Kornet(ne skodelice)

Ko smo se po pol leta dogovarjanja z @opico le dobili skupaj na korenčkijadi – korenčkovih mafinih (njenih, tako da kar njo prosite za recept :)) in korenčkovih sladoledih (mojih) –, so mi pri kuhanju korenčkasto-tortnega sladoleda (carrot cake ice cream :)), kot pač vedno pri mlečnih sladoledih, ostali beljaki. In tu se začne tisto, kar jaz ljubkovalno imenujem simetrija. Simetrija pri hrani mi je blazno simpatična. Tak je denimo recept za tiramisu, v savoiardijih je moka, v kremi mascarpone, vse ostalo je isto, še postopek pridobivanja testa/kreme je enak. In taka je simetrija sladoleda in držala zanj, korneta, popoln par, kar ne porabi eden, z veseljem porabi drugi.

Na korenčkijadi smo imeli sicer toliko hrane, da se kornetnih skodelic nihče še pritaknil ni, sem pa svojo jaz s toliko večjim veseljem glodala naslednji dan. Pri tem je škodo morda utrpela tudi še ena skodelica.  :mrgreen:

Recept za kornete prihaja naravnost iz sladoledne biblije Davida Lebovitza. Edina sprememba, ki sem jo naredila, je bila, da sem namesto vanilijevega ekstrakta, ki ga trenutno nimam, dala četrtinko stroka vanilije. Vanilijev ekstrakt sicer narediš zelo enostavno: v 2,5-decilitrsko steklenico daš 2 spraskana stroka vanilije (lahko tudi 3,4,5, ne gre za neko hudo znanost, nekateri delajo ekstrakt tudi s celimi, napol prerezanimi stroki, ampak jaz mislim, da je škoda vanilijevih semen za plavanje v tekočini, če tudi z lupinami in ostanki semen dosežeš isti učinek :)), ju prekriješ z vodko, steklenico zapreš in jo pustiš v temnem prostoru 2 meseca (lahko tudi več, 2 je minimum), medtem jo občasno pretreseš. Ko potem ekstrakt rabiš, lahko vanj sproti mečeš koščke porabljenih strokov in dolivaš vodko.

Za oblikovanje kornetov potrebuješ stožčasto obliko, okoli katere oviješ piškot, ali pa narobe obrnjene in z alu folijo prekrite skodelice. Če nimaš plastičnega stožca za oblikovanje kornetov, ga lahko narediš iz papirja in alu folije (iz papirja narediš stožec, notranjost nafilaš s papirnatimi brisačkami, vse skupaj pa trdno oviješ v alu folijo).

Korneti

sestavine (za 4 (v pekaču za vaflje) do 6 (v pečici) kornetov)

  • 2 velika beljaka (oz. 60 ml beljakov, ampak to je že kompliciranje ;))
  • 85 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta ALI 1/4 stroka vanilije ALI en vanilijev sladkor
  • 1/8 čajne žličke soli
  • 90 g moke
  • 30 g stopljenega masla

postopek

  • Pečico ogrej na 175 stopinj C oz. vključi pekač za vaflje.
  • V posodici z žlico zmešaj beljake, sladkor in vanilijo.
  • Dodaj sol in pol moke, zmešaj, nato dodaj stopljeno maslo in spet premešaj.
  • Z metlico/mikserjem vmešaj še preostalo moko do gladkega testa (to vzame kakih 10 sekund.)

v pečici:

  • S peki papirjem obloži pekač. S kuhalnico/hrbtno stranjo žlice/lopatico razmaži 2 žlici mase v enakomeren krog s premerom 15 cm. Naredi 2 do 3 take kroge.
  • Peci v pečici 10 do 15 minut, krogi morajo biti temne, zlatorjave barve, ponekod bodo najbrž temnejše pike, kar je čisto v redu.
  • Preden ponoviš postopek, počakaj, da se pekač ohladi, ali pa vzemi drugega, oblikovanje testa na vročem pekaču postane nemogoče, ker testo začne teči naokoli. 🙂

v pekaču za vaflje:

  • Tri žlice mase daj v sredo pekača za vaflje, pekač zapri, masa se bo enakomerno razporedila po vsej površini, peci pb. 7 minut, dokler ni kornetni piškot enakomerno rjavo zapečen (nekoliko mase bo najbrž pogledalo izza roba, ko ta zunanji del začne rjaveti, je kornet notri gotov).

oblikovanje

  • Zdaj se začne zapletenejši del. Kornetni piškotki so mehki, dokler so vroči, čim pa jih dvigneš v zrak, je treba delati zelo hitro, ker se takoj začnejo ohlajati in trditi. Če jih delaš s pekačem za vaflje, jih itak delaš po enega in enega, če pa jih delaš v pečici, potem jih dviguj posamično, ostale pa pusti na vročem pekaču, da ostanejo mehki in gibljivi.
  • Z lopatico zrahljaj kornetni piškot s pekača in oblikuj kornet okoli stožca oz. ga postavi na skodelico in pritisni robove, da se oblikuje ob skodelici. Kornetni piškot bo zelo vroč, tako da priporočam delanje s kuhinjsko krpo ali čim podobnim.
  • Kornet postavi v kozarec skupaj s stožcem in počakaj, da se ohladi, oziroma ga pusti, naj se ohlaja na skodelici.
  • Ponavljaj vajo, dokler niso končani vsi korneti. 🙂

Če želiš, lahko tudi stopiš čokolado in premažeš notranjost kornetnih skodelic/kornetov, da bodo odporn(ejš)i na pronicanje topečega se sladoleda. Tako sem storila tudi sama. 😀

Tojto! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Kornet(ne skodelice) : Huferka -- Topsy.com

  2. Na podoben način lahko narediš janeževe upognjence. Namesto z maslom, namažem pekač z voskom (prodajajo ga čebelarske zadruge, verjetno pa tudi kake specializirane trgovine), da dobijo janževci malo medeni okus, pa tudi lažje obdržijo obliko. Ko so pečeni, jih namesto čez kuhalnico dam hladiti v korce, narejene iz šeleshamer papirja (lahko pa bi jih hladila tudi tako, kot opisuješ, le da je treba narediti potem pač večje). Ko se ohladijo, jih stresem ven, potem pa polnim s sladko smetano ali čokoladno smetanovo kremo. Dvobarvne zložim v skledo in zgleda kot rožica. Jih je pa treba kmalu pojesti, predno se zmehčajo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *