Jajca s šunko malo drugače

Spodnji recept je menda recept italijanske kuhinje. Vsekakor sem ga jaz našla med zajtrki v italijanski kuharici. Očitno sem se še vsakič gibala po napačnih koncih Italije, ker sem za zajtrk vedno dobivala samo rogljičke in kavo, od Milana do Sicilije! 🙂

To je eden tistih zajtrkov, za katerega me ni treba dolgo prepričevati, naj ga naredim. Topel občutek v želodcu naredi vsak začetek dneva domač in lep, pa tudi če je ta dan ponedeljek. Priznam, da se mi včasih ne da zjutraj pripravljati omake (ki je, mimogrede, odlična!), zato jo dostikrat naredim že zvečer, pa tudi šunko narežem, tako da zjutraj, ko vstaneva, najprej prižgem pečico in počasi pogrevam omako, medtem ko se pečica segreva, pa lahko opravim vse ostale jutranje rituale od umivanja zob dalje.

Jajca s šunko in paradižnikovo in česnovo omako

čas priprave: 25 minut

zadošča za: 2 osebi

zahtevnost: preprosto, kajpada 🙂

sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 tenko narezan strok česna
  • 400-gramska konzerva narezanih pelatov
  • 6 svežih listov bazilike (nujno mora biti sveža! — neko pekočino doda, ki jo posušena izgubi, pa okus je res zelooo drugačen :))
  • sol in sveže mlet poper po okusu
  • 4 tanki kosi kuhane šunke

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na 180 stopinj C.
  • V srednje veliki posodi segrej žlico olivnega olja in na njej na srednji temperaturi nežno prepraži česen, dokler ne porjavi (eden redkih receptov, kjer hočeš rjav česen! in verjemi, okus je neverjeten! :)).
  • Ko česen porjavi, dodaj konzervo nerazanih pelatov in na srednji vročini kuhaj 10 minut. Občasno premešaj.
  • Baziliko nasekljaj. Ko je omaka pripravljena, jo odstavi z ognja in vmešaj vanjo baziliko, sol in poper.
  • Kose kuhane šunke položi na dno dveh ognjevarnih posod (velikost premera pb. 10 cm). Šunko v obeh posodah nato prekrij s polovico tople omake in na vrh ubij eno jajce. (Če želiš, ga lahko tudi posoliš in popopraš). Peci v sredini pečice 13 minut oz. dokler jajca niso kuhana (minuto več ali manj, odvisno od pečice). Beljak naj bi zakrknil, rumenjak pa naj bi bil še tekoč, da se da vanj fino pomakati kakšen malo popečen kos kruha. 😀
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Jajca s šunko malo drugače : Huferka -- Topsy.com

  2. Pingback: Buy Facebook Fans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *