Belo in rdeče: vinski sladoled

Za Mercatorjev izziv na martinovo sem naredila dva sladoleda. O pomanjkanju časa sploh ne bom razpravljala, se že iz datuma objave vidi, kakšno je stanje. 🙂 Nazaj k vinskim sladoledom. Iz mladega domačega vina. Tri leta sva potrebovala, da sva se naučila pravilno obrezovati vinograd. Mislim, da bova rabila najmanj toliko, da se bova naučila vsaj približno pravilno kletarit. Zaenkrat delava vse zelo, khm, zmedeno. Letos sva se denimo odločila, da bova naredila sladko belo vino, kar pomeni, da je treba vrenje prej ustaviti. Seveda sva pozabila na eno malo podrobnost: da je treba potem nivo žvepla stalno obnavljati. In se je vince prebudilo in sredi martinovega prav lepo vrelo dalje. Tako da sva ga zdaj pustila, da opravi svoje do konca. Bova sladko vino delala naslednje leto. Pa, jajček, prezračiti sva morala rdeče vino. Kletarjem bo jasno, zakaj, ostalim bom podrobnosti prihranila. 😉

No, ampak vrnimo se k sladoledu. Za belega ne potrebuješ mašine za sladoled (prodajajo jih zdaj res že povsod, stanje pa med 20 in 30 evrov) ne kuhanja. Ker vino vsebuje alkohol (call me captain obvious), ki nerad zamrzne, je sladoled dejansko relativno mehak. Vseeno je, ker je brez jajc, manj kremast (če bi povsem sledila receptu, bi bil še manj, ampak sem del sladke smetane zamenjala z maskarponejem). In jaz imam rada kremaste sladolede, tako da se bom naslednjega eksperimentiranja (tokrat sem  vestno sledila receptom) z vinskim sladoledom lotila na kremni osnovi.

Sladoled iz belega vina (nekoliko prirejen tale recept)

Sestavine:

  • 150 ml belega vina
  • 3 žlice sladkorja
  • 300 ml sladke smetane (oz. 150 ml sladke smetane in 150 ml maskarponeja)

Postopek:

  • Zmešaj vino in sladkor, dodaj sladko smetano (in maskarpone, če ga imaš) in vse skupaj stepaj, da naraste.
  • Postavi v zamrzovalnik za 3 do 4 ure. To je to. Ja, resno. 🙂

Sladoled iz kuhanega rdečega vina je bil kremast. In zato meni ljubši. Ko je bila mama Zlata še živa in smo za vikend prišli sem, kjer zdaj živimo, je vedno zjutraj skuhala dolenjski čaj. Tako smo temu rekli. 🙂 Zavrela je vodo z rdečim vinom (3 : 1) in sladkorjem, ko je zavrelo, pa je noter dala vrečke hibiskusovega čaja. In ko sem se odločila, da bom naredila sladoled iz kuhanega vina, sem enostavno morala zraven dati še hibiskusov čaj.

Sladoled iz kuhanega rdečega vina (po tem receptu)

Sestavine:

  • 450 ml vina
  • 5 pimetovih semen/pol žličke mletega pimenta
  • 1 cimetova palčka
  • janežova zvezda
  • nekaj semen koriandra
  • pomarančna lupinica
  • sok pomaranče
  • 2 vrečki hibiskusovega čaja
  • 6 rumenjakov
  • 170 g sladkorja
  • 500 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka
  • 1 žlička konjaka
  • ščepec soli

Postopek:

  • Vino, sok pomaranče in vse začimbe zmešaj in kuhaj toliko časa, da večina vode izpari in dobiš gost sirup. Sirup precedi in ohladi.
  • Rumenjake in sladkor stepaj, da nekoliko narastejo, dodaj sladko smetano, mleko, konjak, gosti vinski sirup in ščepec soli. Kuhaj na srednji vročini, dokler se ne zgosti (kuhano je, ko s prstom potegneš po hrbtu kuhalnice, pa v kremi ostane sled). Kuhano kremo odstavi in ohladi, najprej na pultu, potem pa še v hladilniku.
  • Ohlajeno kremo daj v mašinco za sladoled … in čez 20 minut: dober tek! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *