Blatna torta (mud cake)

Verjeli ali ne, uspelo nam je priti do zadnjega recepta pri rojstnodnevni torti za prijateljico. In prav veselim se že objave fotk, ki ne prikazujejo sladkorja, beljakov, čokolade … ok, čokolado mogoče še pustim notri ;), ampak nekaj objav po naslednji, kjer se lotimo sestavljanja torte, bo vsekakor bolj slanih. 😀

Recept, ki sem ga uporabila za step čevelj, je recept za “blatno torto”, izredno zbito torto, ki je prav zaradi svoje zbitosti zelo primerna za oblikovanje 3D tort. To je bil eden od trikov, ki mi jih je zaupala Rebecca, ko sem ji pred skoraj petimi leti pisala in jo spraševala za nasvete. Z Rebecco sva se spoprijateljili preko mejlov o tortah, življenju in sploh, njena stran pa že nekaj časa ne dela več, ker je Bec zdaj ponosna mama dveh otrok in si je vzela en daljši odmor od tortaste norije.

Izbrala sem recept za čokoladno blatno torto, ki sem jo prerezala in namazala z arašidovim namazom. Zmagovalna kombinacija sladkega in rahlo slanega, kot smo ugotovili, ko smo torto, ki je vmes romala v zamrzovalnik (dobra stran takih zbitih tort z nesmetanastimi kremami je, da se dajo lepo zmrzniti), nekega sobotnega (khm, morda nedeljskega) popoldneva končno prerezali. In še namig: z arašidovo-čokoladno glazuro je kombinacija tvoje najljubše čokoladne torte (lahko je tudi mens sana ;)) z arašidovo kremo in čokoladno-arašidovim prelivom bo-žan-ska! 🙂 Ena od 18-ih tortic za sestrinih 18 let je bila namreč tudi čokoladno-arašidova, spodaj pa so slike delanja blatke, ki je postala stepka. Ker sem pekla več stvari hkrati, sem šele zdaj ugotovila, da dveh faz pri nastanku blatke nisem slikala, in sicer dodajanja stopljene čokolade in pa dodajanja mleka. Prezrtim mokrim sestavinam se opravičujem za razstresenost. 😉

Čokoladna blatka (Chocolate mud cake)

sestavine:

  • 375 g masla
  • 265 g temnega rjavega sladkorja
  • 3 velika jajca
  • lupinica dveh mandarin
  • 300 g presajene moke
  • pol vrečke pecilnega praška
  • 80 g presejenega kakava (skozi cedilce za čaj gre fino)
  • 200 g nad paro stopljene 70- ali večodstotne čokolade
  • 180 ml mleka

(Klikni na sliko za večjo različico.)

postopek:

  • Pečico ogrej na 160 stopinj C.
  • Pekač obloži s peki papirjem oz. ga namasti in enakomerno posuj z moko.
  • Maslo in sladkor miksaj pb. 10 minut, da postane krema rahla.
  • Eno za drugim v masleno kremo vmiksaj jajca.
  • Dodaj mandarinino lupinico in dobro zmiksaj.
  • S tehniko zgibanja kremi dodaj moko, pecilni prašek, kakav in stopljeno čokolado.
  • Nazadnje vmešaj mleko.
  • Testo daj v pekač, ga poravnaj in peci 75 min (ko ga prebodeš z zobotrebcem, mora slednji priti ven čist).
  • Pusti, da se ohladi v pekaču.

Arašidova krema

sestavine:

  • 280 g kremastega sira (philadelphia)
  • 115 g masla
  • 550 g presajenega sladkorja v prahu
  • 150 g gladkega arašidovega masla

postopek:

  • Kremasti sir in maslo miksaj pb. 4 minute, da dobiš rahlo kremo.
  • Med miksanjem počasi dodajaj sladkor, ko je dodan ves sladkor, miksaj še pb. 3 minute, da se krema spet zrahlja.
  • Na koncu zmiksaj notri še arašidovo maslo.

Čokoladno-arašidov preliv

sestavine:

  • 240 g 70-% čokolade
  • 45 g gladkega arašidovega masla
  • 2 žlici invertnega sladkorja
  • 120 ml sladke smetane

postopek:

  • Vse sestavine mešaj nad paro, dokler ne dobiš enotne glazure.

ALI (postopek za lenobice, kot sem sama :))

  • Vse sestavine hitro mešaj na nizkem ognju, dokler ne dobiš enotne mešanice. Še vroč preliv prelij čez torto.

sestavljanje:

  • Čokoladno testo dvakrat prereži, da dobiš tri oblate.
  • Oblate lahko med sestavljanjem namakaš (jaz sem jih z domačim mandarinovim likerjem), ko jih počasi zlagaš v torto. Menda pri blatnih tortah namakanje ni nujen postopek.
  • Postavi oblat na pladenj, (ga namoči in) ga premaži s tretjino (ali polovico) kreme, ga prekrij z drugim oblatom, tudi tega (namoči in) premaži s kremo, prekrij z zadnjim oblatom, ki ga (namočiš in) premažeš s kremo, če jo še imaš, ali samo preliješ s čokoladno-arašidovim prelivom.
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

  1. Hvala. 🙂 Izrezala sem jo ven … saj v naslednji objavi, ki je že napisana, samo slike je treba še urediti, bo postopek v slikah pa nekaj namigov nasplošno. 🙂

  2. Pingback: O 3D tortah in fondantu : Huferka

  3. Pingback: Buy Facebook Fans

  4. Živjo! Tole je super! 🙂
    Imam pa eno vprasanje. Delala bi vecnadstropno torto, no, dvo 🙂 pa me zanima, kako okusen je kaj tale biskvit od blatne torte? Pri nas smo namreč delali brez masla biskivte dokler se nisem začela igrat s fondantom? Vem, da je mnenje subjektivno, ga bom vseen vesela.
    Lp, Tanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *