Hrustljava koromačeva solata

S koromačem spomine šele ustvarjava.

Nekaj let nazaj sem se konec pomladi umaknila diplomit na Mežaklo. V hiški z nekaj sobami in kuhinjo sem bila popolnoma sama. Če ne štejemo polhov, ki so me na koncu pregnali domov en dan prej kot načrtovano, ker so tako ropotali, da mi je vsakič poskočilo srce, ko sem se zbudila in zaslišala korake na stopnicah. Kot v vseh grozljivkah sem šla z baterijo na hodnik, gledat, kaj se dogaja na stopnišču, in takrat je seveda vse potihnilo, samo les pod mojimi nogami je škripal in včasih sem ujela kakšen siv rep, ki je izginil v nevidno luknjo.

Ampak preden so me polhi pregnali, je bila klop sredi zelenja, mala kuhinja s socialističnim pohištvom, neravna lesena tla, mir, ki ga je okoli poldneva prekinil peket konjskih kopit, da sem tekla na okno gledat, če se skozi veje iglavcev vidi, kdo jaha, šumenje dreves, laptop, moje knjige in ljubezen na prvi ugriz. Takrat sem si naredila koromač v pečici, ko sem prišla nazaj domov, pa Nejca v njegovo okusnost nikakor nisem mogla prepričati. Preveč je bil menda … koromačast. Ko pa sem zadnjič pri brskanju po kuharicah odkrila spodnji recept, sem vedela, da sem našla zmagovalno kombinacijo. :)

Hrustljava koromačeva solata

čas priprave: 15 minut (+ 1 ura, da se okusi v prelivu prepletejo)

zadošča za: (do) 6 oseb

zahtevnost: preprosto

sestavine:

  • 2 žlici svežega pomarančnega soka (stisni eno pomarančo, kar ne gre v preliv, gre naravnost dol po grlu ;) )
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 čajna žlička medu
  • 1 žlica gorčice
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 2 stroka česna
  • 2 koromača
  • 4 velike redkvice
  • 8 svežih bazilikinih listov
  • 400 g rukvice (rukole)

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • V manjšo posodo daj pomaračni sok, kis, med in gorčico in miksaj, da je gladko. Med miksanjem v tankem curku dodajaj olivno olje in miksaj, dokler se preliv nekoliko ne zgosti.
  • Preliv posoli, popopraj, stroka česna pa stri in ju dodaj v preliv. Premešaj in pusti, naj na sobni temperaturi počiva vsaj eno uro.
  • Koromaču najprej odreži stebelca in perje, nato pa tako čebulico koromača prereži na pol in odstrani trdo sredico in kakršne koli trdne zunanje dele.
  • Polovičke koromača tenko nareži in jih daj v solatno posodo.
  • Redkvice nareži in jih dodaj narezanemu koromaču.
  • Lističe koromača in liste bazilike sesekljaj, rukvico pa operi in osuši na kuhinjski krpi.
  • Iz preliva odstrani strta stroka česna in preliv polij čez koromač in redkvice. Dobro premešaj. (To lahko storiš do dve uri pred serviranjem.)
  • Tik pred serviranjem v koromačevo solato vmešaj še nasekljane koromačeve lističe in baziliko.
  • Na krožnike postavi posteljico iz rukvice, nanjo pa naloži koromačevo solato.
  • Uživaj. ;)
Print Friendly

En komentar

  1. Pingback: Tweets that mention Hrustljava koromačeva solata : Huferka -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>