5 tagladkih, da o smoothijih niti ne govorimo

Prijateljica je zadnjič na eni fb skupini komentirala, da bi smoothie po analogiji s “ta kratek” lahko imenovali “ta gladek”, namesto gremo na enega ta kratkega bi rekli, da gremo na enega ta gladkega. Meni se zdi super ideja, tako da jo kar posvajam.

Tokratni izziv za #kuhaM so bili torej tagladki. Ker po navadi tagladkih ne delam po nobenem receptu, ampak zmečem v mašinco, kar imam pri roki in mi zadiši skupaj, sem šla najprej ideje iskat na pinterest in foodgawker. V oči mi je padlo nekaj receptov in ko sem dva preizkusila, pa nista bila ravno po mojem okusu in sem ju morala popravljati, sem se odločila, da bom naredila, kar vedno naredim, samo da bom sestavine pred mešanjem stehtala. Nastala je tale živopisana kombinacija petih tagladkih, poleg teh pa bom delila recepte še za tri druge tagladke, ki so se vrteli v moji mašinci.

Beli tagladek

Tale je od petih zimsko popoln, ko ga srknem, me preplavijo tisti občutki, ko se v puloverju s skodelico dišečega čaja v roki stiskaš na toplem in iz napol ležečega položaja opazuješ, kako zunaj sneži in kako hiško dviga v višave. Ne, nobenega takratkega nisem spila, zakaj vprašaš?

Vanj so šle tele sestavine:

  • 150 g jogurta
  • 10 g ovsenih kosmičev
  • 1 jabolko (brez koščic, ampak z lupino)
  • 1 žlička medu
  • 15 g orehov
  • 1 potres cimeta
Toplina sestavin

Toplina sestavin

Rožnati tagladek

Mogoče bi se jih morala lotiti v drugem vrstnem redu, ker tale se z belim bori za prvo mesto. Malo je tak, kot bi pila začetek pomladi. Svež, ampak še vedno poln zaradi maščobe indijskih oreščkov, če bi mu dodala stopljeno kokosovo olje in ga vlila pekač, bi postal super presna tortica.

Vanj so šle tele sestavine:

  • sok 1 pomaranče
  • 120 g svežega ananasa
  • 120 g zamrznjenih jagod
  • 100 g indijskih oreščkov
Zamrznjene jagode na indijskih oreških na ananasu v pomarančnem soku

Zamrznjene jagode na indijskih oreških na ananasu v pomarančnem soku

Rumeni tagladek

Tale je od peterice najbolj lahek in tudi najbolj sladek, ker je bilo vse sadjezelenjavno, kar je šlo noter, sladko samo po sebi. Bil mi je celo malo presladek, zato sem iz njega z dodatkom malin naredila rdečega tagladkega.

Vanj so šle tele sestavine:

  • 1 velik korenček
  • sok 1 pomaranče
  • 150 g melone
  • 150 g manga
Rumenorumenorumeni

Rumenorumenorumeni

Rdeči tagladek

Rdeči tagladek je osvežilen in sladko-kisel. Kislino dobi od malin, sladkobo pa od vseh ostalih sestavin. Ko sem od rumenega odlila za 1 kozarec tagladkega, sem preostanku dodala 66 g malin.

Pozabila slikati nastajanje tarožnatega, zato je tu slika ožemanja limone

Pozabila slikati nastajanje tarožnatega, zato je tu slika ožemanja limone

Zeleni tagladek

Ta je nastal pod vtisom priloge, ki jo je zadnjič postregla tašča. Ker mi je špinače ostalo še ogromno, bova to prilogo jedla danes. V bistvu opereš liste špinače, čeznje poliješ sok limone in potem vse z rokami fino stiskaš, da špinača uvene. Vem, da se to ne sliši slastno, ampak verjemite, da je za vse prste polizat. Če si sam stiskal špinačo, čisto dobesedno. 😉 Tale tagladek je malo tak, kot bi jedel bananasto limonado. Špinače se praktično nič ne čuti, je bolj za oči kot za jezik.

Vanj so šle tele sestavine:

  • sok 1 limone
  • 2 banani
  • 66 g špinače
  • 3 dateljni
  • 1 potres pimenta
Tale bo zelenko

Tale bo zelenko

Pa še nekaj bonus receptov. Tale je bil s foodgawkerja, v osnovi se je slišal osvežilno poletno, ampak izkazalo se je, da ne Nejc ne jaz nisva fena kumar v tagladkih. Ko sem recept popravila z banano in meto, nama je šel lažje po grlu:

Melonino-grenivkino-kumarično-jagodni tagladek

Vanj so šle naslednje sestavine:

  • sok 1 rdeče grenivke
  • 200 g kumare
  • 350 g melone
  • 115 g jagod

in po pokušini še:

  • 1 banana
  • 1 žlička posušene mete

Čokoladno-arašidov tagladek v dveh različicah:

1. različica:

Tale je zelooo gost, bolj puding kot tagladek, čeprav skoraj ni nič sladek. Po mojem bi mu dobro delo, ko bi en dan prespal v hladilniku, da bi se okus po avokadu izgubil, tako kot se pri presni čokoladni torti. Glede na to, da sta mi ga ostala dva kozarca, lahko takoj preizkusim, ali je to res.

APDEJT: ABORT, ABORT! Tale mi nikakor ni šel po grlu, tudi stanje v hladilniku ni izboljšalo njegovega okusa. Nekatere od sestavin so se očitno teple v njem, če kdaj naredim novo verzijo, jo objavim tukaj.

Vanj so šle naslednje sestavine:

  • 60 g avokada
  • 150 g grškega jogurta
  • 60 g arašidov
  • 1 žlička tahinija
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 70 g jagod
  • 3 dateljni
  • 180 g riževo-kokosovega napitka
Tarjavi

Tarjavi

2. različica:

Tale ima sicer malo okusa po zdravi hrani, ko bova šla v dolino po domače mleko, bom riževo-kokosov napitek nadomestila z domačim kravjim mlekom. Ne vem, ali potem tagladek prestopi v območje milkšejkov in mora odložiti svojo tagladko značko, ampak nekaj mi pravi, da bi bila varianta z domačim, mastnomastnim (prekuhanim, jasno!) kravjim mlekom zakon.

Vanj so šle naslednje sestavine:

  • 2 banani
  • slaba skodelica riževo-kokosovega napitka (naslednjič nadomestim s kravjim mlekom … ali pa s kokosovim mlekom, to bi bilo tudi super)
  • 3 žlice arašidovega masla ali 150 g arašidov (ne vem, če je to res ekvivalent, ampak toliko arašidov sem jaz imela)
  • 3 žličke kakava v prahu

In takole moj mali pomočnik pozira z zadnjim tagladkim. 🙂

Moj moj :)

Moj moj 🙂

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *