Skodelica z rjavkoti iz mikrovalovke in vanilijevo-cimetov piling

Kot že nekaj let, sva tudi letos za novo leto dajala doma narejena darilca. Eno tako darilce je bila skodelica, na katero sem napisala recept za čokoladni fix. Saj veste, ko je zunaj sivina in vam pade cukr in je bil v službi dolg dan in rabite nekaj, kar vas bo nahitro pobralo, pa pri roki nimate tiramisuja. No, to. Skodelice sva kupila v Ikei, potem sem pa poskusila z več flomastri: permanentnim v več različicah, takim za cd-je in takim prav za porcelan. Z vsemi sem popisala lonček, vse sem zapekla v pečici, vse sem dala prat v pralni stroj, vse sem še malo zdrgnila z gobico. Rezultat? Barva je šla dol pri vseh, razen pri tistem flomastru, ki je prav za pisanje po porcelanu. Igrala sem se tudi s pisavo in ugotovila, da nima smisla, da se trudim, da so vse črke enako velike, ker rezultat, vsaj mojim očem, ni tako lep. Bolj všeč mi je bilo izmenično pisati večje in manjše črke. Prvo tako skodelico sem nesla Nini od Mercatorja, ki nam vsak mesec postavlja izzive. Brownie sem že spekla noter, pa se je med ohlajanjem skrčil, zato sem potem na vrh dala kremnosirno kremo po Katarininem receptu. In ker sem vse skupaj zavila, sem potem trepetala, v kakšnem stanju je zadeva prišla v Ljubljano, ali je sploh še bila dobra, ali se ni vse skupaj spacalo … Zato sem nadaljnje skodelice podarjala tako, da sem v minivrečke dala samo suhe sestavine.

Čokoladni fix — 2 minutki do rjavkotov iz mikrovalovke

Sestavine:

  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici olja
  • 1/2 žlice kisa

Postopek:

  • Najprej v skodelici zmešaj suhe sestavine: sladkor, moko, kakav v prahu in pecilni prašek.
  • Ko so suhe sestavine zmešane, jim dodaj mokre sestavine: mleko, olje in kis. Vse skupaj gladko razmešaj.
  • Skodelico postavi v mikrovalovko in mikrovaloviziraj 70 sekund (v najini mikrovalovki na največji moči) oz. dokler ne zapičiš noža v sredino, pa pride ven čist (v mamini mikrovalovki je to bilo 3 minute).

Če želiš, lahko pred mikrovaloviziranjem na sredino postaviš košček čokolade ali žlico nutelle — ta je potem stopljena in tekoča sredi brownijastega peciva. Njam. Prijatelj, ki je bil pri nama na obisku s svojim sinom, si je recept prepisal, ga pozabil, in me potem mesec dni kasneje, ko je doma nabavil mikrovalovko, ponovno prosil zanj. Topel je res pravi čokoladni fix. Kakšen je mrzel, ne vem, ga nikoli nisem poskusila. :D

Drugo tako darilce pa je bil piling. Tašča je bila nad njim tako navdušena, da je večkrat povedala, kako gladko kožo ima po njem, in zdajle, ko smo šli z malim k njej na tridnevni obisk, sva ji s Hufnejem naredila novo dozo. Piling je čisto enostavno narediti, diši pa tako, da je moja babi rekla, da ga bo rajši kar pojedla, kot da bi ga nanašala na kožo. In ko si ga med tuširanjem nežno vtiraš v obraz, pa ga malo zaide v kotičke ust, je uživancija popolna.

Sladkorni vanilijevo-cimetov piling

Sestavine:

  • 3 kavne skodelice sladkorja
  • 1 kavna skodelica kokosovega olja
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica posušenih zmletih vanilijevih strokov ali 1 postrgan strok vanilije

Postopek:

  • Kokosovo olje v steklenici ali kozarčku postavi v posodo s toplo vodo, da se spremeni iz trdega v tekoče stanje.
  • Sladkor in začimbe zmešaj skupaj, če imaš vanilijo svežo, potem to stori z rokami.
  • V sladkor z začimbami vmešaj kokosovo olje in vse skupaj dobro premešaj.
  • Piling nadevaj v oprane okrasne kozarčke.

 

Print Friendly

Komentarjev: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>