Jagodno-rabarbarin sirup

Nina iz Mercatorja nam je tokrat za #KuhaM pripravila malo morje izzivov. Ko sem videla, da je eden od teh vseboval rabarbaro,1 sem takoj vedela, da moram poskusiti narediti sirup, ki sem ga videla pri Smitten Kitchen. Samo, da sem izpustila limono. In da sem pulpo odcejala ves dan, ne le nekaj ur. Tako da sem ven dobila 1,3 litra nadodličnega sirupa, ki je v resnici nekje na meji med sirupom in sokom. Ker se je le odcedila vsaka kapljica tekočine. Pulpo imam varno spravljeno in se bo v ponedeljek, skupaj s sladko smetano in rumenjaki, spremenila v jagodno-rabarbarin sladoled. Sirupa je pa še dva deci. Ker je res dober. In ga pijemo, mešanega z vodo v razmerju 1 : 1, ali pa mešanega z radensko v razmerju 1 : 5. Nejc pravi, da spominja na kupljeni jagodni sok. Mislim, da ima prav, tako da nameravam, zavoljo eksperimenta, ne zavoljo okusa, ker o-bo-žu-jem rabarbaro, narediti še različico brez rabarbare, da vidim, kaj se izcimi. Ampak zaenkrat je tu ta sirup. Ki je tako lep, da ga je še zabavno piti.

Jagodno-rabarbarin sirup

Sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 1 kg rabarbare
  • 250 g sladkorja
  • 200 ml vode

Postopek:

  • Jagode in rabarbaro operi.
  • Dvoletnega pomočnika postavi na stol poleg sebe in naj reže jagode in jih meče v posodo, ti pa medtem nareži rabarbaro. Če nimaš pomočnika, nič ne de, najprej razreži jagode na polcentimetrske kolutke, potem pa še rabarbaro kak centimeter debelo.
  • Narezane jagode, rabarbaro, sladkor in vodo zavri, potem pa zmanjšaj vročino in naj vre 20 minut.
  • Pusti, da se sirup ohladi, nato pa ga precedi skozi gostogosto cedilo. Jaz sem se vmes igrala še s tetra pleničko, ki sem jo prelila s kropom, da sem jo razkužila, ampak potem sem ugotovila, da je cedilo dovolj gosto, da ne rabi pleničkaste podpore. Sirup naj se odceja vsaj dve do tri ure, lahko pa na pulpo postaviš krožniček in sirup pustiš, da se odceja ves dan. Potem se ga res nakaplja več kot liter.
  • Sirup pretoči v steklenico (če ga hočeš pasterizirati, pa sledi postopku, opisanem pri metinem sirupu), menda zdrži do 2 tedna v hladilniku, ampak pri nas ga je po enem dnevu ostalo manj kot dva deci, pa še malo smo se nazaj držali.
  • Sirup mešaj z vodo, radensko, lahko si narediš tudi kak koktejl z rumom, in uživaj. 😉

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Obožujem rabarbaro, pa ne samo zato, ker je tako lepo rozasta … sem lepo indoktrinirana, da ne maram roza barve, ampak rabarbara je rabarbara. 😉 []

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *