Pšenične tortilje

Kar nekaj časa je trajalo, da sem prišla do recepta in tehnike, ki ju podajam spodaj. Najprej sem tortilje delala z rastlinsko mastjo in po receptu z neke strani, ki je zdaj na noben način ne morem najti. Kakorkoli že, recept je zahteval, da mast z vilico vtrem v moko, da ravnam ekstra previdno s testom … mah, na kratko, kompliciran je bil do amena. Poleg tega ni učil, kako razvaljati tortilje, da bodo lepo okrogle, tako da so bile tortilje navadno nekje v območju pravokotnika z žagastimi robovi. Še vedno sva jih seveda pojedla ;), ampak zdaj, ko poznam tehniko valjanja testa, jo seveda uporabljam.

Spodnji recept je z belo moko in nekaj masla, pa je že tako v primerjavi z mastjo low fat … vmes sem preizkusila tudi varianto samo z olivnim oljem in s polnozrnato moko in tortilje so prav tako lepo uspele, tako da lahko za (še) bolj zdravo varianto tako storiš tudi ti.

Pšenične tortilje

sestavine:

  • 250 g moke
  • 2 g soli
  • 45 g maščobe (v mojem primeru 20 g masla in 25 g olivnega olja)
  • 150 ml vode

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

postopek:

  • Moko in sol zmešaj v posodi ali v multipraktiku.
  • V mikrovalovki ali na nizki vročini segrej maščobo in vodo, dokler se maslo ne stopi. Če ne uporabljaš masla, segrej samo toliko, da je mešanica topla.
  • Postopoma vlivaj vodo z maščobo v moko in mešaj, dokler ne dobiš kepe testa, oz. vlivaj v prižgan multipraktik, dokler se testo ne nabere v kepo.
  • Če je testo premokro, dodaj malo moke, če je presuho, dodaj malo vode. Naštete sestavine so se pri meni s pomočjo multipraktika sicer vedno izkazale za idealne.
  • Na kratko pregneti testo, nato ga tesno zavij v folijo in naj počiva 1 uro.
  • Testo razdeli na 8 do 14 kosov (odvisno od velikosti tortilj, ki jih želiš narediti), jih zvaljal v kroglice, ki naj pokrite s folijo ali z vlažno krpo počivajo 10 minut (lahko pa tudi vse do ene uro in pol). Gluten se menda tako sprosti in jih je zato lažje oblikovati.
  • Testo razvaljaj v kot palačinka tanke kroge, in sicer tako, da testo valjaš in po malem obračaš v smeri urinega ali proti smeri urinega kazalca, po vsakem tretjem takem obratu pa jih obrneš na drugo stran. Tako ponavljaš, dokler ne dobiš okrogle tortilje. (Glej slike zgoraj.)
  • Ponev postavi na srednjo vročino, ko se ponev segreje, na njej speci tortilje: 30 sekund na eni (naredili se bodo mehurji in rjave pike), 30 sekund na drugi strani. Če se tortilja začne napihovati prej, zmanjšaš vročino.
  • Tortilje lahko tesno zavite v folijo hraniš v hladilniku, pred uporabo pa jih, še kar zavite v folijo, za 30 sekund flikneš v mikrovalovko in jih tako pogreješ, ali pa jih postaviš na krožnik, jih pokriješ in jih daš v fino razgreto pečico za nekaj minut, toliko, da se spet zmehčajo.

Nekaj predlogov za nadeve:

  • Na koščke narezan pečen piščanec, narezana solata, na tanko narezana čebula, kisla smetana, gvakamole, na koščke narezana paradižnik in paprika, tabasko ali katera koli druga pekoča omaka.
  • Rdeč fižol iz konzerve z nekaj žlicami ribanega parmezana za 30 sekund in nato še 30 sekund segreješ v mikrovalovki, da se parmezan stopi, katera koli salsa (kupljena ali pripravljena iz paradižnika, čebule in začimb), kisla smetana, solata, pekoča omaka.
  • Čili z mesom ali brezmesni čili, nariban sir, narezani solata, paradižnik, paprika, gvakamole ali paradižnikova salsa, kisla smetana, pekoča omaka.
  • Ocvrta zelenjava, sirova omaka, gvakamole.

In še dva predloga za quesadille (postrezi jih s kislo smetano, salso ali gvakamolejem):

  • Pršut, pesto in sir: daš na tortiljo, tortiljo prepogneš na pol in z obeh strani popečeš v ponvi (brez maščobe), da se sir stopi in vse skupaj segreje. Peci na srednji ali nizki vročini, da se ti vse skupaj ne zapeče preveč, kot se je najprej meni. 🙂
  • Pečen puran, pesto, sir in češnjevi paradižniki: enak postopek kot zgoraj oz. na slikah spodaj.

(Klikni na sliko za opis in večjo različico.)

Pečene quesadille na toplem.

(Pri tej objavi se še bolj kot običajno vidi, da stvari počnem zvečer/ponoči, ker je svetloba res v k! Se opravičujem. :D)


Print Friendly, PDF & Email

18 Comments

  1. :thumb up: za to ker pokažeš širni sloveniji več možnost enega recepta, med drugim tudi brez mesa in jajc. em ja, riba ne raste na drevesu 🙂

    četitke, pohvalno, juhu!

    če pa boš kdaj na blog dodala še temu primerno kategorijo, pol pa sploh :)))

  2. Čist si me navdušla, ker očitno veš, ki vse imam na vesti. 🙂 Tudi to bomo sprobal. Misliš, da bi šlo tud s polnozrnato moko?

  3. @David hih, hvala! 😀 Imaš prav, lahko bi odprla še vegi kategorijo. 🙂

    @Primorka ja, gre tudi samo s polnozrnato moko, večkrat preizkušeno … samo slikala sem že z belo, pa se mi ni dalo ponavljati vaje. 😉 Haha, recepta za gvakamole še nisem poslikala, bom kupila avokado, ko bo zrel, spišem recept, prav? 🙂

  4. Hvala, Primorka, čeprav se moram potruditi, da ne bo nastavitev napačna in še svetloba slaba, ker se zavedam, da so tele čisto preveč modre. 😀 Avokado še ni zrel. 🙂

  5. Super recept-i!

    Pri gvaamolu lahko jaz pomagam:

    Avokado mora biti fino zrel in mehek, ga olupimo, odstranimo koščico in kar z vilico zmečkamo. Dodamo na micene koščke narezane cca. 1/4 čebule, 1-2 pelata, 1-2 žlici kisle smetane, tabasco po okusu, sol in poper.

    Priporočam, da ga pripravite tik preden ga nameravate uporabiti, drugače oksidira.

    Mi ga obožujemo in je na jedilniku vsaj za vsak žur.

  6. Hvala, Anita, za komentar in deljenje recepta! 🙂 Moj recept za gvakamole je podoben, samo da dam svež paradižnik, sok limone in obvezno strt koriander. Namesto tabaska dam kajenski poper, ampak bom definitivno poskusila tudi tvojo varianto, obožujem tabasko. 🙂

  7. Hehe, hvala za vse informacije, Jaka. 🙂
    Tortilje so v treh dneh, zavite v folijo, pošle, tako da 3 dni zdržijo zagotovo. Zamrznila sem jih sicer že, ampak ko so bile že pečene, tesno sem jih zavila v folijo, pa tudi med vsako tortiljo sem dala kos folije. Glede na to, da se da testo za kruh čisto lepo zamrzniti, pa predvidevam, da ne bi bilo nič narobe, če bi dal zamrzniti tudi tega za tortilje. 🙂

  8. Pingback: Italijanska tortilja : Huferka

  9. Pohvala za super recepte!

    Nasvet za valjanje tortilj: Zelo pomaga, če uporabiš peki papir. Položiš ga med testo in valjar in valjanje je veliko enostavneje. Ko valjanje zaključiš, testo kar s papirjem na vrhu položiš v ponev in ga šele nato odstraniš. Hitro, enostavno in čisto.

  10. Mi je všeč recept, edino me zanima, ali se take tortilje dajo zvijati… da jih lepo narolaš kot original? Ker so mi uspele okusne, samo lomile so se mi, čeprav sem jih mehčala pod folijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *