Velikonočni kruh

Marca nam je Nina za #KuhaM zastavila dva izziva. Marca pa so nam dva dvojna izziva zastavili tudi virusi. Tako sem prvi izziv, spomladanske zvitke, sicer naredila (jabolčno-brusnični so bili in bodo tudi prišli na vrsto), objaviti pa jih nisem uspela pravočasno. Zdaj pa za rep lovim rok za drugi izziv: tradicionalni velikonočni zajtrk, samo nekoliko drugače. Nina pravi, da pod tradicionalni nočni zajtrk sodijo jedi, kot so hren, mlečni kruh, šunka, sir, kuhana jajca in potico. Pri nas doma sicer sira ni bilo vmes, tako da ga ni tudi v mojem velikonočnem kruhu. Je pa v njem vse ostalo. 😀

Tale velikonočni zajtrk v enem sem v resnici naredila že lani, letos pa bom vajo ponovila. Edino, kar sem si že lani zabeležila, da je treba spremeniti, je to, da je hren bolje na kruh namazati na koncu, ko je že pečen. Ko se je spekel, je namreč izgubil kar precejšen del svoje hrenskosti, pa še zato, ker je bil precej moker, kruh tam ni tako dobro stal skupaj. No, kolikor se poznam, bom letos dala hren, skupaj z ribanim sirom (ha!), v kruh, kasneje pa na kruh lahko dodam še svežega. Hren je kul. Aja, pa v večjem pekaču bom zadevo pekla, heh. 😀

Velikonočni kruh

Sestavine:

  • 150 g orehov
  • pb. 400 g ržene moke
  • pb. 400 g bele moke
  • vrečka suhega ali pol zavitka svežega kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 2 žlički soli
  • voda in mleko po potrebi
  • 1 žlica olivnega olja
  • 9 jajc
  • kuhana šunka
  • 1 koren hrena
  • 1 velika žlica kisle smetane*
  • 1 žlička gorčice

* kislo smetano bom letos nadomestila z ribanim sirom

Postopek:

  • Pečico ogrej na 180 stopinj. Orehe razporedi po pekaču in jih v ogreti pečici peci 5 do 10 minut (ko porjavijo in začnejo lepo dišati, so gotovi). S pekača jih spravi na krožnik, da se ne bodo na vročem plehu še naprej pekli, in ugasni pečico. Popečeni orehi so ena najboljših stvari na svetu, kar ve vsak, ki je nor na ajdov kruh z orehi. 😉
  • Obe moki daj v večjo posodo, na sredini naredi jamico, vanjo daj kvas, pol žličke sladkorja in malo vode in pusti, da kvasec naraste.
  • Ko kvasec naraste, vzemi vilico in zmešaj kvasec z moko pod njim. Dokler je zmes še tekoča, postopoma vmešavaj moko z roba zmesi, ko se začenja spreminjati v kepo, pa dodaj olje in vodo ali mleko in spet postopoma vmešavaj moko z roba, dokler ne porabiš vse moke in ne oblikuješ kepe testa. Malo jo pregneti in jo daj vzhajat na toplo mesto.
  • Jajca trdo skuhaj.
  • Šunko nareži na debele rezine. (Sama sem jo najprej začela rezati na tanko, potem pa sem se spomnila, da bom znotraj kruha v resnici jedla šunko v prerezu, in če bo rezina tanka, bo šunke bore malo.)
  • Pečico spet ogrej na 180 stopinj.
  • Vzhajani kruh malo pregneti in mu dodaj popražene orehe.
  • V pekač, jaz sem v duhu velikonočnosti uporabila tistega za potice, ni pa nujno, naloži plast kruha z orehi, to prekrij s hrenom in šunko, pokrij z novo plastjo kruha z orehi, to prekrij s hrenom, tesno enega za drugim položi čez jajca, to spet prekrij s hrenom, vse skupaj obloži z novo plastjo kruha, ki jo spet premažeš s hrenom in obložiš s šunko, nazadnje pa prekriješ z zadnjo plastjo kruha z orehi. (Pa vzemi večji pekač, kot sem ga vzela jaz, na koncu naj bi s plastmi končal na polovici pekača, ne na vrhu. :))
  • Pekač postavi v pečico in kruh pri 180 stopinjah peci, dokler ni pečen, pri meni je bilo to kar dobro uro.

 

Velikonočni kruh v vsej svoji ogromnosti

Velikonočni kruh v vsej svoji ogromnosti

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

  1. I have checked your site and i have found some duplicate content, that’s why you don’t
    rank high in google’s search results, but
    there is a tool that can help you to create 100% unique content, search for; SSundee advices unlimited content for your blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *