Tale tortica je nastala, ker se mi je za malico luštalo kaj sladkega. Najprej sem nameravala narediti mafine. Ampak potem sem se spomnila, da ni treba, da je malica izredno prevozna, saj delam dva metra stran od hladilnika. In si lahko pač odrežem kos torte. Tako so se načrtovani skutini mafini hitro spremenili v nekoliko manj načrtovano skutno-skutno tortico. Osvežilno. In predvsem visokobeljakovinsko. Ker na to zdaj ciljam: beljakovine pri vsakem obroku, vključno s prigrizki. 🙂
Skutno-skutna torta
Sestavine:
testo:
- 150 g moke
- 150 g skute
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica medu
- 1 jajce
- 50 g stopljenega masla
- naribana lupinica ene limone
- 150 g zamrznjenega jagodičevja
- sok/preprosti sirup za namakanje
nadev:
- 200 g philadelphie
- 500 g skute
- 200 g sladkorja v prahu*
- sok 3 limon
- naribana lupinica dveh limon
- 2/3 vrečke želatine
Postopek: nadev zmiksaš, testo pa posebej suhe, posebej mokre, potem mokre in suhe na hitro skupaj, potem pa na 180 stopinj 20 do 30 minut.
Tako sem si zapisala, da ne bi pozabila, kaj sem naredila. 😀 Torej, postopek, malo bolj sofisticirano. Ampak samo malo. 😉
Postopek:
- Najprej spečeš testo: pečico ogreješ na 180 stopinj in okrogel pekač (25 cm) obložiš s peki papirjem.
- Vse suhe sestavine zmešaš skupaj (moka, pecilni, soda, sol), nato zmešaš skupaj vse mokre sestavine (sladkor, skuta, jajca, med, stopljeno maslo), nazadnje pa zgibaš mokre in suhe sestavine in vmešaš jagodičevje.
- Testo vliješ v pripravljeni pekač in pečeš na 180 stopinjah 20 do 30 minut, toliko, da nož, ki ga zapičiš v sredino, pride ven čist.
- Testo pustiš v pekaču, ga ohladiš, potem pa ga prepojiš s sokom po izbiri ali preprostim sirupom (preprosti sirup = sladkor in vodo v razmerju 1 : 1 zavreš in ohladiš).
- 2/3 vrečke želatine ali 4 lističe želatine streseš v vodo, da nabrekne (sledi navodilom na vrečki želatine, tam piše, koliko vode točno je treba). Ko nabrekne, kozarček z želatino postavi v mikrovalovko za 15 sekund, da se stopi. Če se slučajno še ne bi stopila, jo mikrovaloviziraj še kakih 5 sekund dlje.
- Zdaj vse sestavine za nadev zmiksaj skupaj in nadev prelij čez namočeno testo v pekaču. Postavi v hladilnik za najmanj 4 ure, da se nadev strdi.
*Naslednjič bom namesto 200 g sladkorja v prahu rajši dala 200 g navadnega sladkorja, ki pa mu bom prej dala dosti časa, da se stopi v soku limon (morda bom vse skupaj kar prekuhala, da se bo zazihr stopil), ker sem čutila prašnost sladkorja v prahu in mi je to malo pokvarilo užitek. Nejc je rekel, da pretiravam. 😉