Nutellina sirova torta

Imeli smo trgatev. Kar pomeni, da so prišli prijatelji pomagat trgat. No, rezat. V resnici bi se morala trgatev preimenovati v rezatev, ne poznam nikogar, ki z roko trga grozde. In ljudi ne moreš povabiti na trgatev, to je, rezatev, ne da bi jim dal jesti. Ampak zdaj, ko je mulček še tako majhen, mi ob vikendih ne znese kuhati tako kot sicer. Na srečo imam super taščo in super mamo, ki skuhata in prineseta s sabo za vse. In tašča je prinesla toliko, da smo mamino govejo juho kar zamrznili. Še kako prav je prišla ta vikend, ko sva z Nejcem do konca obrala vinogradniško breskev in z vrta pobrala sivko, pehtran, žajbelj, luštrek in meto. In potem soboto preživela v smukanju listkov in zabavanju malega, dokler ni šel spat, potem pa v smukanju in kuhanju preprostega sirupa, v katerem so se od dveh zjutraj, ko sva končno zaključila z vsem, namakala zelišča. In takrat sva za zajtrk, kosilo in večerjo jedla govejo juho. Ampak zašla sem. Hotela sem povedati, da tašča zdaj velikokrat skuha za čez vikend, meni pa ostane sladica. Odkar je mulček na sceni, se je en od dveh parametrov iskanja novih receptov spremenil. Prejšnji algoritem je bil: mora biti za-ohat-in-ahat med jedenjem in vsaj v eni stvari mora biti izziv. Bolj komplicirano se je recept bral, bolj mi je bilo všeč. Ni težko uganiti, kaj se je spremenilo. 🙂

Najprej sem jo naredila z light philadelphio. Ne namenoma, Nejc je pomotoma kupil lahko verzijo. Bila je v redu, ampak ni bila odlična. In dejansko ji je manjkalo malo sladkorja, ki bi okus potegnil ven. Tako sem takoj naslednji dan naredila novo verzijo. S polnovredno philadelphio. In z več nutelle in več prepraženimi lešniki. Ja, to je to. Priporočam, da se najprej držiš recepta, potem pa poskusiš kremo, preden jo razmažeš po piškotnem dnu, in po okusu dodaš še nutelle. Za moj okus moraš dodati še eno reees veliko žlico (kar je skoraj 60 gramov več, ker je moja velika žlica v resnici trikrat večja od mere, ki jo žlica daje). Pa še tako je, da sem, okužena z enim tvitom, v prvi verziji nenadoma začela okušati sámo philadelphio. Žlica nutelle je to popravila. Žlica nutelle ima vedno tako moč.

Nutellina sirova torta (minimalno prilagojeno po receptu, ki je zahteval prepračunavanje v grame, in za katerega zdaj, ko pišem to objavo, pogruntam, da je bil prilagojen po Nigellinem receptu, ki pa je že od vsega začetka bil v gramih — akhem)

čas priprave: 10 minut za lešnike (lahko jih, kot jaz, pripraviš dan prej), 20 minut za celotno torto, vsaj 4 ure v hladilniku

Sestavine:

  • 200 g maslenih piškotov
  • 55 g masla
  • 100 (25 + 75) g lešnikov (v “popravljeni” različici je bilo bolj 50 + 100 g, priporočam, da prepražiš 200-gramsko vrečko, tudi če ne porabiš vseh prepraženih lešnikov za torto, se odlično prigrizujejo kar tako :))
  • 450 g philadelphije
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 400 g nutelle (žlica gre v maso za testo, preostalo v nadev, ampak priporočam, da je v nadev daš več, vsaj 60 g več)

 

Postopek:

  • Pečico ogrej na 200 stopinj.
  • Pekač obloži s peki papirjem in nanj vsuj lešnike.
  • Peci jih v pečici na 200 stopinj 8 minut oz. toliko, da postanejo zlatorjavi.
  • Pečene lešnike olupi (najlažje, ko so še vroči, to storiš tako, da jih oviješ v kuhinjsko krpo in drgneš po njih, kožica bo kar sama odstopila; če so lešniki že ohlajeni, pa jih niti v krpo ni treba zavijati, samo na Amélie se spomni in pusti prstom in dlanem, da se igrajo z njimi).
  • Olupljene lešnike grobo nasekljaj. Najhitreje gre to tako, da jih spulziraš v multipraktiku.
  • Piškote, maslo in žlico nutelle v multipraktiku miskaj toliko časa, da se piškotne drobtine začnejo sprijemati. Dodaj 25 (ali 50) g praženih lešnikov in miksaj, dokler ne dobiš vlažne, peskaste mešanice.
  • Okrogel pekač obloži s peki papirjem, vanj stresi piškotno mešanico in jo z roko ali dnom kozarca potisni navzdol. Vse skupaj postavi v hladilnik.
  • Philadelphijo in sladkor v prahu miksaj, dokler ni zmes čisto gladka. Dodaj preostalih 380 (ali rajši 450) g nutelle in vse skupaj dobro premiksaj, da dobiš enotno barvo kreme.
  • Pekač s piškotnim dnom vzemi iz hladilnika in nanj enakomerno razporedi nutellin nadev.
  • Vse skupaj posuj s prepraženimi lešniki (kolikor ti drago, ampak najmanj 75 g) in vsaj za štiri ure, še rajši pa čez noč postavi v hladilnik.
  • Pri vseh tortah, kjer je krema neposredno v stiku s kovino pekača, se bojim, da se bo krema prijela pekača in se bo torta med odpiranjem oboda raztrgala. Obstaja fin trik, ki to prepreči: brisačo pomoči v vročo vodo, jo ožemi, potem pa ovij okoli oboda pekača in tako drži nekaj sekund. Toplota z brisače bo šla skozi visokoprevodni pekač in malo stopila kremo, ravno toliko, da potem lahko mirno odpreš obod in bo torta kar zdrsnila ven.
  • Odreži si en velik kos in uživaj.
Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  1. Preizkušeno! Hvala za odlično idejo, kako že končno porabit kar je še ostalo od 5kg Nutelle 🙂 sem Nutella fan, ampak 5kg je pa vseeno veliko 🙂 Me pa vseeno mika, da bi isti recept preizkusila še z mascarponejem namesto Philadelphijo…?…

  2. Pingback: Cukermajster » Tropska zloženka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *