Puran z grobozrnato gorčico in sredozemska polenta

Lani, še preden se je zares začela sezona obdarovanja, me je v DM-ju na twitterju oz. med prejeto gmailovo pošto pričakalo prijazno Mercatorjevo sporočilo. Oz. Ninino sporočilo v imenu Mercatorja. Da če me zanima njihov paket izdelkov premium, to so tisti s črno embalažo in kontroliranim geografskim poreklom, oni bi mi poslali hrano, jaz pa bi jo dala v presojo brbončicam in scomprala kakšen recept. Seveda sem rekla ja paketu dobrot, zahakljali so me že na prvo postavko, od vseh testenin so mi najljubši prav široki rezanci. 🙂 In še isti dan (!) sem dobila lično črno vrečko s knjižico z recepti in z ročno valjanimi širokimi rezanci, oljčnim oljem z aromo tartufov, konzervo filetov rumenoplavutega tuna, grobozrnato gorčico, olivami kalamata, temno čokolado z brusnicami, pomarančo in medom, nad 16 mesecev zorjenim pršutom, italijanskim sirom cacciotta z jurčki in nanoškim sirom. Vse je bilo tako dobro, kot se sliši :), ampak nanoški sir s svojo prvobitno sirostjo in mehki, nevlečljivi pršut sta bila moja nedvomna zmagovalca. Pršuta mi je bilo kar škoda kuhati, tako redko naletim na takega, ki se kar topi v ustih, zato sem ga enkrat samo nakoščkala in ga posula po rižoti z bučkami in nanoškim sirom, eno rezino pa sem reskirala še za tole sredozemsko polento, ostalega sem pojedla pa kar s kruhom. Danes, ko je tudi v Ljubljani končno pravi zimski večer, sredozemska polenta morda ni najprimernejša, ampak glede na to, da je bilo pred enim mesecem 18 stopinj in sva z Nejcem v kratkih rokavih obrezovala trto, se vse skupaj utegne kmalu obrniti. Jaz sem sicer ena tistih, ki upajo, da bo še na veliko snežilo (še kar se mi ni izpolnila otroška želja, da bi se sankala kar od okna spalnice, pa še vedno sem v četrtem nadstropju, tako da, sneg, nič ti nisem med leti otežila pogojev, lahko bi se vsaj potrudil, ne?), ampak dobro je biti pripravljen na vse. 😉

Puran z grobozrnato gorčico in sredozemska polenta

Zahtevnost: nadenostavno

Čas priprave: 15–20 minut (najdlje vzame izkoščičevanje oliv)

Zadošča za: dva lačna osebka

Sestavine (tiste z zvezdico za njimi so prišle iz Mercatorjeve vrečke :)):

  • dva zrezka puranjih prsi
  • dve zvrhani žlički grobozrnate gorčice* (lahko tudi več, toliko pač, da je ena stran zrezka čisto prekrita z gorčico)
  • sol
  • poper
  • rezina pršuta* (lahko tudi več, ampak kot že rečeno, meni je bilo tega premiumovega kar škoda toplotno obdelovati, tako da sem ga žrtvovala samo toliko, kolikor je bilo potrebno, da je Nejc, neljubitelj polente, jedel polento ;))
  • 15 izkoščičenih oliv kalamata*
  • 2 žlici olivnega olja* (z aromo tartufov, ampak ni obvezno :))
  • 2 žlici jogurta (zaradi tega je polenta zelo osvežilna, če ne maraš kombinacije polente z jogurtom, pa ti dve žlici jogurta mirno opusti)
  • zvrhana žlica mešanice sredozemskih začimb (rožmarin, bazilika, timijan, majaron, origano, meta)
  • voda (pb. 3 dcl, ampak ravnaj se po navodilu na vrečki, zadoščati mora za dve osebi :))
  • polenta (pb. kozarec, ampak ravnaj se po navodilu na vrečki, zadoščati mora za dve osebi 🙂 … o, déjà vu ;))
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)
Postopek:
  • Puranji zrezek po eni strani dobro namaži z gorčico.
  • V ponvi na srednji vročini segrej žlico olja.
  • V posodi zmešaj vse sestavine za polento: vodo, jogurt, pršut, olive, olivno olje, sredozemske začimbe, sol in poper. Posodo postavi na vroč ogenj.
  • V segreto olje položi namazana puranja zrezka z namazano stranjo navzdol. Po zgornji strani ga zdaj posoli in popopraj. Peci na srednji vročini pb. 3 minute (pri meni je bila začetna temperatura malo previsoka, sem potem drugič popravila vajo, samo slikala nisem takrat. :)), potem zrezek obrni in ga peci še 3 minute oz. toliko, da je skoz in skoz pečen.
  • Ko voda s pršutom ipd. zavre, vanjo stresi polento in kuhaj po navodilih z vrečke (moja so bila 3 minute).
  • Takoj postrezi in uživaj. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *