Slovensko-angleška narodna jed: polnjene paprike tikka masala

Še eden od Mercatorjevih izzivov je bil zastavljen kot prigrizek za bližajočo se nogometno tekmo med nami in Angleži. Ali nekaj takega. Ne gledam nogometa, vse, kar vem o nogometu, je to, da je v ekipi enajst ljudi in da je žogo treba spraviti v nasprotnikov gol, kar včasih traja ure in ure, pa tudi to včasih brez uspeha. In vem, kako se fotr in bratca uležejo na kavč in intenzivno gledajo. Včasih med tem intenzivnim gledanjem fotr zaspi. Čeprav mi je gledanje nogometa tuje, pa mi nikakor ni tuje lenarjenje na kavču pred televizorjem, čeprav zadnja leta ne pridem do njega prav pogosto — nimava kavča. In ko lenarim (na kavču) pred televizorjem, paše zraven kaj pojesti. Če ste bolj aktivni gledalci televizije, potem vam mogoče zadoščajo dejanski prigrizki, ker globokega krožnika s čimerkoli že ne morete držati v rokah in hkrati skakati v zrak vsakič, ko ne pade gol. Če pa ste med lenivci, potem je tale široko razumljeni prigrizek kot nalašč za vas. Če vas tekma ne bo pogrela, vas bo pa ta.

Ko sem iskala navdih za tale izziv, sem v google vtipkala british national dish. In prvi zadetek je bil chicken tikka masala. Začela sem se na glas smejati in sem si rekla, prav, če je pa chicken tikka masala britanska narodna jed, potem so pa filane, pardon, polnjene paprike brez dvoma slovenska. In rodila se je ideja za tele paprike. Ker so filane paprike zakon. In ker je zakon tudi chicken tikka masala, na katero imam, postreženo v neki z Zagatovim priporočilom okrašeni newyorški restavraciji, posebno drag spomin. Dejansko ne toliko zaradi družbe, ki je bila sicer čisto super, ampak zaradi same hrane. Prvi grižljaj je bil razodetje, ostali pa čedalje globlja omama.

Pa niti ne tako mimogrede, hvala sestrici in njenemu fantu, ki sta mi zrihtala začimbe. Bonus, ko sestra hodi z Indijcem, niso le šali, ampak tudi hrana. ;)

Polnjene paprike tikka masala (za chicken tikka masalo sem združila in spremenila dva recepta)

Sestavine:

  • 1 skodelica riža (in toliko vode, kot je riž zahteva, tale moj je je rabil štirikrat več)

za marinado:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1 žlička mlete kumine
  • 2 žlički sladke paprike
  • 2 žlički začimbne mešanice tikka masala
  • naribana lupinica 1 limone
  • sok 1 limone
  • 1 kozarček jogurta
  • 1 strok česna

za omako:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 velike čebule
  • ščep soli
  • 4 stroki česna
  • 30 g masla
  • preostanek vrečke začimbne mešanice tikka masala (kakšni 2 žlici)
  • 2 žlički začimbne mešanice garam masala
  • 2 koničasti papriki
  • 600 g puranjih prsi
  • 2 konzervi pelatov
  • 400 ml vode
  • 150 g sladke smetane
  • 150 g jogurta
  • 200 g kokosovega mleka
  • 10 paprik

Postopek:

  • Skuhaj skodelico riža in pusti, da se ohladi. (Menda lahko riža za polnjene paprike tudi ne kuhaš, ampak moja mami ga je vedno, jaz pa to ponavljam za njo.)
  • V ponev daj žlico olja in eno minuto praži klinčke, kumino, sladko papriko in tikka masalo.
  • 1 strok česna nasekljaj.
  • Začimbe postrgaj v skledo, dodaj naribano limonino lupinico, limonin sok, jogurt in nasekljan česen in vse skupaj dobro zmešaj.
  • Purana nareži na majhne koščke (jaz sem ga najprej narezala na zrezke, zrezke na centimetrske trakove, te pa spet na koščke) in ga daj v jogurtno-začimbno mešanico. Pusti, da se marinira vsaj dve uri.
  • Ko je puran mariniran, se loti delanja omake (čez dve uri ali naslednji dan).
  • Česnove stroke drobno nasekljaj.
  • Čebulo nasekljaj.
  • V globoki posodi na olivnem olju najprej prepraži česen, nato pa dodaj čebulo in maslo, ogenj znižaj, čebulo malo posoli in pusti, da se cmari 20 minut.
  • Vmes drobno nasekljaj koničasti papriki, ko se čebula zmehča, pa papriki dodaj čebulo in vse skupaj praži še 5 minut.
  • V ponvi na olivnem olju prepraži mariniranega purana (moj je rabil 10 minut, da je bil pripravljen). Vanj vmešaj ohlajen riž.
  • Pelate nareži na manjše kose.
  • Paprikam odreži kapice, jih umij znotraj in zunaj in nadevaj s puranjo-riževo mešanico.
  • Nadevane paprike postavi na prepraženo čebulo s papriko, nato pa vse skupaj prelij z narezanimi pelati in 400 ml vode. Zavri, nato pa naj vre 40 minut.
  • Na koncu vmešaj noter sladko smetano, jogurt in kokosovo mleko.
  • Zdaj pa pred televizor, lenobno pekoče popoldne in napeto igro želim!
Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>