Piščančji curry

Ko sem prvič naredila tale curry prejšnji teden, kar nisem mogla preboleti, kako dober je. Grozno mi je bilo žal, da sem zanj uporabila samo ostanek pečene kure. Tako sva zdaj ponovila vajo, samo da ne iz ostankov, ampak iz sveže puretine. In naredila tako n00b napako, da me je kar sram priznati. Da je ne boste ponovili tudi vi: ni vam treba vsega, vključno z juho, množiti s 4. Ker boste potem pač dobili curryjasto juho. :blush: Zdaj, ko sem preizkusila recepta z že kuhanim mesom in s svežim, lahko povem, da se definitivno bolje obnese z že kuhanim. Tako da je to odličen recept za ostanke. O-dli-čen.

Preden je recept prišel na stran, sem ga naredila še tretjič. Glede na zalogo garam masale, ki jo imam, bi lahko tale curry jedli vse leto, pa še ne bi pošla. Sestrin fant je namreč iz Bangladeša, in ko ga gre obiskat (ne v Bangladeš, v Nemčijo, kjer živi :)), mi nazaj vedno prinese vrečke začimb. Točneje vrečke mešanic začimb. Težko meni. 😉

Piščančji curry (iz ostankov pečenega piščanca)

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • ščep soli
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica naribanega svežega ingverja (to je pb. 5 cm korenine)
  • 2 žlički strtega koriandra
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička garam masale
  • 1/2 žličke strtega kardamona
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke čilija
  • 3 veliki ali kakih 15 češnjevih paradižnikov
  • 300 ml jušne osnove (kokošje, jaz sem ravno kuhala kostno juho, tako da sem uporabila to)
  • meso pečenega piščanca (jaz sem prejšnji dan pekla celega piščanca, pojedla sva bedra, ostalo je šlo pa v curry, prvič sem pa tale curry naredila s pol manj mesa)
  • 2 žlici jogurta

Postopek:

  • Čebulo nasekljaj.
  • V posodo daj olivno olje, posodo postavi na nizko vročino, dodaj čebulo s ščepcem soli in vse skupaj praži 15 minut.
  • Vmes, ko se čebula praži, nasekljaj česen in na drobno naribaj ingver.
  • V terilniku stri začimbe (kardamom in koriander sta pri meni v stroku oz. zrnu, ostalo imamo že v prahu. Če imaš vse stvari že mlete, potem ta korak seveda preskočiš. :))
  • Čebuli dodaj česen in ingver in vse skupaj praži še 3 minute.
  • Zdaj dodaj še začimbe in vse skupaj spet praži še tri minute.
  • Medtem ko se začimbe pražijo, paradižnike nasekljaj.
  • V posodo dodaj nasekljan paradižnik in vse skupaj praži še 1 minutko.
  • Zalij z jušno osnovo, zavri, potem pa ogenj zmanjšaj, da omaka počasi vre 10 do 15 minut.
  • Pečeno piščančje meso nasekljaj. Dodaj ga omaki skupaj z jogurtom in vse skupaj pokuhavaj ravno toliko, da se meso segreje.
  • Uživaj. Na polno. Jaz tole postrežem s kuskusom ali rižem. Ali, kot zgoraj na sliki, ovito v tortiljo, popečeno na ponvi in z mangovo salso. Njam. 😀
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *