Češnjev napitek odbitek (cherry bounce)

Včeraj, ko sem šla na vrt, pogledat, česa naj se zdaj lotim, me presenetijo divjaki. Samozasajene češnje, za katere že nekaj let govoriva, da jih bova izkopala ven, jih cepila in presadila, so rekle jebeš to, in zacvetele. Kar stala sem tam in jih gledala. In potem že našla dva prostorčka, kamor jih bova presadila jeseni, zdaj naj se kar radujejo pomladi in plešejo s čebelami. Prijatelj pravi, da so njemu samozasajene drobnice najljubše, da od nobenih češenj nimaš tako črnih prstov. Cvetovi teh naših divjakov so sicer bistveno večji od cvetov matičnih češenj, pa tudi od cvetov češnje, ki sva jo posadila pred, khm, petimi, šestimi leti, pa je letos na polno zacvetela, tako da me res zanima, ali bodo naši divjaki obrodili drobnice ali velikanke. Pomlad. 🙂 No, in vse to razmišljanje o češnjah me je spomnilo na spodnji recept, ki v osnutkih čaka že skoraj eno leto. In sem si rekla: skrajni čas. 

Ta napitek odbitek je tako dober, da ni dočakal ozimnične sezone. Lani sem ga namreč naredila za ozimnico, v enem tednu pa ga ni bilo več. Letos ga bom naredila več. Veliiiko več. Lani namreč nisem dobro vedela, kaj naj naredim iz češenj, tale napitek odbitek, marmelado, vložene okisane češnje?, pa sem naredila kar vse. In napitek odbitek in okisane češnje gredo definitivno v stalni repertoar.

V dnevniku žene enega od bivših ameriških predsednikov, Marthe Washington, je tudi recept za cherry bounce, jaz pa sem recept po nasvetu TheKithcn vzela s tule. Marthin recept je sicer sestavinsko podoben, postopkovno pa precej drugačen: doda namreč tudi nekaj strtih češnjevih pečk, vse skupaj pa fermentira. Če bom letos dnevno hodila po češnje, morda poskusim še njeno različico. 🙂

Češnjev napitek odbitek

Sestavine:

  • 2 kg češenj

na liter češnjevega soka:

  • 500 g sladkorja
  • 1/4 čajne žličke muškata
  • 1/4 čajne žličke začimbe allspice
  • 230 ml brendija (vinjaka)
  • 230 ml ruma

Postopek:

  • Češnje izkoščiči in nad paro skuhaj do mehkega.
  • Kuhane češnje precedi (lahko jih tudi malo stisneš, da gre čimveč soka ven).
  • Za vsak liter soka (jaz sem iz dveh kil češenj dobila malo več kot liter soka in sem zgornje sestavine ustrezno pomnožila) dodaj zgoraj naštete količine sladkorja in začimb in vse skupaj zavri.
  • Mešanica naj nežno vre, vmes pa odstranjuj peno, ki priplava na vrh, in to ponavljaj, dokler pene ni več.
  • Sirup ohladi in izmeri, koliko ga je. Za vsak liter sirupa dodaj 230 ml vinjaka in 230 ml ruma.
  • Vse dobro premešaj, natoči v čiste steklenice, pasteriziraj in shrani v shrambo.
  • In potem poskusi zdržati do ozimnične sezone, če moreš. 😛
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *