Nutellina potica z jagodami

Tole objavo sem začela pisati konec aprila. Potem smo se s prvim majem čisto, popolnoma in dokončno preselili iz velemesta na vas in dela s selitvijo, ko smo enkrat že bili v hiški, je bilo ogromno, z navajanjem na novo situacijo, ko oba delava doma, mali pa še ni v vrtcu, pa še več. Ampak zdaj smo padli v ritem — ki se bo malo spremenil čez nekaj dni, ko bo mulček šel v vrtec*. Pa vseeno, zunaj je mir, slišim lahko svoje misli in sem si rekla, da je čas, da obudim trnjulčka iz nekajmesečnega spanca. Takole spodaj podajam recept za nutellino potico z jagodami. Še pred receptom pa opis, kaj bi naredila drugače, da bi bila boljša. 🙂

*Ja, dva tedna vrtca sta vmes minila. V tistih šestih urah, ko je mulček tam, dejansko lahko naredim še kaj drugega, vseeno pa sem z vsem tako zadaj, pa z jesenjo je toliko dela, da sem se odločila, da tole objavim samo z eno sliko, sicer objava še kak mesec ne bi ugledala luči sveta. sigh

Tole je bila potica, ki sem jo naredila za veliko noč. #velikareč. To ni samo hashtag. Potica je bila ogromna, ker sem prvič pekla v super duper pekaču za šarklje, ki mi ga je poslal Lidl, da se z njim malo poigram in kaj objavim, pa nisem čisto vedela, koliko testa sploh gre v pekač. Pa še cekine so primaknili, da sem pri njih lahko kupila sestavine. Itak, da sem takoj pomislila na nutello, ker sem malo predtem videla, da prodajajo neko ogromno dozo. 😉 In na potico. In ker sem enkrat že delala potico z domačo nutello, sem si rekla, da jo bom zdaj naredila s taoriginalno. Zdaj lahko povem, da razlike med filama, torej med tisto, narejeno z domačo, in tisto, narejeno z originalno, ni bilo. In da se totalno ne splača delati file iz nutelle, domače ali nedomače, ampak  namazati kar in samo nutello. Straight, no chaser. Saj z dodanim beljakom in stepeno sladko smetano je fila res čokoladno filasta, ampak ni pa več tako intenzivno čokolešnikasto nutellasta.

Druga stvar, ki sem jo naredila pri tej potici in bi jo naslednjič spremenila, je to, da sem jagode najprej potresla s sladkorjem, pustila, da so spustile sok, in potem vse skupaj zavrela. Jagode so bile naenkrat take kot tiste iz konzerve. Ok, zdaj vem, kako konzervirati jagode, ampak tega nisem imela v planu. 🙂 Naslednjič bom poskusila kar s svežimi narezanimi, če se pa to ne bo obneslo, bom pa naredila slatko iz jagod, pa to uporabila.*

Ok, zdaj, ko veste, kaj vse bom izboljšala, pa še dejanski recept. 🙂

*No, vmes sem se igrala s takimi in drugačnimi recepti, bil je mamin in potem moj rojstni dan, potem je bila poroka mojih dragih prijateljev, in sem našla idealen recept za jagode, ki jih potem zamešaš v biskvitno testo — ali potreseš po nutelli pri nutellini potici z jagodami. Stvar je čisto preprosta: jagode narežeš na četrtinke, jih posuješ s sladkorjem (na 1 kg jagod 200 g sladkorja), vse skupaj dobro premešaš v ognjevarni posodi in jih v pečici, ogreti na 175 stopinj C, pečeš pb. 1 uro. Lahko malo manj, lahko malo več, odvisno od vodenosti jagod. Pakrat vmes pomešaš, jagode pa so pripravljene, ko se zadeva preceeej skrči in skoraj ves sok povre.

Recept za potico mi je zaupala prijateljica, to je recept njene babice in je fantastičen.

Nutellina potica z jagodami

Za testo:

  • 1 kg moke
  • 4 žlice mleka (jaz sem pri tej potici namesto mleka uporabila odcejan jagodni sok, ampak je testo z mlekom veliiiko boljše)
  • 40 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 100 g masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijin sladkor (oz. postrgana semena vanilije)

Za filo — izboljšana verzija:

  • 1 kg jagod
  • 200 g sladkorja
  • 1 velika nutella
  • 200 g piškotov

Kar sem dejansko uporabila za filo, ampak ne priporočam, da slediš temu postopku:

  • 1 kg jagod
  • 200 g sladkorja
  • 1 velika nutella
  • 2 beljaka
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g piškotov

Potica v pekaču

Postopek

  1. JAGODE IZ PEČICE: Pripravi jagodni džem iz pečice: jagode nareži na koščke, jih zmešaj s sladkorjem, vse skupaj postavi v ognjevarno posodo in  jih v pečici, ogreti na 175 stopinj C, peci pb. 1 uro. Lahko malo manj, lahko malo več, odvisno od vodenosti jagod. Pakrat vmes pomešaj, jagode pa so pripravljene, ko se zadeva preceeej skrči in skoraj ves sok povre.JAGODE KOT IZ KOMPOTA: Lahko pa jagode zmešaš s sladkorjem, pustiš, da spustijo sok, jih pokuhaš (toliko, da zavrejo), počakaš, da se ohladijo, odcediš sok in uporabiš take jagode, kot jih dobiš v jagodnem kompotu. Priporočam prvo verzijo, ampak okusi so različni. 😉
  2. Mleko, kvas in žlico sladkorja zmešaj skupaj in počakaj, da se kvasovke lepo zbudijo in da zadevica naraste.
  3. Maslo stopi.
  4. V moko naredi jamico, vanjo daj kvas z mlekom, maslo, klinčke, cimet, rumenjake, sol, rum in vanilin sladkor. Zdaj vse skupaj stepaj (Lahko kar z ročnim mikserjem, preizkušeno deluje. Na sliki je sicer moj ljubi prostostoječi KA.), da dobiš gladko testo, ki naj potem počiva eno uro.
  5. Iz piškotov naredi piškotne drobtine (lahko piškote daš v vrečko in jih razvaljaš, lahko pa jih daš v multipraktik in jih zmiksaš).
  6. ZDAJ PA MOJA FORA STOLETJA 😛 — delovno površino prekrij s prozorno folijo. To potresi z moko in na pomokani foliji tenko razvaljaj testo.
  7. ČE DELAŠ FILO IZ NUTELLE (česar ne priporočam, namaži kar nutello samo, pa bo): iz 2 beljakov stepi sneg, stepi sladko smetano, s tehniko zgibanja združi nutello in sladko smetano, potem pa še sneg iz beljakov.ČE NUTELLA JE TVOJA FILA: namaži nutello. Simpl, ne. 😉
  8. Zdaj čez nutello razporedi v pečici pečene jagode, potresi piškotne drobtine in testo lepo zavij, pri tem si pomagaj s folijo.
  9. Zavitek položi v pomaščen in pomokan pekač, z velikim zobotrebcem ali pletilko ga preluknjaj in pusti, da dobro vzhaja, potem pa peci na 180 stopinjah C pb. 1 uro.
  10. Uživaj! 🙂

Potica

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *