To je toplo kosilo za v toplo hiško. Ko zunaj piha in mraz leze skozi stoletne lesene stene, se želje osredotočijo na zelo konkretne stvari. Peč, ogenj, toplota. Do predvčerajšnje sobote smo kurili na malo peč, ki je bila prej v kuhinji, zdaj pa se je preselila v delavnico. Vsako uro je bilo treba preveriti ogenj in naložiti. Sredi noči je mraz že lezel v kosti, pa je Nejc dostikrat okoli treh zjutraj še enkrat naložil. In ko bi vedela, kolikokrat bo peč zadimila in kako palčeksmukovsko konkretno, bi skočila po najmanj pet kolutov sira, da bi ves tisti dim delal vsaj nekaj koristnega. Ni pomagalo, da dolgo nisva opazila, da je streha nad drvi počena, in sva tako v peč metala nepravsuha polena. In prav tako ni pomagalo, da je bil dimnik neizoliran, ker se je dim prehitro ohladil, kondenziral in so se trdni delci v njem začeli nalagati v notranjosti cevi, da je postala še komaj prehodna. Ampak potem je v sredo pozno zvečer prišel moj zlati tast in naslednji dan je prišla naša nova eko-bio-super-duper peč na pelete (ok, samo eko in super je, duper in bio sta se kar sama prislinila zraven, tako kot se jerry slini k tomu). In potem sta tast in Nejc, ampak največ tast, malo manj Nejc, ki je spet lovil en rok, priklopila peč, zamenjala dimnik, ga izolirala in v soboto smo ga, naše rumeno hišno sonce, prvič prižgali. In zdaj je toplo v naši mali hiški. Da nam je bilo toplo še od znotraj, sem pa v soboto poskrbela s temle kosilom.
Sprva sem hotela narediti pito-v-loncu (pot pie), to je tisto, ko je juhasta fila spodaj, čez pa daš listnato testo in vse skupaj zapečeš v pečici. Zadnjič, ko sta bila bratca na obisku, sem namesto listnatega testa na vrh dala pire krompir z dodatki in to zgratinirala. Moj najmlajši bratec, ki je sicer precej neješč, je ne le pojedel vse, ampak vzel (in pojedel :)) repete. In potem sem dobila še sporočilo od njegove mame, če ji lahko pošljem recept za tisto, kar smo jedli, ker mulo kar ne more prehvalit, kako je bilo dobro. Ampak ko je predvčerajšnjim postalo jasno, da za peko v pečici ne bo dovolj časa, ker se je Hufnej, ki hodi ob enajstih dopoldne spat, vmes dvakrat zbudil in sem ga hodila mirit, sem se odločila, da bom prežganje zalila z manj vode in naredila omako, pire krompir z dodatki pa servirala samo zraven. Še vedno nas je pogrelo od znoter.
Pire krompir z baziliko in posušenimi paradižnički (in parmezanom, ampak mi ga je zmanjkalo) in puran z blitvo v omaki (puran z blitvo v omaki je prirejen po temle receptu za pito v loncu)
Sestavine:
- vrečka prej pripravljenega pire krompirja, ki si jo dal zamrzniti, ali pire krompir po tvojem ljubem receptu (v mojem je poleg kuhanega krompirja vedno maslo in vroče mleko)
- 10 listov sveže nasekljane bazilike
- pb. 30 posušenih, v olje vloženih paradižničkov, narezanih na majhne koščke
- 50 g sveže naribanega parmezana (lahko tudi več, i won’t judge ;))
- 2 žlici olivnega olja
- 100 g na koščke narezane pancete ali pršuta ali slanine
- 250 g na koščke narezanih puranjih prsi (namesto teh lahko na koncu kuhanja vmešaš kuhan fižol)
- sol in piment za puranje prsi
- 2 majhni nasekljani čebuli
- 1 večji nasekljan korenček
- 1 večje nasekljano steblo stebelne zelene
- ščep soli
- potres pimenta in muškata
- 2 drobno nasekljana česnova stroka
- 300 gramov na 1 cm debele trakove narezane blitve (pri meni naravnost z vrta, stvar kar raste in raste)
- 50 g masla
- 25 g moke
- 2 kozarca (za varianto v pečici 4 kozarce, torej 800 ml) vode ali jušne osnove
Postopek:
- Olje segrej na srednji vročini v široki ponvi in gor vrzi panceto. Peci jo, da postane rjava in hrustljava, kar je pb. 10 minut. Medtem ko se panceta peče, lahko pripraviš ostale sestavine.
- Pečeno panceto odstrani in na olje zdaj vrzi posoljene in popimentane koščke puranovega mesa. Peci jih, da malo porjavijo in so pečeni skoz in skoz, nato pa jih poberi iz ponve in naj delajo družbo panceti.
- V olje dodaj nasekljane čebulo, korenje in stebelno zeleno, posoli in kuhaj, dokler se zelenjava ne zmehča, pb. 7 minut.
- Dodaj nasekljan česen in kuhaj še eno minuto.
- Dodaj narezano blitvo in kuhaj toliko časa, da blitva upade, 2 do 3 minute (moja sibirska blitva je sicer rabila malo dlje, pa obrnila sem vrstni red in potem dodala česen, ampak je z najprej dodanim česnom zadeva boljša. :))
- Tako pripravljeno zelenjavo zdaj daj počivat k panceti in puranu.
- V isto ponev, v kateri si pekel panceto, purana in zelenjavo, vrzi maslo in ga stopi.
- Dodaj moko in mešaj, dokler se ne zmešata dobro, potem pa med stalnim mešanjem kuhaj dve minuti, še kar na srednjem ognju, dokler moka ne začne malo rjaveti.
- Zdaj jo zalij z vodo in vmes stalno mešaj.
- Mešanico med stalnim mešanjem zavri, potem pa zmanjšaj vročino in pusti, da se pokuhava pb. 10 minut in da se lepo zgosti. Posoli, popimentaj in pomuškatnooreškaj in vmešaj pripravljeno panceto, meso in zelenjavo.
- V pire krompir vmešaj nasekljano svežo baziliko, nariban parmezan in nasekljane posušene paradižničke.
- Uživaj. 🙂
Kako ful njami njami njami!
Prav za pojest ,.. zdej na hitrco!
Naredila – puran je bil odličen, super recept malce za spremebo, pire krompir z baziliko in paradižniki se mi je zdel pa malce “tu mač” za zraven, okusi so se tepli, ne pa dopolnjevali. Torej naslednjič obe jedi posebej. Oziroma pire krompir je še vedno najboljši z okusom zgolj po pire krompiru ^^
Ahahaha, no, evo, okusi so različni ali kako že. Jaz bi tale pire krompir z dodatki lahko jedla non stop. 😀