Štrukljasti tortelini s tolminskima sirom in skuto

Ko sem pred nekaj dnevi prvič naredila kobariške štruklje, sem bila nad vsem skupaj, sploh pa nad testom, navdušena. Iz sestavin sem dobila 11 štrukljev, pet sva jih pojedla prvi dan, šest (že kuhanih!) jih je ostalo v hladilniku. Naslednji dan sem jih ponovno dala v krop, po petih minutah so bili taki kot prvi dan. Posula sem jih z narezano temno čokolado, ki se je takoj stopila in naredila čudovit čokoladni preliv.

Ampak testo mi ni šlo iz glave. Naslednji dan, ko je mali prišel iz vrtca in sva se najprej igrala s temperami, ki so se potem s papirja preselile na najine obraze, sva šla (ne več s tempero po obrazu, jasno) delat večerjo. In morala sem uresničiti idejo o slanih kobariških štrukljih. Tako so nastali ti štruklji, ki so po obliki bolj tortelinasti. Izkazalo se je, da je bilo file preveč, tako da sva naredila še eno rundo testa, ki pa je potem pristala v hladilniku. Iz nje sem naslednji dan oblikovala bolj kobariškoštrukljaste štruklje, s skutno-sirno filo, kakopak. Prvi dan smo zraven jedli piščančjo omako (približen recept spodaj), drugi dan pa makaronflajš. Štruklj(ast)i (tortelini) so tako mehkomehki, da bodo kmalu spet na sporedu. Naslednja varianta bo s pestom. Potem bo pa spet čas za eno sladko, z lešniki, ki jih je leska letos ogromno dala. Ampak preden me zanese predaleč v prihodnost:

Štrukljasti tortelini s tolminskima sirom in skuto

Sestavine:

za testo (iz spodnjih sestavin pride dovolj testa za ves nadev):

  • 380 g moke
  • 300 g vode
  • 30 g olja
  • 15 g soli

za nadev:

  • 300 g tolminske skute
  • 100 g naribanega tolminskega sira
  • ščep soli

Postopek:

  • V večjo posodo, v kateri boš kuhal štruklje, daj vodo, jo posoli in vse skupaj postavi na ogenj, da voda zavre, potem pa zmanjšaj ogenj, da je krop še kar naprej vrel, samo da ne brbota več. Medtem pa pripravi štrukljaste torteline:
  • Testo pripraviš tako: vodo zavri in z vrelo vodo popari moko. Vse skupaj dobro premešaj s kuhalnico, ko dobiš razdrobljeno poparjeno moko, pa dodaj olje in sol in s kuhalnico, nato pa z roko, zgneti lep  hlebček. Prekrij ga s krpo in naj počaka, da pripraviš nadev.
  • Nadev: vse sestavine za nadev zmešaj.
  • Če želiš pripraviti slane štruklje, ki imajo pravo obliko kobariških štrukljev, sledi postopku, ki sem ga opisala tule. Če pa želiš pripraviti bolj tortelinaste štruklje, pa polovičko testa tenko razvaljaj in nanjo enakomerno razporedi kroglice/žličke nadeva.
  • Nato razvaljaj drugo polovičko testa in z njo prekrij nadev, kot prikazujejo slike. Zdaj pritisni oba testna lista skupaj tam, kjer se stikata (dobiš tako mrežo, v sredini so pa v testo ujeti kupčki sirnega nadeva). Jaz sem to naredila s prsti in z ročajem kuhalnice, če imaš pa valjar za torteline, pa toliko boljše. 🙂
  • Nato z nožem (midva s Hufnejem sva uporabila nož za pico) zareži po sredini med kupčki, da dobiš posamezne torteline.
  • Te nato kuhaš v kropu, ki pa ne sme vreti (kot sem se naučila, hehe), videti je tako, kot da tortelini samo malo plavajo tam noter, v resnici se pa počasi, počasi, počaaasi kuhajo. Po 15 minutah so gotovi. Vzameš jih ven in postrežeš, lahko same, lahko pa, kot jaz, skupaj s kakšno mesno omako. Dober tek! 😀

In če se je kdo spraševal, zakaj so bile moje fotke tudi že boljše. Tole je moja kuhinja v 130 let stari hiški. Super rada kuham v njej, se karakterno kar ujameva ;), ampak svetloba pa ni najbolj naklonjena fotkam. In ja, par začimb mi je zmanjkalo, danes grem v šoping. 😀

Moja kuhinja. :)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *