Borovničeva sirova torta ali I can haz cheesecake

Ameriških čizkejkov me je bilo kar malo strah. Kjer sem brala o njih, sem videla svarila kot nikakor-na-noben-način-ne-vzemi-torte-iz-pečice-preden-je-pečenane-vkorporiraj-veliko-zraka-v-nadev in peci-v-pekaču-ki-si-ga-postavil-v-drug-pekačnapolnjen-z-vročo-vodo, preveč-pečena-torta-je-zdrobasta-in-še-razpoka itd., da ne omenjam komplikacij z jajci, ki naj bi se dodajala eno po eno, in boh ne daj, da vmes vsakič temeljito ne postrgaš stranic, pa vse naj bi bilo na sobni temperaturi, pa še temperaturo pečice je treba spreminjati med peko … dovolj, da si človek ustvari mnenje, da je peka sirove torte eno najbolj zapletenih opravil, kar se jih lahko lotiš v domači kuhinji, preden preideš v vode molekularne kuhinje. Poleg tega nisem vedela, kaj za ena žival je cream cheese. Skuta ni. Maskarpone ni.  In ker sem sama še zapriseženi čokoholik, so bili izpolnjeni vsi pogoji, da se preveč zapletenega recepta, ki mi na koncu še ne bo všeč, nisem nikoli lotila.

Ampak moja sestra si je zapičila v glavo, da ona bi pa čizkejk. Z borovnicami. In Dr. Filomena me je podučila, da se cream cheese da dobiti pri nas in da je to Philadelphia. In sem se zadnjič končno spravila k iskanju recepta. In ko sem prebrala, da je blogerka, ki je nekoč bila solastnica slaščičarne, v kateri niso stregli drugega kot variacije sirovih tort, napisala, da posoda z vročo vodo ni potrebna in da obljublja, da bo torta gladka in popolna, če slediš njenemu receptu, sem si rekla: to je zdaj to.

Kar se je zgodilo, je bilo čisto presenečenje. Pri prvi sirovi torti, tisti, ki sva jo delali s sestro, sva bili je bila ona tako nestrpna :P, da sva jo vzeli iz pečice in sva jo, namesto da bi pustili, da se v lastni vročini na pultu kuha še naprej, vtaknili v zamrzovalnik, da bi bila prej za jest. Sem omenila, da sva poleg tega tudi povečali količino kremnega sira? Ko smo jo čez eno uro vzeli ven, se je center razlil. 😳  Ampak tisto, kar je ostalo, je bila čista popolnost. Naenkrat sem ugotovila, da imam rada svilnat okus borovničeve čizkejk.

Teden kasneje sem zato ponovila vajo. Dala toliko sestavin, kot jih zahteva recept. In se držala preprostih navodil. In dejansko počakala do naslednjega dne, da je bila torta res lahko a) najprej ohlajena na pultu in b) šele nato ohlajena v hladilniku.

Khm.

Z Nejcem sva jo pojedla sama.

:mrgreen:

Borovničeva sirova torta

čas priprave: 30 minut dela, 30 minut peke, pb. 2 uri hlajenja na pultu, najmanj 6 ur hlajenja v hladilniku

zadošča za: *ahem* 16 kosov *krehkreh* oz. 2 sladkosneda

zahtevnost: preprosto

sestavine:

  • za testo:
    • 250 g poljubnih piškotov
    • 125 g masla
    • 60 do 100 g sladkorja (nama je všeč manj sladko, prva jih je imela 100, druga 60 :))
    • 1 žlica vanilijevega ekstrakta (ali četrt stroka vanilije)
    • pol žličke cimeta
    • pol žličke mletih klinčkov
  • za nadev:
    • 3 kremni siri Philadelphia (vsak po 175 g)
    • 150 g sladkorja
    • 3 jajca
    • semena pol stroka vanilije (ali žlička in pol vanilijevega ekstrakta)
  • za borovničev preliv:
    • 500 g svežih borovnic
    • 100 g sladkorja
    • naribana lupinica 1 limone
    • sok limone + voda (skupaj 120 ml tekočine)
    • 1 žlica škroba

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na (150*) 175 stopinj.
  • testo:
    • Piškote v multipraktiku zdrobtini.
    • A) Maslo z začimbami stopi na ognju. Stopljeno maslo, piškote, sladkor in vanilijev ekstrakt s kuhalnico dobro premešaj, da so vse drobtine navlažene.
    • B) Drobtinam dodaj vse preostale sestavine in tolikokrat zapulziraj, da dobiš zrnato testo. [Meni je v drugo zmanjkalo masla, zato sem ga nekoliko nadomestila z maskarponejem. Testo je bilo bolj mokro, ampak prav tako okusno.]
    • Pekač obloži s peki papirjem in nanj predeni testo. Kar z rokami ga enakomerno porazporedi po pekaču in ga pri tem nekoliko potlači.
  • nadev:
    • Kremni sir in sladkor 2 minut miksaj, da dobiš gladko zmes.
    • Mešanici dodaj jajca in vanilijo in samo toliko miksaj, da dobiš kremasto zmes.
    • Kremo vlij na testo v pekaču in 25 do 30 minut peci v pečici na 175 stopinj, robovi se bodo nekoliko napihnili, središče pa bo videti nekuhano. Sirova torta se bo kuhala še v lastni vročini, ko bo izven pečice. [Kot opozarja Luna Cafe, torta je preveč pečena, če ima po hlajenju zdrobasto strukturo. Biti mora popolnoma gladka in kremasta.]
    • Torta naj se hladi vsaj pol ure, preden jo preliješ z borovničevim prelivom.
  • preliv:
    • V posodi zmešaj vse sestavine za nadev.
    • Vse skupaj zavri (da aktiviraš škrob) in naj na majhnem ognju vre toliko časa, da tekočina postane prozorna in svetleča (po tem, ko zavre, je to kakšna minutka).
    • Odstrani z ognja, preliv naj 15 minut počiva, nato pa ga razporedi po sirovi torti.
    • Torta naj se zdaj na pultu dodobra ohladi (kar bo vzelo najmanj 2 uri), nato pa naj bo v hladilniku pokrita vsaj 6 ur.

To je to. Res preprosto. In kremasto. In osvežilno. In ravno prav sladko. [In zdajle se mi teče v trgovino po kremni sir in piškote!] Dober tek!

*moja pečica bolj hajca ;), pa jo moram vedno dati na kakih 20 stopinj manj

Print Friendly, PDF & Email

36 Comments

  1. Mmmmm, po moje da bo tole naslednja torta, ki se je bom lotila! Sploh tale prikaz s fotkami je mmmmamljiv 😉 Sporočim, ko se je lotim 🙂

    Ti bi lahk mela kšn tečaj peke tort 😛 (no, tud česa drugega, mal manj redilnega :)) heh).

  2. Živjo,
    želela bi se ti le zahvaliti za vse super dobre recepte, ki jih objavljaš na svojem blogu. Zadnja narejena mojstrovina je bila tale borovničeva čiz kejk in vsi so jo hvalili s polnimi usti. Res je pregrešno dobra! Srečno še naprej!

  3. ejla.. draga Maja

    ..sem čisto očarana nad blogom, pridnostjo, inovativnostjo in lepotami s katerimi nas bogatiš.. ..odkrila sem ga pred dnevi.. in v petek se lotim svoje prve torte podkepljena z tvojimi izkušnjami..

    ..tale recept pa nekoliko prirejen uporabljam tudi sama.. me veseli, da sem med vsemi namigi našla tudi nekaj meni poznanega.. 🙂

    Maja, kaj (kupljen) marcipan se podobno obnaša kot tvoj fondat? Rada bi naredila pikapolonico.. pa mi ni še čisto jasno kako jo bom lepo zaokrožila.. oblekla pa bi jo v marcipan..

    hvala..
    ..uspešen dan želim

  4. Živjo,

    kakšen teden nazaj sem čisto po naključju odkrila tvoj blog in bolj vesela ne bi mogla biti 🙂

    Naredila sem tale tvoj cheese cake ( z nekaj spremembami) in so vsi bili navdušeni – vseh 20 gostov haha 🙂

    bom z veseljem še naprej spremljala tvoj blog 🙂

    lep ustvarjalen pozdrav,
    Špela

  5. @Nataša: me zelo veseli, da blog služi svojemu namenu, veliko zabavanja pri ustvarjanju pikapolonice želim! 🙂 Sicer pa je z marcipanom tako: je vedno nekoliko manj gibljiv kot fondant, nekoliko težji/trši po občutku in hitreje se suši, ampak je pa veliko bolj okusen od fondanta. 😉 Obnaša se dovolj podobno kot fondant, da se ga da enako uporabiti, samo res mora biti svež oz. kupljen porabljen takoj po odprtju embalaže. Lahko pa ga narediš tudi sama :), recept sem objavila tukaj, edino dodaš žlico glicerola, da je bolj gibljiv. Samo nujno ga je treba uporabiti takoj, naslednji dan se ne bo dalo delati z njim. 🙂
    Eko, še linka (če ju nisi že itak sama odkrila :)):
    http://huferka.dulmin.si/2009/12/01/marcipan-marcevski-kruhek-ali-nepremicno-sedeci-kralj/
    http://huferka.dulmin.si/2010/06/20/v-znamenju-tort-3/

    @Špela: to je pa res lepo slišati in me zelo veseli, da so bili gostje navdušeni! 😀 Tudi tebi ustvarjalen pozdrav, pa če se boš lotila še kakšnega “mojega” recepta, le javi, kako je šlo! 🙂 Lahko tudi napišeš, kakšna je bila variacija, sem vedno na lovu za novimi idejami. 😉

    Hvala obema za komentarja, sta mi polepšali večer!

    Maja

  6. Hej!
    No, dans smo pojedl tolele tortico in je njami! Sem kar sledila tvojim navodilom, nisem nič spreminjala in je res simpl (pa nimam še prav dost izkušenj s tortami) in zelooo okusno!

    Fondanta se pa še lotim… mogoče naslednji vikend. V Loki ga kupiš, ne?

  7. No, fondanta se še nisem lotila. Ima pa miška jutri prvi rojstni dan in bo za nedeljo spet tale tortica padla! Pa še nutellina 😉

  8. Ooo, Koka, malo pozno sem opazila, vse najboljše Meti! 🙂 Pa super, res, da si tako posvojila ta recept. Nutellina torta je bila pa zihr dobra, vedno je! 😀

  9. Živjo,
    prvič v življenju sem naredil čizkejk(ali sploh kakšno torto) in sem navdušen nad receptom.Hvala. Me pa še nekaj zanima:
    1.za kakšen premer pekača je ta recept
    2.v sestavinah za testo piše da damo not cimet-v postopku pa piše da daš vanilijo??? Malo sem zmeden,ker sem še zelen v kuhinji.
    Srečno z blogom in še enkrat hvala za krasne recepte.
    Lp Srečo

  10. Pozdravljena, Jana in Luckmaister,

    vidim, da vaju oba zanima enako. 🙂 Pekač je standardne velikosti (ali tisto, kar meni pomeni standardno velikost ;)), torej 26 cm.

    Luckmaister, hvala za opozorilo, pri sestavinah za testo sem pozabila napisati, da vanj sodi tudi žlica vanilijevega ekstrakta, čeprav se na slikah lepo vidi, da ga dodajam zraven. Sem že popravila. V testo daš torej tako cimet kot vanilijo, kar vidiš tudi na samih slikah in bereš na opisih slik.

    Me zelo veseli, da je prva torta uspela, veliko zadovoljstva pri nadaljnjem ustvarjanju v kuhinji želim! 🙂

  11. Živjo Maja,
    hvala za hiter odgovor.Me pa še nekaj zanima(sem pač še vajenec v kuhinji).
    Kaj pomeni pri testu,da ga zapulziraj??
    P.S.Torta je uspela enkratno,vsi poskusni “zajčki” so jo pohvalili kako je osvežilna(sem naredil z malinami).
    Lp Srečo

  12. Zdravo, Luckmaister/Srečo,

    na, niti pomislila nisem, da bi to lahko bilo nerazumljivo! 😉 Pri multipraktikih lahko navadno nastavljaš hitrost rezanja/sekanja/miksanja, karkoli jim pač že daš za delat, in ta hitrost narašča od počasne do hitre. Navadno pa se gumb za hitrost lahko obrne tudi na drugo stran, kjer pa piše “pulse”, vsaj na mojem tako piše ;), to pa je funkcija kratkega in ekstra-hitrega rezanja/sekanja/miskanja ipd. Če nočeš, da bi testo postalo preveč pocasto, ampak hočeš samo poskrbeti, da so vse sestavine enakomerno porazporejene/zmešane (v tem primeru, da maslo ostane v malih, drobtinastih koščkih, in da se ne spremeni v neko bolj tekočo zadevo, ki zveže testo skupaj), nekajkrat uporabiš funkcijo “pulse”, torej “zapulziraš”, pa je. 🙂 Upam, da je bilo to jasno. 🙂
    Pa res super slišati, da si požel pohvale s to torto! 🙂
    Lp, M

  13. Živjo Maja,
    aja,to je pulziranje,sem prečekiral na mešalniku- piše pulse!!!!Si moreš mislit,haha.
    Hvala še enkrat.
    Lp Srečo

  14. Živjo Maja,
    zdaj,ko sem že stari maček( haha) v kuhinji, me še nekaj zanima.
    Že dolgo si želim pripraviti macaroni&cheese. A imaš mogoče recept za to “komplicirano” pojedino?
    V naprej hvala.
    Lp Srečo

  15. Živjo,
    včeraj sem tudi sama (končno) naredila cheese cake. Fantastična je. Naredila sem jo z zrznjenimi malinami. Vsi ki so jo poskusili so zahtevali recept. 🙂

    LP, Anita

  16. Živjo Maja,
    cheese cake sem že kar parkrat naredil,hvala ti še enkrat za carski recept.
    Moj sin si je pa zaželel namesto borovničevega preliva-ČOKOLADO.
    Imaš kakšen predlog,kako se naredi čokoladni preliv,ker tudi tega seveda ne vem ?

    Hvala v naprej in lepe praznike želim!

    Lp Srečo

  17. Živijo, Srečo,
    to je pa res lepo slišati, hvala. 🙂 Za čokoladni preliv pa priporočam kar ganache, recept je isti kot za tartufe (ker ti so konec koncev narejeni iz ganacha :D), http://huferka.dulmin.si/2009/11/17/cokoladni-tartufi/, samo da bi jaz počakala nekaj ur, da se torta ohladi, preden bi jo prelila s sveže narejenim ganachem. V ganache lahko za bolj odraslo verzijo dodaš tudi poljuben alkohol, npr. rum ali konjak. Pa seveda ni treba uporabiti 70 % čokolade (čeprav je ta meni najljubša), deluje s katerokoli.
    Dober tek pa lepe praznike tudi vam! 🙂
    Maja

  18. Maja zdravo,
    to torto sem od nekdaj hotela speči, toda je bil prisoten vedno nek strah, po tvojem blogu se mi je zdelo, da pa tudi jaz zmorem. Pač je bila to moja prva torta nasploh. 🙂
    Naredila sem jo v premeru 28, tako da sem delala s 4imi Philadelphia, pa bi lahko dala tudi 5x.
    Okrasila pa samo z svežimi jagodami namočenimi v čokolado po tvojem receptu.
    Dobila same pohvale in nič je ni ostalo. 🙂

  19. Živijo!
    Danes sem poskušala narediti to torto, vendar mislim, da sem jo premalo spekla… ko sem na koncu dodala nadev iz borovnic se je na sredini torta malo odprla in popokala 🙁 Vseeno upam da bo okusna. Recept je pa super in enostaven.
    Lp, Iza

  20. Pingback: Čokoladna pita | Huferka

  21. Pingback: Čizkejk. | Bor mašina za punce

  22. Pingback: Več vadbe, več slaščic? | Bor mašina za punce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *