Metin sirup

Letos smo noro pridni. Familija, frendi in mi trije. Sadja imamo veliko in ne pustimo, da propade, tako da smo doslej naredili 135 litrov hruškovega nektarja, 35 litrov breskovega nektarja (in še vsaj toliko ga bo, ko dozorijo še preostale breskve) in 8 litrov jabolčnega soka. Aja, pa 4 kozarce poširanih hrušk in 18 kozarcev slivove marmelade. Za vrt pa letos res nisva imela toliko časa kot lani, ampak nekatere stvari rastejo tudi, če se ne brigaš za njih. Taka je na primer meta, ki sva jo lani posadila, letos pa se je razbohotila po vsej širini grede. In sem razmišljala, kaj z njo. Metini bonboni so bili prva misel, samo nobenega pametnega recepta, ki bi uporabljal svežo meto, ne ekstrakta, nisem našla. Tako da bom naredila en manjši eksperiment, pa če uspe, tule objavim recept. 🙂 Ko sem bonbone prestavila na nevikend, sem brskala za novimi idejami, kam z meto. Potem sem se spomnila na metin sirup.

In ni mi žal.

Oh, kako zelo mi ni žal.

Recept je izredno enostaven. Prebrala sem jih kar nekaj (“prekuhaj meto zraven”, “najprej namakaj meto v vodi”, “naj stoji pol ure”, “naj stoji dve uri”, “naj stoji čez noč”), v končni fazi pa naredila skoraj tako, kot pravi tale recept.

Metin sirup

Sestavine (za 1,5 l sirupa):

  • 1 l vode
  • 1 kg sladkorja1
  • 1 l osmukanih metinih listkov (Tule sem zakomplicirala, lahko bi narezala tudi stebelca. Krivim pomanjkanje spanja, da te informacije nisem uzavestila pravočasno. ;))

Postopek:

  • Svežo meto operi (če si jo ravno prinesel z vrta, če je iz trgovine in je že oprana, lahko to tudi preskočiš). Za 1 l osmukanih listkov sem porabila pb. 10 velikih stebel mete.
  • Osmukaj z nje lističe. (Meci jih v merilno posodo, tako veš, kdaj prideš do litra. Pa ni jih treba nič peštati, saj se dovolj gosto postavijo. :)) Če so stebelca mehka, ni treba nič smukati, lahko vse skupaj narežeš.
  • Lističe grobo nareži in jih postavi v večjo posodo.
  • Vodo s sladkorjem dobro premešaj in postavi na ogenj. Vmes lahko malo pomešaš, da pomagaš sladkorju, da se stopi, ni pa nujno. Počakaj, da zavre.
  • Ko sladkorni sirup zavre, ga polij čez narezane metine lističe in vse skupaj dobro prekrij s prozorno kuhinjsko folijo, da ne bo para z metino dušo uhajala. 😉
  • Pusti stati čez noč (oz. toliko, da se ohladi).
  • Ko je sirup hladen, ga precedi v drugo posodo, potem pa natoči v steklenice.
  • Tako pripravljen sirup se menda obdrži kak mesec v hladilniku. Ker imava mete veliko in ker bo sirupa tudi veliko, dodajam še korak pasterizacije: zaprte steklenice s sirupom postavi v posodo, vanjo natoči hladno vodo, da sega čez zamaške steklenic, vse skupaj zavri in naj vre 10 minut, potem steklenice postavi ven. Ker se bo tudi sirup s segrevanjem širil, moraš to upoštevati, ko ga vlivaš v steklenice. Nalij ga toliko, da sega gladina do vratu steklenice, ne pa čez.

Menda se dvojni sirup (tak, pri katerem je razmerje med sladkorjem in vodo 2 : 1) brez pasteriziranja ohrani 6 mesecev. Ne vem pa, kako je z uporabo dvojnega, je le dvojno sladek in je to treba upoštevati. Tega, enojnega, lahko uporabljaš za mojito (ali kakšne druge koktajle), ga dodaš v čaje, kavo, radensko, preliješ čez sladoled, narediš iz njega sladoled ali granito, ga dodaš v smoothije … lahko pa ga, kot sem ga danes jaz, preprosto zmešaš z vodo in uživaš v osvežilnosti mete. Sam sirup, nerazredčen, je zelo sladek, jasno, menda pa se s časom metin okus še razvije, postane še intenzivnejši. Se že veselim. 🙂

Print Friendly, PDF & Email
  1. Za gostejši sirup, ki bojda zdrži pol leta, količino sladkorja podvojiš. []

13 Comments

  1. Pingback: Poljubi me in videl boš, kako pomembna sem

  2. Pingback: 039: iOSsedemastan | Bitni pogovori

  3. Jaz sirupa še nisem delala, meto pa velikokrat zmeljem s sladkorjem in s tem sladkam limonado. Moji mulci so pijačo poimenovali kar Nirvana. 🙂 Sem pa že razmišljala tudi o sirupu in bom verjetno preizkusila ta recept.

  4. Tale recept hodim brat… karnaprej. Namreč, najprej bo potrebno meto na vrt spravit… od kod je vaša prišla, ste sadike sami vzgojili? En tak nasvet za dummije rabim 🙂 Ker imam s potencialnim metinim sirupom velike načrte.

  5. Sadiko sem dobila na zelemenjavi :), takih 6 malih met je bilo, zdaj je je pa cela greda polna. Mislim, da imam doma seme, ki sem ga pobrala, ti ga lahko dam. Ko gremo pa dol, ti pa kak del mete prinesem, takoj požene korenine. 🙂
    Kakšni so pa plani? 🙂 #firbec

  6. Sem v mečasu dobila seme, menda se bo tudi sadika kasneje prijela na savskem bregu 🙂 Plani so pa metin sladoled, pa slaščice, da o sirupu za obdarovanje niti ne govorim… naša razširjena družina je kar velika in to je najboljše darilo, ki se ga ta trenutek lahko spomnim – za vse priložnosti 🙂 Hvala za vse namige, tvoj blog je za moje pekarije (tips & hacks) nepogrešljiv 🙂 Ne ne, resno sem to mislila. Tko, smrtno resno.

  7. Odlicna ideja! Se bol noro mi je tisto pri koncu “lahko iz njega naredis sladoled”. A mas mogoce kaj vec v tej smeri s cimer mi lahko pomagas 😉 hvala, lp
    Janica

  8. Pingback: Jagodno-rabarbarin sirup | Huferka

  9. Pingback: Vložene (okisane) češnje | Huferka

  10. Pingback: Kutinovi marmelada, sirupast sok, sir, slatko in žele | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *