Oslič ali gojeni losos na orehovem olju

V zamrzovalniku imam kose osliča in bele lososove fileje, ki jih navadno uporabim čisto na koncu, ko ni česa drugega, manj dolgočasnega. Zadnjič pa sem scomprala tale receptek, ki noro zapolni okus sicer (vsaj zame) precej prazne ribe. Oslič mi je imel vedno tak hladen okus, ampak ne v tej kombinaciji. Vse skupaj vzame kakih 15 minut in na koncu dobiš superokusno kosilce. Orehovo olje je ključno za okrogel, bogat, topel okus. Če povem, da sem si tako ribo, skupaj z ajdovim kruhom z orehi, tri dni zapored pripravila za kosilo, to najbrž nekaj pove. :)

Sestavine:

  • zamrznjen file lososa ali osliča
  • pb. žlica orehovega olja
  • 4 češnjevi paradižnički
  • sol
  • poper

Postopek:

  • Lososa posoli in popopraj.
  • Češnjeve paradižničke prereži na pol.
  • Orehovo olje vlij v ponev, postavi gor lososa in češnjeve paradižničke s prerezano stranjo navzdol.
  • Ponev pokrij in na nizkem zmernem ognju (pri meni gre kazalec do 10, naštimam ga na 4) duši kakih 10 minut, da se riba čisto odtaja, spusti vodo in se kuha v lastnem soku.
  • Potem ponev odkrij in peci toliko časa, da ribje-orehovo-paradižničkova lužica izgine in losos dobi malo karameliziranih opeklin. ;) Potem ga obrni in ga kake pol minutke peci še na drugi strani, da tudi ta porjavi.
  • To je to. Zdaj samo vse skupaj prestaviš na krožnik, ali pa poješ kar iz ponvice in pomažeš s kruhom. Dober tek!
Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>