Tom yum kung, tajska juha z rezanci in mesom

Eden od izzivov, ki nam ga je za #KuhaM zastavila Nina iz Mercatorja, je bil precej drugačen od ostalih. Dobili smo namreč tajski paket, notri pa take stvari, kot so rezanci, začimbna omaka v vrečki, juha iz vrečke, kokosovo mleko … Ker me baše čas, ne bom na dolgo in široko razpredala o palačinkah iz škatle in tem, koliko odstotkov lastnega dela moraš vložiti, da boš imel dober občutek, niti o tem, kako rada berem recepte in kuham po njih, ker me prestavijo v nove kombinacije okusov in širijo nabor tehnik, ki jih kasneje lahko uporabljam, ko kuham po občutku. Raje se bom osredotočila na tole juho iz vrečke. Ko sem videla vsebino tajskega paketa, sem takoj vedela, da bom naredila rezance z mesom in začimbno omako, ko pa sem šla skozi priložene kartice z recepti, sem se zahakljala za juho Tom Yum Kung. Ker doslej sem le kdaj skuhala juho iz vrečke, nisem pa še kuhala z juho iz vrečke. Na juho iz vrečke še nikoli nisem gledala kot na sestavino. In je bilo odločeno, tom yum kung bo padel.

Ko sva tako z mulčkom odpirala vrečko, v katero so bili rezanci in še dve drugi vrečki, sekljala česen in rezala paradižnik, je prišel povohat, kaj se kuha, Nejc. Ki je imel takoj pripombo, da on pa ne bi paradižničkov v juhi. Ko boš ti kuhal, dragi moj, lahko mirno spustiš paradižničke, vse bomo pojedli. Ko pa jaz kuham, bodo pa paradižnički šli v juho, ker se ne spomnim, da bi kdaj dajala paradižnik v juho, ki ni bila paradižnikova (khm, razen nekega poletja v nekem drugem življenju), in me zanima, kako bo izpadlo. In je izpadlo super, kar je tudi Nejc potem povedal po prvem zajemu. Evo, kuhanje kot širjenje obzorij. 😉

Tom yum kung, tajska juha z rezanci in mesom (po receptu s kartice, ki jo vidite na sliki, minimalno spremenjeno, ker je juho jedel tudi mulček)

Sestavine:

  • 2 vrečki piščančje juhe tom yum kung
  • 1,4 litra vode
  • pol žličke zmlete limonske trave
  • 150 g na majhne koščke narezanega puranjega mesa
  • 2 žlici sojine omake (namesto ribje, ki je res ne maram)
  • par zasukov stekleničke s čilijevimi kosmiči
  • 3 drobno sesekljani stroki česna
  • 8 večjih češnjevih paradižničkov
  • pol žlice suhih koriandrovih listov
  • (3 tenko narezani šampinjoni ali šitake gobe — jaz sem računala na šampinjone, pa pozabila, da sva jih prejšnji dan pojedla v rižoti, tako da v juho niso prišli)
  • (en mali jogurt)

Postopek:

  • Na srednje močnem ognju zavremo vodo in vrečkasto vsebino dveh vrečk piščančje juhe tom yum kung.
  • Ko zavre, dodamo limonsko travo, in pustimo vreti 5 minut.
  • Dodamo česen in čili (in liste kaffir lime, ki pa jih nisem imela, pa lovorovih tudi ne, kot sem presenečeno ugotovila, tako da sem to spustila) in pustimo vreti še 5 minut.
  • Zdaj v juho damo rezance, ki so bili v vrečki juhe tom yum kung, narezano puranje meso in češnjeve paradižničke. Vse kuhamo 8 minut, da so rezanci in meso kuhani. Moji koščki mesa so po osmih minutah bili kuhani, če so tvoji koščki večji, potem ustrezno podaljšaj čas kuhanja.
  • Zmanjšamo ogenj in dodamo (kokosovo mleko, ki sem ga izpustila, ker sem zanj imela nogometne namene) in sojino omako. Pustimo, da še enkrat zavre, nato pa posujemo s koriandrom in postrežemo.
  • V malčkov krožnik sem dodala še en lonček jogurta, da je bila njegova juha manj pekoča. Pomlatili smo jo kot za stavo. 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *