Quiche z lososom in špinačo

Mehka, svilnato mehka slast.

Dvakrat tedensko imamo ribe. In ker sem se malo naveličala preprosto popečenega lososa, sem si izmislila tale recept. Poširani losos je božanski že sam po sebi. Resno. Božanski. Še vedno me včasih preseneti, kako preproste so nekatere jedi, ki imajo tako noro kompleksen okus. Čokoladni tartufi na primer. Ali tale poširani losos,  ki je del mojega quicha.

Najprej sem hotela dodati v jajčno mešanico še pečene koničaste rdeče paprike, pa so bile še prevroče in nisem bila pri volji, da bi jih takrat olupila. Ampak rdeča barva je morala biti, tako sem potem dodala češnjeve paradižničke. Naslednjič bom morda dodala kar oboje. ;)

Sestavine:

  • 200 g polnozrnate moke
  • 125 g masla
  • veliko obratov mešanice provansalskih začimb
  • ščep soli
  • 3 žlice ledenomrzle vode
  • 3 jajca
  • muškatni orešček
  • ščep soli
  • 70 g naribanega čedarja
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 200 g mlade špinače
  • 500 g lososovih filejev
  • 1 manjša čebula
  • peteršilj
  • 100 ml belega vina
  • 100 ml vode
  • ščep soli
  • 30 g masla
  • 10 češnjevih paradižničkov

Postopek:

  • V multipraktik damo moko, maslo, sol in provansalske začimbe. Vse skupaj miksamo, dokler ne dobimo peskaste strukture. Zdaj to peskasto mešanico damo ven, ji dodamo 3 žlice ledenomrzle vode in vse skupaj na hitro pregnetemo, toliko, da dobimo (nelepljivo) kepo testa. Če se slučajno lepi, dodamo žličko moke, še boljše pa je, če vodo dodajamo postopoma, da se lahko pri gnetenju ustavimo že prej, če je treba.
  • Okrogel pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo testo. Dobro ga prepikamo z vilico in postavimo v zamrzovalnik.
  • Zdaj je čas, da pripravimo lososove fileje: lososove fileje rahlo osolimo. V dovolj široko ponev, da bodo lahko šli noter vsi, natočimo belo vino in vodo. Čebulo narežemo na (pol)kolutke in jih položimo v vino z vodo. Dodamo peteršilj (in/ali koper, meni ga je takrat ravno zmanjkalo, zdaj imam pa spet zalogo), maslo in vse skupaj na srednji vročini zavremo. Ko vre, noter položimo lososa (svežega ali zamrznjenega, ja, neodtajanega, saj pravim, da je noro, kako enostaven je ta recept!), vse skupaj pokrijemo in na srednji vročini pustimo, da se kuha 10 minut. (V bistvu od 5 do 15, moji 125-gramski kosi so vedno gotovi po 10 minutah, manjši ali večji kosi pa bodo potrebovali toliko manj oz. več časa. Losos je gotov, ko je čez in čez bel, najlažje to preveriš tako, da z vilico pokukaš, ali je v sredini najdebelejšega dela beloroza ali še temnoroza.) Poširanega lososa položimo na krožnik, kjer bo počakal na nadaljevanje.
  • Lonec slane vode zavremo in v vrelo vodo za minutko vržemo špinačo. Pustimo jo notri le kratek čas, toliko, da uvene, potem pa jo poberemo ven in postavimo na stran.
  • Jajca z muškatom in ščepcem soli razžvrkljamo, dodamo čedar, sladko smetano in mleko in vse skupaj dobro premešamo.
  • Pečico prižgemo na 210 stopinj.
  • Okrogel pekač s testom vzamemo iz zamrzovalnika, alufolijo premažemo z maslom, stran z maslom položimo na testo, vse skupaj pa obtežimo (s fižolom ali utežmi za peko :D ). Testo pečemo 10 minut, lahko ga tudi odkrijemo in dopečemo, da porjavi, če se nam po 10 minutah ne zdi dovolj pečeno.
  • Znižamo temperaturo pečice na 160 stopinj.
  • Na pečeno testo v krogu razporedimo kose lososa.
  • Špinačo dobro ožamemo in jo dodamo jajčni mešanici. Vse skupaj prelijemo čez lososa.
  • Češnjeve paradižničke prerežemo na pol in jih položimo v krogu ob robu pekača.
  • Vse skupaj pečemo na 160 stopinjah 30 do 40 minut, toliko, da se napihne, postane malce rjavo, v sredini pa se fila še vedno čisto čisto malo zatrese, če pekač potresemo). Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Quiche lahko jemo ohlajen na sobni temperaturi, ampak meni je boljši topel. :) Tojto! :)
Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>