Najboljša kremna cvetačna juha

Tale recept sem odkrila čisto po naključju. Eno tistih surfanj, ko skačeš z objave o domačih plastelinih na objave o domačih barvah na objave o razvoju jezika in se znajdeš pred receptom za cvetačno juho.

Pa sem jo naredila in nesla k prijateljema na kosilni obisk. In je B. rekla, naj ne poveva S., iz česa je. Pa mu nisva. In je S. bil tako navdušen nad njo, da bi jedel samo juho. Potem jo je imel menda še za večerjo. In sicer sploh ne mara cvetače.

Potem smo bili z dvema drugima prijateljema v luštnem, otrokom prijaznem lokalčku in sem K. skoraj tik preden smo se razšli povedala tale recept, ker je res enostaven in res dober in ga res morata pokusiti. In sem dobila sms, da sta naredila juho in da je bilo “ugodje velikansko”, da gorčica “sezuva čevlje” in da je zadeva “umeščena na stalni repertoar”.

Pa narejena je v dobre pol ure. Če ja pa vse to ne proda … 😉

Najboljša kremna cvetačna juha (po temle receptu)

Sestavine:

  • 50 g olivnega olja
  • 50 g masla
  • 1 strok česna (po izvirnem receptu 15 g)
  • 1 srednje velika čebula (po izvirnem receptu 150 g)
  • sol po okusu (po izvirnem receptu 12 g)
  • poper po okusu (celo po izvirnem receptu po okusu ;))
  • 1 glava cvetače (po izvirnem receptu 800 g)
  • 900 ml čiste kurje juhe (ali zelenjavne, čeprav to ni v izvirnem receptu)
  • 50 g sladke smetane
  • 1 žlica gorčice (po izvirnem receptu 15 g)
  • približno 50 g sveže naribanega parmezana

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Česen in čebulo drobno nasekljaj.
  • V loncu z debelim dnom segrej olje in maslo, dodaj čebulo, česen, sol, poper in 10 minut praži na srednji vročini.
  • Cvetači odstrani liste, cvetačna drevesca pa nareži tako, da bodo vsa približno enake velikosti.
  • Čebuli in česnu dodaj cvetačna drevesa in na počasnem ognju praži pb. 10 minut, da postanejo mehki in zlatorjavi (zlatorjavost je bistvena za okus te juhe, pravijo Rockpoolovci, in glede na to, da so najbolj nagrajevana avstralska skupina restavracij, jim bom kar verjela).
  • Ko je cvetača lepo zlatorjava, jo prelij s kurjo (ali zelenjavno) čisto juho, povečaj ogenj, da zavre, potem pa ga zmanjšaj, lonec pokrij in pusti, da se juha počasi kuha približno 15 minut, dokler ni cvetača zelooo mehka.
  • Juho odstrani z vročine in jo zmelji v mešalcu, dokler ni zelo gladka.
  • Kremno juho zlij nazaj v lonec, jo postavi na majhen ogenj in najprej notri vmešaj sladko smetano.
  • Zdaj po malem dodajaj gorčico in parmezan, vse dobro pomešaj in vsakič poskusi, dokler nisi zadovoljen z okusom.
  • Uživaj! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  1. Jp, jp, pohvaljena od petične gospodične, t’ko da bo že moralo držati; da, draga. 😀
    Ne, resno, fenomenalna je. Parmeđo-zenf dodatek sem kar izpustil, ker mi je bila že na stopnički pred tem fenomenalna. In celo zmrzovanje za dva tedna ji ne škodi, čeprav sicer nimam najboljših izkušenj s krioterapijo cvetačnih izdelkov. Hufmaja, kapo dol, tole je kla-si-ka.

  2. I have checked your site and i’ve found some
    duplicate content, that’s why you don’t rank high in google’s search results, but there is a tool
    that can help you to create 100% unique content, search for: boorfe’s tips unlimited content

  3. Jaz sem kombiniral se z piscancjim mesom – belim. Prej sem ga poprazil nato pa dodal zavrezlt ko se je cvetaca zakuhala. Ta jed je fantazija. Kar med priljubljene sem si dodal link. Bo se zagotovo na meniju. Hvala mojstrica za nasvet. Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *