadomestno vlogo moke ;)) in jih postavi na stran.
- 12 rumenjakov in semena polovice stroka vanilije toliko časa stepaj, da dobiš mousseu podobno kremo (preden se mousse strdi v hladilniku … da ne boš pričakoval te stopnje, potem lahko stepaš v nedogled! :)).
- Beljake s ščepcem soli (maaalo soli pomaga potegniti ven čokoladni okus, jaz jo dodajam v vse čokoladne slaščice :)) najprej malo stepi, ko se že dobro speni, pa dodaj sladkor in stepaj do trdega snega.
- Tik preden boš s tehniko zgibanja združil rumenjakovo in beljakovo kremo, beljake še enkrat zelo na hitro zmiksaj, da postanejo bolj mazavi. Zdaj (v veliki posodi, imamo le 12 jajc!) najprej združi rumenjakovo in beljakovo kremo, nekaj črt beljaka še lahko ostane v njej, nato pa temu še vedno s tehniko zgibanja dodaj lešnikovo-kakavovo mešanico. Pozor, diši tako, da boš o tem moral poročati najmanj sosedom! 😉
- Okrogel pekač obloži s peki papirjem. Najprej okoli pripni obod pekača, nato tega odstrani in s prsti zatrdi rob peki papirja ob pekač. Zdaj na pekač zlij 5 do 6 zajemalk lešnikovo-čokoladnega testa. To zadostuje za en tortni oblat. V končni fazi naj bi spekel 4 take tortne oblate. Jaz sem najprej dajala manj zajemalk, pa je bilo oblatov na koncu 6, ampak sem jih zato, ker marmelade res ne pride veliko (samo nekaj žlic), v končni fazi uporabila samo 4. Testo peci na 180 stopinjah 15 minut, toliko, da pod pritiskom skoči nazaj gor.
- Pečen oblat dvigni s pekača skupaj s peki papirjem, pekač pa pod tekočo mrzlo vodo ohladi, da ga lahko spet obložiš z novim peki papirjem, na katerega spet daš 5 do 6 zajemalk testa, ki ga spet pečeš 15 minut, toliko, da testo, ko s prstom pritisneš nanj, skoči nazaj gor.
- Medtem, ko se oblati pečejo, se lahko lotiš čokoladnega moussa.
- V široko posodo vlij čimbolj mrzlo vodo in posodo z vodo postavi v zamrzovalnik.
- V drugo posodo natoči vročo vodo in jo postavi na visoko vročino. Ta bo služila za kuhanje na pari.
- Čokolado in maslo daj v posodo in vse skupaj za minuto v mikrovalovko (ali pa na štedilnik in neprestano mešaj). Vzemi iz mikrovalovke in zmešaj, da dobiš homogeno zmes.
- Štiri rumenjake s polovico sladkorja najprej na hitro zmiksaj, s čimer preprečiš, da bi rumenjak zakrknil, ko ga postaviš nad paro, nato pa rumenjake s sladkorjem postavi nad paro in jih 3 minute stepaj, do konsistence tekoče majoneze.
- Zdaj rumenjake odstrani z vročine, postavi jih v ledeno vodo (posoda iz zamrzovalnika) in jih stepaj toliko časa, da se ohladijo in postanejo zelo gosti.
- Stopljeno čokolado z maslom za kakšno minutko postavi v ledeno vodo in mešaj, da se nekoliko ohladi (še vedno mora biti topla, samo ne več vroča). Če ni vroča, ta korak lahko opustiš. Zdaj zmiksaj skupaj stopljeno čokolado z maslom in rumenjakovo kremo.
- Beljake s ščepcem sladkorja najprej nekoliko speni, dodaj jim preostali sladkor in vse skupaj stepi v trd sneg.
- Sladko smetano stepi.
- Zdaj s tehniko zgibanja najprej združi čokoladno-rumenjakovo kremo s sladko smetano. Ni treba iti do konca, lahko je vmes še nekaj belih smetanastih črt.
- Sneg na hitro premiksaj, da postane bolj mazav (ta korak sem jaz izpustila, bi bilo pa lažje združevati kreme, če ga ne bi), nato ga, prav tako s tehniko zgibanja, združi s čokoladno-rumenjakovo-smetanasto kremo.
- Dve banani olupi in ju nareži na polcentimetrske kolobarje.
- Prvi tortni oblat postavi na pladenj, premaži ga z dvema ali tremi žlicami malinove marmelade (če boš malinove marmelade naredil dvakrat več, si lahko manj škrt), in ponavljaj vajo do predzadnjega oblata. Tega pokrij z zadnjim oblatom, ki pa ga ne premaži z marmelado (te itak ne bo več ;)), ampak obloži z narezanimi bananami.
- Okoli vsega skupaj daj obod za torte in na banane “zlij” čokoladni mousse.
- Torto za najmanj 4 ure (da se mousse lepo ohladi in postane čvrst) postavi v hladilnik.
- Dober tek! 😀
- za testo, marmelado in čokoladni mousse, če jih nameravaš narediti kot samostojne sladice:
- za testo:
- Pečico ogrej na 180 stopinj Celzija.
- Pekač obloži s peki papirjem in nanj razporedi lešnike.
- Lešnike postavi v pečico, kjer naj se pečejo 8 do 10 minut. Vmes jih vsaj enkrat premešaj, da se na kakšnem mestu ne zažgejo.
- Lešnike vzemi iz pečice (pečeni so, ko postanejo zlatorjavi), jih pretresi na čisto kuhinjsko krpo in z gnetenjem in valjanjem olupi. Pečico pa še kar pusti prižgano na 180 stopinj.
- Olupljene lešnike v multipraktiku zmelji v lešnikovo moko, dodaj ji kakav v prahu (ki ima menda precej škroba in zato lahko igra nadomestno vlogo moke ;)) in jih postavi na stran.
- 12 rumenjakov in semena polovice stroka vanilije toliko časa stepaj, da dobiš mousseu podobno kremo (preden se mousse strdi v hladilniku … da ne boš pričakoval te stopnje, potem lahko stepaš v nedogled! :)).
- Beljake s ščepcem soli (maaalo soli pomaga potegniti ven čokoladni okus, jaz jo dodajam v vse čokoladne slaščice :)) najprej malo stepi, ko se že dobro speni, pa dodaj sladkor in stepaj do trdega snega.
- Tik preden boš s tehniko zgibanja združil rumenjakovo in beljakovo kremo, beljake še enkrat zelo na hitro zmiksaj, da postanejo bolj mazavi. Zdaj (v veliki posodi, imamo le 12 jajc!) najprej združi rumenjakovo in beljakovo kremo, nekaj črt beljaka še lahko ostane v njej, nato pa temu še vedno s tehniko zgibanja dodaj lešnikovo-kakavovo mešanico. Pozor, diši tako, da boš o tem moral poročati najmanj sosedom! 😉
- Okrogel pekač obloži s peki papirjem. Najprej okoli pripni obod pekača, nato tega odstrani in s prsti zatrdi rob peki papirja ob pekač. Zdaj na pekač zlij 5 do 6 zajemalk lešnikovo-čokoladnega testa. To zadostuje za en tortni oblat. V končni fazi naj bi spekel 4 take tortne oblate. Jaz sem najprej dajala manj zajemalk, pa je bilo oblatov na koncu 6, ampak sem jih zato, ker marmelade res ne pride veliko (samo nekaj žlic), v končni fazi uporabila samo 4. Testo peci na 180 stopinjah 15 minut, toliko, da pod pritiskom skoči nazaj gor.
- Pečen oblat dvigni s pekača skupaj s peki papirjem, pekač pa pod tekočo mrzlo vodo ohladi, da ga lahko spet obložiš z novim peki papirjem, na katerega spet daš 5 do 6 zajemalk testa, ki ga spet pečeš 15 minut, toliko, da testo, ko s prstom pritisneš nanj, skoči nazaj gor. Ponovi vajo še dvakrat ali trikrat, da dobiš 4 oz. 5 tortnih oblatov.
- za malinovo marmelado:
- Maline daj v posodo, posodo pa na visoko vročino, in jih pretlači. Ko dobiš enakomerno mešanico, pusti, da zavre in naj vre 1 minuto.
- Prevrete maline odstavi z vročine in precedi skozi gosto cedilo, da ločiš semena od mesa.
- Malinam brez semen dodaj sladkor, vse skupaj dobro premešaj in postavi nazaj na štedilnik.
- Ko zavre, pusti, da se vre še 5 do 7 minut, toliko, da se marmelada zgosti. Ne kuhaj dlje, ker boš dobil žele, ki se ga ohlajenega da samo še rezati, mazav pa ni več! Kuhano marmelado odstavi in pusti, naj se ohladi.
- za čokoladni mousse:
- V široko posodo vlij čimbolj mrzlo vodo in posodo z vodo postavi v zamrzovalnik.
- V drugo posodo natoči vročo vodo in jo postavi na visoko vročino. Ta bo služila za kuhanje na pari.
- Čokolado in maslo daj v posodo in vse skupaj za minuto v mikrovalovko (ali pa na štedilnik in neprestano mešaj). Vzemi iz mikrovalovke in zmešaj, da dobiš homogeno zmes.
- Štiri rumenjake s polovico sladkorja najprej na hitro zmiksaj, s čimer preprečiš, da bi rumenjak zakrknil, ko ga postaviš nad paro, nato pa rumenjake s sladkorjem postavi nad paro in jih 3 minute stepaj, do konsistence tekoče majoneze.
- Zdaj rumenjake odstrani z vročine, postavi jih v ledeno vodo (posoda iz zamrzovalnika) in jih stepaj toliko časa, da se ohladijo in postanejo zelo gosti.
- Stopljeno čokolado z maslom za kakšno minutko postavi v ledeno vodo in mešaj, da se nekoliko ohladi (še vedno mora biti topla, samo ne več vroča). Če ni vroča, ta korak lahko opustiš. Zdaj zmiksaj skupaj stopljeno čokolado z maslom in rumenjakovo kremo.
- Beljake s ščepcem sladkorja najprej nekoliko speni, dodaj jim preostali sladkor in vse skupaj stepi v trd sneg.
- Sladko smetano stepi.
- Zdaj s tehniko zgibanja najprej združi čokoladno-rumenjakovo kremo s sladko smetano. Ni treba iti do konca, lahko je vmes še nekaj belih smetanastih črt.
- Sneg na hitro premiksaj, da postane bolj mazav (ta korak sem jaz izpustila, bi bilo pa lažje združevati kreme, če ga ne bi), nato ga, prav tako s tehniko zgibanja, združi s čokoladno-rumenjakovo-smetanasto kremo.
- Mousse postavi v skodelice in za najmanj 4 ure v hladilnik.
- za testo:
Ogromno dela ampak glede na komentarje verjamem da je izdelek vreden vsega vloženega truda. 🙂 Se bom spopadla ob prvi priložnosti. Hvala za recept! 🙂
Pingback: Tweets that mention Popolna čokoladna torta : Huferka -- Topsy.com
Ni kaj, Lea, pa reees jo priporočam, kljub trem uricam, ki jih vzame. 🙂
Eno vprašanje. Sicer sem bolj pri prebiranju recepta kot spopadanju z njim. Sploh ker sem po poletnem pretiravanju s peko slaščič, ki me bojda najbolj sprošča – poleg konzumiranja le-teh- na jesenskem odvajanju od sladkornih dobrot, pa vendarle. Ali pečeš plasti vsako posebej, torej 5x po 5 zajemalk po 15 min ali je to ena plast, ki 5X jo razrežeš? Sem šla trikrat brat, pa se mi nekako ne posveti. Hvala vnaprej za pojasnilo ter na veliko sladkosnednih dobrot.
Hojla! 🙂
Sem vrinila en stavek, mislim, da je zdaj bolj jasno:
“Zdaj na pekač zlij 5 do 6 zajemalk lešnikovo-čokoladnega testa. _To zadostuje za en tortni oblat._ V končni fazi naj bi spekel 4 take tortne oblate.”
Torej, ne, ne razrežeš je, 4 x po 5/6 zajemalk potrebuješ in vsaka plast posebej se peče 15 minut. 🙂 Sicer pa zelo razumem to odvajanje od sladkornih dobrot, sem se držala stran od tort dva meseca, ker jih je bilo maja preveč (dve na teden). 😉
Hvala! Sem potihem upala na časovno manj potratno različico, vendar kot ponavadi pri peki, se bližnjice ne obrestujejo najbolj.
Še objavljaj takšne in drugačne receptke, ker me vsaj malo sprošča tudi prebiranje le-teh. Za lastne objave pa še zbiram pogum 😉
Bom še objavljala, imam itak 40 poslikanih receptov, ki čakajo, da pridejo na vrsto, pa skoraj vsak dan baza raste ;). Ti pa samo začni. Potem samo steče! 😀
Nehaj mi lušte delat! Jaz ponavadi delam bistveno hitrejšo verzijo čokoldane torte z višnjami, ker imam potrpljenje za piškote, za torte pa ne … 😛 Zgleda pa božansko. A kaj ko imam že v mislih eno čokoladno verzijo, ki jo moram prej sprobal. 🙂
Hihih, ups! 😛 Čeprav tole s potrpljenjem za piškote mi pa _sploh_ ni jasno, ker jaz ga pa za piškote nimam! 😀
zdravo.
jaz uporabljam čudovit recept za čokoladni mouse ki vedno uspe s slo kul (bolj enostavno, manj sestavin-jaz iz recepta fliknem ven še lešnike in mandeljne):
http://www.kulinarika.net/recepti/3632/sladice/cokoladna-bomba-mouse/
Pozdravljena!
Hvala za link, ga bom pogledala, ko bom spet doma. 🙂 Sicer imam pa jaz svoj recept za mousse v petih minutah, ga bom tudi enkrat delila. 🙂 Včasih malo paše spremeniti postopke. 😉
Glede torte pa dvoje: naj te ne bo strah obrezovanja, nič hudega, če se ti torta speče kupolasto, vedno jo lahko obrežeš, zgornji oblat položiš spodaj, da ga še teža torte potepta. Sicer pa obstajata dva trika, kako torto prepričati, da enakomerno naraste. Eden je, da kupiš tak kovinski nastavek, ki ga postaviš v sredo pekača, videti je kot povečan žebelj, postaviš ga na glavico točno na sredo pekača in “telo” žeblja štrli navzgor. Ker je ta “žebelj” kovinski, se hitro ogreje, kar pomeni, da v središče testa, v katerega sicer na koncu pride toplota, oddaja to toploto pečice in testo peče še od znotraj. Druga finta pa je, da pekač, preden ga daš v pečico, oviješ z mokro brisačo (ne spomnim se, ali moraš brisačo oviti v kakšno folijo ali ne), ta postopek je pa na nek način obraten prejšnjemu, če si prej hotela hitreje segreti središče testa, zdaj hočeš, da se upočasni segrevanje okolie testa, da temperatura lahko povsod enakomerno narašča. Obstaja pa tudi tak pekovski pripomoček, ki počne isto kot mokra brisača, samo je kar drag. Malo poskusi zguglati, če je treba brisačo oviti v folijo ali ne. V sredo bom spet v Ljubljani, če do takrat ne izveš, mi javi, pa ti povem, ko pobrskam po svojem zvezku. 🙂
Uspešno peko želim, pozdravček iz Londona,
Maja 🙂
Pozdravljena!
Včeraj sem odkrila tvoj blog (ker nisem najbolj “doma” na internetu) in sem popolnoma navdušena!!!!!! Sem absolutna gurmanka, ki je v zadnjih dveh mesecih svoje nosečnosti ustvarjala vsak dan kaj novega, še posebej, če je dišalo po čokoladi….in tale recept se sliši in izgleda božanskooooo!!!! Če mi bo moj mali sinek v sodelovanju z očijem dal ene tri urce prostega časa, si bom tole privoščila, hehehehehe! Se prav veselim odkrivanja receptov na tvojem blogu in ostalih, ki jih priporočaš. Lepo ustvarjaj še naprej :))))!
Pozdravljena na blogu, Nuška! 🙂 Jaa, tole tortico res priporočam … mogoče, če razložiš očiju, da bo imel tudi on veliko od tega (vsaj pol torte ;)), ti s sinčkom dasta tiste 3 ure. 🙂
Živjo!
Torta zgleda odlično, me pa zanima, če se na to da položiti fondant? Kmalu se mislim spravit k peki in za prijateljičin rojstni dan potrebujem popolno čokoladno torto brez kakršnega koli sadja.
Hvala za pomoč 🙂
Živijo! 🙂
Če bi robove premazala z masleno kremo, da ne bi marmelada ven lezla, potem bi se gotovo dalo, ampak jaz tega ne bi počela :), prvič zato, ker je fondant precej težek in bi težko lepo stal na čokoladnem moussu, potem pa tudi (ali celo predvsem) zato, ker se mi zdi, da bi pokvaril okus celote. Je le _popolna_ čokoladna torta. 😉 Za oblikovalske torte s fondantom bolj priporočam kakšno mens sano pa plazma torto (oba recepta najdeš na moji strani), ali pa kakšen “mud cake”, te so sploh hvaležne za kakšne 3D oblike, če si imela kaj takega v mislih.
Veselo tortanje!
Maja
Živjo!Mojemu sinčku nameravam za 3. rojstni dan speči torto (mojo prvo ever :)) in ker si želi čokoladno, sem mal pobrskala po netu in našla tvojo spletno stran. Najprej moram pohvalit tvoj stil pisanja, ker je ful catchi (ma kokr se trudim ne najdem slovenske besede, za to kar sm hotla povedat :). Skratka luštn te je brat :). Pa tudi tvoji recepti so super!!
No in hočem te vprašat, ali misliš, da mi bo ratalo tale recept spravit v obliko dinozavra? To je letos namreč pogoj…MORA bit dinozaver. Rexi bolj konkretno, ampak pustimo podrobnosti. Smisla za risanje in oblikovanje imam kr dosti, zato mislim, da oblikovno ne bo problem. Bolj me skrbi iz tehničnega stališča… Nekako sm si zamislila, da bi nekako razrezala oblate in potem vse skupaj “obdala” s kartonom, da bi se vse sestavine skupaj strdile. Seveda hladilnik ne pride v poštev. Kvečjemu zelo mrzla klet. In kako bi na tole torto pasala “tičina masa”, da lahko vse skupaj obarvam in porišem? Prosim za mnenje… Hvala vnaprej in lep pozdrav!! Natalija
Hej! No, sem si potem prebrala odgovor, ki si ga dala le teden prej.
Pozdravček 😉
Živijo! Oprosti, da se tako pozno oglašam, presenetila me je nepričakovana operacija, do bloga še prišla nisem, ne smem še sedeti, račubala pa ne morem imeti na trebuhu … in se mi je šele zdajle posvetilo, da lahko preverim, če je kak komentar, tudi na wordpressu za telefon. Zgovarjam se na operacijo, navadno mi kapne prej. 😉
Me veseli, da si odgovor vseeno že našla pri meni. 🙂 Je bil mali čisto navdušen nad torto, kajne? 🙂
Pa hvala za pohvalo, je vedno lepo slišati, da je vse skupaj komu všečno :),
vse najboljše triletniku, nočni pozdrav,
Maja 🙂
Živjo! Hvala za odgovor, upam, da je stanje po operaciji že boljše in da ni bilo prehudo. In hvala za čestitke, jih bom unovčila prihodnji teden, mali ima namreč rojstni dan 11. maja :D. Ampak men je torta tako velik zalogaj, da sem začela že tri tedne prej gledat kako se bom zadeve lotila hehe. No v tem času sem si pogledala vseeee tvoje recepte in si zamislila, da bom iz vsakega nekaj vzela za našega tiranozavra :). Pa bom potem poročala, kako je ratalo ;). Ja pohvale so bile pa čisto iskrene in sedaj, ko sem si pogledala še več, lahko rečem samo: Kapo dol! Res si mojstica, ni kaj. In hvala, da deliš vse to z nami :). Hitro okrevanje ti želim. Pozdravček!
Oooo, lepo, lepo, jaz sem tudi majsko dete. 😉 Hvala tudi za dobre želje, ja, je že veliko boljše, iz dneva v dan opazno. 🙂 No, le poročaj, kakšen bo tiranozaver, se že zdaj veselim slike te torte! 🙂 Lep dan želim! 🙂
Lep pozdrav! Že dolgo časa si ogledujem to torto, zdaj pa sem se odločila, da jo bom tudi probala speči….. Tako da drug teden javim, kako je bilo! Zagotovo bo super! 🙂
Ooo, držim pesti! 🙂
Pingback: My Homepage
Pingback: Fencing Services in North London
Spekla sem tole torto in je uspela, zanima pa me, ali imaš kakšen predlog, s čim bi lahko nadomestila banane.
Hvala za odgovor.
Jagode, maline, hruške, pomaranče, vse to gre super s čokolado. Če maraš jagode, maline, hruške in pomaranče. 😉
Hvala za odgovor. Sem mislila, da imajo banane kakšno posebno funkcijo, npr. da ne bi zgornja krema pronicala. Torej bolj stvar okusa.
Sicer čestitke za tvoja pisanja, res so v navdih in pomoč – v življenju sem naredila mogoče 5 tort, pa mi je po tvojih navodilih (in z veliko koncentracije) tudi ta uspela. Hvala.
Pingback: Viteška torta in malinova krema (+ ponarejeni fruchtzwerge) : Huferka
Pozdravljeni,
mene pa zanima v kako velikem pekaču se peče biskvit? Se pravi velikost tortnega obroča me zanima (premer). V kremo pridejo surovi beljaki. Meni se to zdi malo bolj sporno, namreč sem pristaš kuhanih jajc (upam, da me razumete kaj mislim). Rumenjaki pa vidim, da se kuhajo nad paro. Ali je mogoče na kak drug način vključiti beljake, da ne bi bili surovi? Se zahvaljujem za hiter odgovor.
Pekač je običajne velikosti, 26 cm ali koliko je že. Beljakom pa zvišate temperaturo tako, da naredite sladkorni sirup (isti količini sladkorja, kot je navedena, da jo rabite za recept, dodate malo vode, pa to pokuhate do vrenja), potem pa vroč sladkorni sirup med miksanjem v taaaankem curku vmešate v beljake. Lahko pa poskusite tudi beljake nad paro stepati, samo morate pa potem paziti, da voda ne vre, ampak se samo para dviga, da ne bo beljak takoj zakrknil.
Hej hej,
super blog, bravo! Ta teden se lotim torte, me je pa še ena zadevca vmes močno premamila: bazilikina + ječmenova juha s parmezanom. Zaupaš, kako jo pripraviš? 🙂
Hvala pa kar tako naprej. Pa naj mi torta rata-fingers crossed…;)
lp
Luca, upam, da je torta uspela! Tale komentar sem videla že prej, ampak sem tako dolgo rabila, da sem se končno odvlekla v garažo po kuharico, v kateri je ječmenova juha. V mojo obrambo: pred knjižno omaro s kuharicami je še do nedavnega stal hladilnik. Zdaj je garaža spet knjižnica, mislim, garaža, da se vanjo parkirati avto in vse ;), pa tudi do knjig lahko spet dostopam, tako da tukaj končno recept. Upam, da ga boš videl, pa tudi, da je torta takrat uspela! 🙂
1 žica olivnega olja
1 večja čebula, drobno nasekljana
1 strok česna, drobno nasekljan
1 mala konzerva pelatov
1 l jušne osnove (zelenjavne ali kurje)
55 g ječmena
1/3 skodelice fino nasekljanih svežih bazilikinih listov (to je volumen 80 ml — žal nimam pojma, koliko gramov bazilike je to, ampak porabiš kar precej sveže, da zafilaš tak volumen. Morda tu najdeš kakšno pomoč: http://chocolateandzucchini.com/conversions/)
1/4 čajne žličke sveže mletega črnega popra
sol
sveže nariban parmezan po potrebi
1. Olivno olje daj v ponev na nizkem ognju, ga segrej, vrzi gor čebulo in česen in kuhaj, dokler rahlo ne porjavita, 10 do 15 minut. Občasno premešaj.
2. Medtem z mešalcem ali paličnim mešalcem zmiksaj pelate, dokler niso skoraj gladka omaka. Nekaj koščkov naj kar ostane.
3. V ponev k čebuli in česnu dodaj paradižnikovo omako, jušno osnovo in ječmen. Pokrij in pusti, da počasi vre, toliko, da se ječmen skuha, pb. 30 minut.
4. Dodaj baziliko in poper in posoli po okusu.
5. Juho prelij v krožnike, vsak krožnik juhe pa posuj s parmezanom. (V receptu je tega 1/2 žličke, ampak dvomim, da sem zgoraj uporabila samo toliko. In ja, zdaj moram spet narediti to juho, hvala, da si me spomnil nanjo. ;))
Lp, pa še enkrat pardon za dolg ping!
Hej,
sicer z veliko zamudo, ampak moram poročat o uspehu. Torta je bila (že oktobra) super! Sem pa do sedaj 2x naredila tole juhico in jo bom ABSOLUTNO še dostikrat. Res je okusna, kaj bo šele poleti z domačo baziliko in šalšo! 🙂
Še enkrat hvala za (vsaj) dva odlična recepta.
Lp L
Pozdravljena. Tole torto sem pripravila že trikrat in je vsakič bila super. Še otroci pojedo do zadnje mrve, to pomeni, da je dobra. Tokrat mi malo zmanjkuje časa, pa me zanima, zakaj se oblate peče vsakega posebej. Bi šlo tudi s celotno maso naenkrat, pa da se biskvit potem razreže, ali je za pričakovati kakšne težave? Hvala za odgovor, Sonja
Ne, te torte se ne da speči v enem kosu in potem prerezati, ker je brez moke, ki bi ji dala biskvitno strukturo. 🙂
Luca, super, hvala za sporočilo! 🙂