Italijanska tortilja

Naj imam še tako rada ustvarjanje v kuhinji, opazovanje, kako se pred mojimi očmi tekoči beljak spreminja v bel oblak pene, vonjanje sveže bazilike, ko jo nož seklja na trakove, cvrčanje čebule in vdihavanje čedalje toplejših omamnih vonjev karamelizacije, topljenje čokolade ob stiku z vročo sladko smetano in vrtenje čokoladnih drobcev v enotno svileno čokoladnost, pridejo dnevi, ko se mi ne da kuhati. Ko mi je že sama misel, da bi spustila vodo na solato ali ocvrla jajca, odveč, preveč, zoprna. Takrat cepetavček v meni zmajuje ne, ne, ne, ne bom, ne da se mi, ne, kar naj kdo drug, ne! In za take trenutke je dobro imeti pri roki recept, ki utiša cepetavčka, ki umiri notranjost s preprostostjo in ki med kratko kuho spet vznemiri vse čute, da zahrepenijo po sekljanju bazilike in mešanju čebule.

Odkar sem kakšno leto ali dve nazaj pri Deb odkrila recept za ranška jajca (huevos rancheros – enkrat bom tudi sama objavila recept zanje, ker so škandalozno preprosta in dobra), sem spoznala, kako uporabne so v resnici tortilje in kako brez kakih pretiranih kuhinjskih rogoviljenj postanejo božanske. Od takrat se igram z okusi in sestavljam tortiljaste sendviče, ki jih popečem do čudovite sladke hrustljavosti. In tole je eden takih sendvičev za lenobne cepetavčke:

Italijanska tortilja

čas priprave: 8 minut                   št. porcij: 1                   zahtevnost: preprosto do jaja 😉

sestavine:

  • 1 pšenična tortilja (kupljena ali domača)
  • 1 do 2 žlički pesta
  • 1 do 2 rezini pršuta
  • 2 češnjeva paradižnika
  • pb. 1 žlica sveže naribanega parmezana

postopek:

  • Ponev postavi na srednjo vročino, naj se ogreje, medtem ko pripravljaš tortiljasti sendvič.
  • Eno polovico tortilje premaži s pestom, na drugo pa postavi rezino ali dve pršuta.
  • Češnjeva paradižnika nareži na kolute in z njimi obloži tisto polovico, na kateri je pršut.
  • Na vse skupaj naribaj parmezan (oz. potresi že naribano žlico parmezana).
  • Pestovo polovico zapogni čez pršutovo polovico, nekoliko potlači z roko, da se polovici sprimeta, in flikni v ponev.
  • Počasi peci tortiljo na eni strani, pb. 3 minute, nato pa še na drugi strani, prav tako pb. 3 minute. Doseči hočeš zlatorjavo barvo tortilje, navadno je tortilja končana, ko začne dišati po pečenem pršutu in se iz pesta začne izločati olivno olje.
  • Uživaj. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Italijanska tortilja : Huferka -- Topsy.com

  2. Seveda – komentiral je, da je včasih pa vendarle dobro in uporabno, da visim na netu, ker “celo kaj pametnega najdem” … Halo!!!
    No ja, vohanje ni prepovedano, niti pri moji dieti, kajti, dišala je cela bajta. Sem skoraj vrata zgrizla:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *