Špargljeva juha

Vsakič, ko se lotim juhe, mi v glavi odzvanjajo besede mame Zlate: “Brez pora ne boš naredila dobre juhe.” In se nasmehnem in pustim, da se mi prikažejo slike spominov. Mama Zlata je bila kuharica, z dušo in srcem. Še v osemdesetem letu je vedno ona kuhala, ko smo bili skupaj, pa če smo bili štirje ali če nas je bilo deset. Ko je umrla in je prišla zdravnica, sem stala za njenim štedilnikom in za tiste, ki smo ostali, kuhala kavo. In se mi je zdelo, da ni prav, da stojim za njenim štedilnikom. Ker za tem štedilnikom kuha samo mama Zlata. Mislim, da bi uživala, ko bi videla, kako njen pravnuk rad pomaga pri kuhanju. Stojiva na istem prostoru, kot je stala ona, ko je kuhala, samo za drugim štedilnikom. Tisti je tudi mislil, da za njim lahko kuha samo mama Zlata.

Drugi izziv, ki nam ga je za Mercatorjev #KuhaM zastavila Nina, so bili namreč šparglji. In že dolgo sem hotela z vami deliti to špargljevo juho, ker je skoraj tako simpl kot tista iz vrečke, pa enako dobra. Ne morem reči, da je boljša, ker je bila špargljeva juha iz vrečke moja najljubša juha iz vrečke vse otroštvo in najstništvo. In ker nerada delam krivice spominom. Ampak je nadenostavna in dobra. Ker vsebuje por. In šparglje. In pogreje od noter. Ker pomislim na mamo Zlato tudi vsakič, ko jem šparglje. Navsezadnje zato, ker je ona pred leti v kot zasadila špargelj, ki pridno poganja in ga jemo že drugo leto zapored.

Špargljeva juha

Sestavine (za tri krožnike juhe):

  • 1 velik por
  • 500 g špargljev
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove (ali 300 ml vode in pol žličke soli)
  • 1 žlica olivnega olja

Postopek:

  • Šparglje in por operi.
  • Por nareži na polcentimetrske kolutke.
  • V posodo daj žlico olivnega olja, ga segrej, nato pa nanj vrzi por, ki naj se na nizki vročini cmari kakšnih 10 minut, da postane mehek.
  • Medtem, ko se por mehča, nareži šparglje.
  • Šparglje dodaj poru, vse skupaj zalij z jušno osnovo in kuhaj 20 minut.
  • Kuhane šparglje in por daj v mešalnik in gladko zmešaj v kremno juho.
  • Postrezi s kruhovimi kockami in dober tek!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *