Domači plastelin

Za novo leto sva letos (lani) z Nejcem podarjala samo stvari, ki so nastale v najini kuhinji. Odrasli so dobivali praline in mila, otroci pa plastelin. Doma pripravljen plastelin je tako hitro narejen in meni je dogajalo že, ko sem ga delala. Tako mehek in gibljiv je, poleg tega pa sem ugotovila, da poleg igre pride prav tudi, ko si je treba predstavljati kaj v 3D. 😉 Kako dolgo zdrži, ne vem, sodeč po strani, kjer sem dobila recept, nekaj mesecev, ampak jaz sem plastelin zavila v celofan in dober mesec kasneje sem zavite paketke raje vrgla stran in naredila novo rundo plastelina. Kaže namreč, da mu ni prijalo, da smo pozabili nanj, zato je razvil gledališča in muzeje in nasploh je postal zelo kulturen.

Najboljše pri tem plastelinu je, da ni nič hudega, če ga otrok nese v usta. Lahko ga tudi poje, malo je slan, to je pa tudi vse. Dobro, barve ima nekaj notri (tiste, ki je tudi v lizikah in bonbonih in sladoledih ;)), ampak saj obstajajo tudi bio barve v prahu oz. se za barvanje lahko uporabi rdeča pesa in podobno.

Plastelin

Zahtevnost: verjetno najenostavnejši recept na tej strani

Čas priprave: približno 15 minut

Zadošča za: veliko ustvarjalnega veselja (oz. pol tako veliko kepo testa, kot je na sliki, jaz sem uporabila dvojno mero sestavin za vsako barvo)

Sestavine:

  • 125 gramov moke
  • 240 ml vode
  • 4 jedilne žlice soli
  • 1 vrečka bio pecilnega praška (= vinskega kamna), deluje pa tudi z navadnim pecilnim praškom, preizkušeno
  • 1 jedilna žlica poljubnega olja (jaz sem uporabila olivnega)
  • nekaj kapljic tekoče jedilne barve ali ščep barve v prahu
(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Postopek:

  • Na pultu si pripravi velik kos peki papirja.
  • Vse sestavine zmešaj v posodi in med nenehnim mešanjem kuhaj na srednji vročini, dokler se ne sprime v kepo.
  • Kepo prestavi na peki papir in počakaj, da se nekoliko ohladi, kakih 5 do 10 minut.
  • Zdaj, ko testo ni več tako vroče, da bi te vse bolelo, ko se igraš z njim, pa ga nekajkrat dobro pregneti, da postane lepo gladko in mehko. To traja morda kake tri minute, ampak ne izključuj možnosti, da bo gnetenje tako zabavno, da se utegne malo zavleči. 😉
  • To je vse. Veselo igranje! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

  1. O, kaj vse sem uporabnega že nasla na tvoji strani. Čestitam in hvala.
    Res, občudujem vse napisano, od a do ž.
    Lep pozdrav,
    Albina

  2. Ojla, bi lahko objavila še recept za milo oz. kje si ga dobila? 🙂
    Ravno danes sem odkrila tvoj blog, res je prečudovit!

  3. Hojla, Kaja,

    oprosti za malo daljši ping. 🙂 Če prebereš navodila na kvarkadabri in se jih držiš, bi moralo iti vse bp. Točna razmerja med posameznimi sestavinami sem pa jaz zračunala s pomočjo soap calculatorja. Trenutno ne najdem listov z mojimi razmerji, tako da puščam še en uporaben link z veliko recepti za mila, kjer sem precej firbcala za inspiracijo.

    Kvarkadabrine osnove: http://www.kvarkadabra.net/article.php/priprava_mila_doma

    Soap calculator: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp

    Inspiracija in recepti: http://teachsoap.com/

    Pa hvala za pohvalo! 🙂

  4. Danes sem dobila idejo od prijateljice. Sicer ni primeren za malčke, je pa enostavnejši od tvojega.

    Potrebuješ:
    -moka
    -(tekoče) milo

    Priprava:
    Vporabiš količino sestavin po občurku. Priporočam, da si vzamete toliko moke, kot jo potrebujete, potem pa dodajate milo, dokler se ne naplastelini.

    Gneteš 2-3 minute in je nared za ustvarjane.

    P.s.: Jaz sem stara 11 let, zato mi je vseeno, ali je roza ali modro, če pa bi vašemu otroku popestrili igro, plastelinu dodaje barvilo.

  5. Sem pa pozabila omeniti, da je to tudi uporabno porabiti, ko je že suho, pa še otroci si bojo radi umivali roke s plastelinom. Preprosto zmočite pod vodo, namilite roke in se bo samo stopilo in tudi moka bo razpadla. Tako bo plastelin tudi že suh hitro porabljen.

  6. Zanimivo izrazje za enajstletnico! 🙂
    Hvala za namig, receptov za plasteline in podobne mase je veliko, me je pa spomnilo na eno drugo stvar, tudi samo iz dveh sestavin: poznaš recept za “sneg”? Ta je bil velik hit pri nas doma, tudi pri osem- in desetletniku, in je prav tako zelo enostaven: brivsko peno in sodo bikarbono zmešaš skupaj (količine so poljubne, pač tako, da se soda bikarbona navlaži). Kar dobiš, je belo kot sneg in na otip mrzlo. Prav fino se je igrati s tem. 🙂

  7. Ker niste napisali več, težko rečem, ampak najprej mi pride na misel, da plastelin ni bi dovolj kuhan, res se mora med mešanjem sprijeti v eno samo veliko kepo, ki jo potem še z veliko truda malo premikate po posodi, da ni nič lepljiva, ko jo prevrnete na peki papir. Druga varianta je, da ste dali preveč vode že od vsega začetka, ste kaj spreminjali sestavine? Tretja bi lahko bila, da ste uporabili kakšno drugo moko, tole je recept za navadno gladko belo. Upam, da našteto kaj pomaga in da vas neuspeh ne bo odvrnil od tega, da boste še kdaj poskusili. (Aja, pa dodajanje moke kasneje ne pomaga najbolj, moka mora biti kuhana, da se škrob lahko pravilno obnaša. :))

  8. Pozdravljeni!

    Zanima me ali je ta plastelin obstojen ko se posuši oz. ali ne ohrani svoje oblike… če bi recimo izdelek prilepili na karton nato pa to obesili… bi ostal v svoji obliki ali ne?

    Najlepša hvala za odgovor!

  9. I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra $$$, search for:
    Mertiso’s tips best adsense alternative

  10. Hi, is anybody here interested in online working? It’s simple survey
    filling. Even 10 bucks per survey (ten minutes of work).
    If you are interested, send me e-mail to hans.orloski[@]gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *