Vložene (okisane) češnje

Letos sta sosedovi, torej naši, torej, tehnično sosedovi, ampak sosedje so na drugi strani Zemlje in za njun tukajšnji košček skrbiva midva z Nejcem, zatorej naši češnji dobro obrodili. In ker sva kar naprej nekaj hodila po vinogradu in pod češnjami, so jih tudi ptiči začuda pustili na miru, tako da smo se češenj letos kar lepo najedli. Nekaj sem ji pa tudi spravila za dolge zimske dni. V obliki napitka odbitka, ki ga že davno ni več, pa še zima ni, v obliki češnjeve marmelade, ki je bolj sirup kot marmelada, ampak za na sladoled je dobra, in v obliki telih vloženih češenj, ki so zaaaakoooon! Najbolj mi pašejo skupaj s kakšnim dobrim sirom in kosom kruha. Niso prekisle, polne so okusa, edino drugo leto bom poskusila eno rundo okisati z mrzlo tekočino, da vidim, če bodo češnje tako ohranile kaj več čvrstosti, prelite s toplo so postale mehke. Recept sem potegnila s tule.

Vložene (okisane) češnje

Sestavine:

  • 1 kg češenj
  • 500 ml vinskega (rdečega) kisa
  • 350 g sladkorja
  • 2 žlici soli
  • 1 žlica poprovih semen
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 2 cimetovi palčki
  • lovorov list
  • 2 olupka pomarančne lupinice oz. 1 žlička posušene pomarančne lupinice

Postopek:

  • Češnje prepikaj z vilico, da bodo lažje vpile kis.
  • Vse sestavine razen češenj zavri, ogenj zmanjšaj, tekočina naj počasi vre 10 minut, nato ugasni ogenj in pusti vse skupaj, da se paca še 10 minut.
  • Medtem ko se tekočina dela, češnje nadevaj v čiste kozarce za vlaganje.
  • Češnje v kozarcih prelij s tekočino, v kozarce dodaj tudi začimbe. (Jaz sem prvič ta korak zakomplicirala, najprej sem češnje prelila z vsem skupaj, potem sem pa češnje iz tekočine vlagala v kozarce in jih zalivala s tekočino.) Češnje morajo biti povsem prekrite s tekočino.
  • Počakaj, da se vse skupaj ohladi, nato kozarce zapri in pasteriziraj. Počakaj vsaj 2 tedna, preden jih odpreš. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *