Viteška torta in malinova krema (+ ponarejeni fruchtzwerge)

Nekaj dni pred koncem prejšnjega leta je prijatelj praznoval okrogli rojstni dan. Njegova punca in moja prijateljica od najstniških let dalje je organizirala eno najbolj izvirnih zabav presenečenja na gradu Struga, najbolj grajskem gradu, kar sem jih kdaj obiskala. Grad je skromen in na zunaj prav nič posebnega, ampak morda prav zato ohrani neko avtentičnost. Prvič v življenju sem imela občutek, da se ne sprehajam po muzeju, ampak po sobanah, kjer se čuti prisotnost preteklih generacij, kot bi le pred nekaj urami prebivalci stopili ven na sprehod.

V skladu s temo presenečenja je bila tudi viteška torta. Prijatelj se ne le navdušuje nad vsem viteškim (in zgodovinskim in epskim nasploh), ampak je tudi fan Gospodarja prstanov, tako da se je kar sama ponudila ideja gondorskega ščita. Prijateljica je rekla, naj bo torta čokoladno-malinova, in tako sem za osnovo vzela popolno čokoladno torto, natančneje lešnikovo-kakavovo testo, malinovo marmelado in čokoladni mousse, ki pa sem ga, za razliko od popolne čokoladne torte, mazala (oz. brizgala) med same lešnikovo-čokoladne oblate. Maline pa so se v torti pojavile še v dveh oblikah, kar kot sveže maline in pa kot malinova krema.

Ko sem premišljevala o okusih in strukturah v torti, sem se zapičila v idejo mehke kreme oz. pene. Malinova krema po konsistenci ni smela preveč odstopati od konsistence čokoladnega moussa. Pa sem pomislila, da bi za osnovo vzela (nekoliko spremenjeno) tiramisujevsko kremo, ki bi ji dodala pretlačene maline … in morda tudi sladko smetano. Naredila sem tri testne kreme, v eno različico sem dala samo pretlačene maline, v drugo sem vmešala še stepeno sladko smetano, v tretjo pa dodala še kremfix, ki je res pomagal narediti torti primernejšo kremo, ki se ne razliva. Po rigoroznem testiranju ;), v katerem sta poleg Nejca pomagali še mami in sestra, se je izkazalo, da nam je vsem najbolj všeč različica brez dodane sladke smetane, ki je po okusu in strukturi precej spominjala na fruchtzwerge. Spodaj tako podajam še recept za ponarejeni fructhzwerge. Ampak za v torto sem naredila nekoliko drugačno kremo, saj je bila fruchtzwergerska precej kisla in bi se preveč tepla s čokoladnim moussom: iz pretlačenih malin sem naredila malinovo marmelado in to vmešala v tiramisujevsko zasnovo, ki sem ji dodala kremfix. Podrobneje pa spodaj.

Na praznovanju je bil tudi sedemletnik, ki je zmazal svoj kos in komentiral, da to ni navadna torta, to je rolls royce od torte. Zaradi tega komentarja imam še zdaj usta do ušes. 🙂

Malinova krema

Sestavine:

  • 1 maskarpone
  • 2 jajci
  • 450 g (zamrznjenih ali svežih) malin
  • 150 + 120 g sladkorja
  • toliko vode, da pokrije 120 g sladkorja (okoli 50 g)
  • 4 kremfixi

Postopek:

  • Iz malin in 150 g sladkorja naredi malinovo marmelado po postopku iz popolne čokoladne torte (še enkrat opisanem spodaj).
  1. Maline daj v posodo, posodo pa na visoko vročino, in jih pretlači. Ko dobiš enakomerno mešanico, pusti, da zavre in naj vre 1 minuto.
  2. Prevrete maline odstavi z vročine in precedi, da ločiš semena od mesa. Najlažje in najhitreje jih je precediti skozi vrečko za pranje občutljivega perila. Prevrete maline daš v vrečko, potem pa vrečko “pomolzeš”, dokler ne ostanejo v njej praktično samo še peške.
  3. Malinam brez semen dodaj sladkor, vse skupaj dobro premešaj in postavi nazaj na štedilnik.
  4. Ko zavre, pusti, da vre še 5 do 7 minut, toliko, da se marmelada zgosti. Ne kuhaj dlje, ker boš dobil žele, ki se ga ohlajenega da samo še rezati, mazav pa ni več! Kuhano marmelado odstavi in pusti, naj se ohladi.
  • Jajci stepaj (pb. 5 minut), da dobiš lepo rumeno peno.
  • 120 g sladkorja in vodo postavi v kozico, kozico pa na srednji ogenj. Občasno premešaj, da dobiš preprosti sirup, ko sirup zavre, je pripravljen za uporabo.
  • Zdaj vroč sirup po žlicah vmiksaj v jajčno peno. Postopno dodajanje vročega sirupa bo počasi zvišalo vročino jajc, ne da bi ta zakrknila. Višjo temperaturo hočeš zato, da ubiješ potencialne bakterije.1)
  • Dodaj malinovo marmelado, maskarpone in kremfiks in vse skupaj dobro zmiksaj.
  • Če misliš zadevo uporabiti za torto, potem jo uporabi takoj, saj je zdaj še mazava, po urah v hladilniku pa bo dobila svojo končno strukturo. Lahko pa jo nadevaš tudi v skodelice in ješ kot kak puding. 🙂

Viteška torta

Sestavine:

  • čokoladni mousse (gl. recept za popolno čokoladno torto)
  • malinova krema (zgornji recept)
  • malinova marmelada (gl. recept za popolno čokoladno torto)
  • sveže maline
  • nutellino-maslena krema za obrambni zid (zmiksala sem 250 g masla, 5 velikih žlic nutele in 2 žlici sladkorja v prahu)
  • čokoladno-lešnikova piškotna torta (naredila sem jo tako, kot bi delala plazmo, samo da sem uporabila druge sestavine: 300 g čokoladnih piškotov, 125 g masla, 125 g sladkorja v prahu, lešnikov praline iz 120 g praženih lešnikov in 3 karameliziranih žlic sladkorja)
  • kakavovo-lešnikovo testo (gl. recept za popolno čokoladno torto), spečeno že v obliki ščita
  • fondant
  • črna jedilna barva v tubi
  • srebrna jedilna barva v spreju

Dodatne potrebščine:

  • čopiči za barvanje torte
  • debelejši list papirja za šablono
  • olfa nož za izrez šablone

Postopek:

  • Na pladenj za torto najprej namaži kakšno žlico nutellino-maslene kreme. Tako bo torta kasneje, po urah stanja v hladilniku, pritrjena na dno in ne bo drsela po pladnju gor in dol. Če torto ješ doma, ta korak ni nujen, če pa jo misliš transportirati z avtom, pa je dobro, da so stvari čimoblj stabilne.
  • Na tako razmazano masleno kremo položi prvi oblat.
  • Namaži ga z dvema ali tremi žlicami malinove marmelade.
  • Ob robovih oblata nabrizgaj masleno kremo. Ta bo delovala kot obrambni zid pred notranjostjo, da se fondant ne bi stopil zaradi vsebnosti vode v malinovi kremi.
  • Zdaj izmenično v krogih nabrizgaj čokoladni mousse in malinovo kremo, kot prikazuje slika.
  • Vse skupaj prekrij z malinami. (Ta korak sem pozabila slikati, ampak na eni od slik se vidi še tri košarice malin, ki so romale v torto. :))
  • Zadevo prekrij z naslednjim oblatom in postopek ponavljaj, dokler ne prideš do zadnjega oblata.
  • Na zadnji oblat zdaj položi lešnikovo-čokoladno piškotno torto, ki jo oblikuješ v izbolkino sredi torte. (Tudi ta korak sem pozabila slikati. Sicer so pa slike itak slabe, ker sem delala ponoči, tako da je svetloba slaba, poleg tega pa se je še vse odbijalo od zlatega pladnja, na katerem je torta stala. ;))
  • Vse skupaj premaži z masleno kremo in postavi v hladilnik za nekaj ur (oz. v mojem primeru v zamrzovalnik za pol ure, toliko, da se je maslena krema res strdila).
  • Zdaj naredi siv fondant in z njim prekrij celotno torto. Zgornji del torte bo ščit, spodnji del torte bo podstavek za ščit.
  • Naredi “zareze” v fondant, ki ponazarjajo razmak med lesenimi ploščami ščita.
  • S črno jedilno barvo prebarvaj zgornji del torte.
  • Na debelejši list papirja natisni belo gondorsko drevo in ga z olfa nožem izreži ven, da dobiš šablono.
  • Šablono postavi na torto, sprej pretresi in potem torto posprejaj z razdalje kakih 10 cm.
  • Odstrani šablono.
  • Iz preostalega fondanta naredi dva trakova, ki ju položiš ob zgornji in spodnji rob ščita. Za žeblje zvaljaj nekaj fondanskih kroglic in jih razporedi po “kovinskem” robu ščita. Kovinski rob prebarvaj z mešanico črne in srebrne barve.

Pa še bonus recept. 😉

Ponarejeni malinov fruchtzwerge

Sestavine:

  • 1 maskarpone
  • 2 jajci
  • 75 (do 120) g sladkorja
  • 450 g (surovih ali zamrznjenih) malin2
  • kremfix*3)

Postopek:

  • Maline daj v posodo, posodo pa na visoko vročino, in jih pretlači. Ko dobiš enakomerno mešanico, pusti, da zavre in naj vre 1 minuto.
  • Prevrete maline odstavi z vročine in precedi, da ločiš semena od mesa. Najlažje in najhitreje jih je precediti skozi vrečko za pranje občutljivega perila. Prevrete maline daš v vrečko, potem pa vrečko “pomolzeš”, dokler ne ostanejo v njej praktično samo še peške.
  • Rumenjake s polovico sladkorja 5 minut stepaj.
  • S tehniko zgibanja dodaj maskarpone in pretlačene maline.
  • Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepi trd sneg.
  • Z zgibanjem združi rumenjakovo-malinovo kremo in beljak.
  • To je to. 🙂 Postavi kremo v hladilnik, da se dobro ohladi, in uživaj v fructhzwergovskosti.
Print Friendly, PDF & Email
  1. Navadno, ko delam tiramisu, ne kompliciram tako, ampak ker zdaj ne smem jesti surovih jajc, torti pa se nisem hotela odpovedati, sem se vsaj tako nekoliko zavarovala. Ali pa vsaj dobila občutek, da sem zavarovana. Rezultat pa je bil isti. Tortaaa. ; []
  2. Žal si nisem napisala točno, koliko malin sem dala v tisto kremo, ki je postala fruchtzwergovska, tako da je mogoče, da je malin v resnici preveč. Ko tale recept naredim naslednjič, ga bom posodobila, če bo treba. Do takrat pa svetujem, da maline vmešaš po občutku. Če bo vse skupaj pretekoče, pa še vedno lahko vmešaš kremfix. []
  3. Glej zgornjo opombo. : []

3 Comments

  1. Spet po dolgem času malo pokukal na tvoj blog in ni mi žal. Izredno lepa torta, sem prenehal dihat za trenutek 😀

  2. Pingback: Tortasta | Huferka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *